Η καισαρική τομή είναι μια σοβαρότατη χειρουργική επέμβαση με συνέπειες για τη μητέρα (π.χ. αιμορραγίες) και το νεογνό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται επί καθορισμένων ιατρικών ενδείξεων και όχι για λόγους lifestyle και πάντα μεταξύ της 39ης-40ης εβδομάδας κύησης.
Αίτια Καισαρικής Τομής
Η απόφαση για να γίνει καισαρική τομή λαμβάνεται από το γιατρό και οφείλεται σε ιατρικούς παράγοντες που μπορεί να προέρχονται από τη μητέρα και από το έμβρυο.
Οι παράγοντες που προέρχονται από τη μητέρα σχετίζονται με την καθιστική ζωή, τη διατροφή, την παχυσαρκία, τις προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα, τα ινομυώματα, την ενεργό ερπητική λοίμωξη, τον σακχαρώδη διαβήτη, την προεκλαμψία.
Επιπλέον, η αύξηση των ορίων ηλικίας της τεκνοποίησης, σε συνάρτηση με τα υψηλά ποσοστά των στείρων ζευγαριών, καθιστούν κάθε εγκυμοσύνη πολύτιμη. Τέλος, η παρατεταμένη καθήλωση της γυναίκας στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του τοκετού και η χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας από τα αρχόμενα στάδια του τοκετού οδηγούν επίσης στην καισαρική τομή.
Εκτός των ανωτέρω, σημαντικό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται σε λόγους lifestyle σύμφωνα με τους οποίους η γυναίκα οδηγείται στην απόφαση της καισαρικής τομής λόγω του προγραμματισμού των διακοπών της ή του γιατρού της, καθώς επίσης και λόγω αστρολογικής ή εορτολογικής επιθυμίας, δηλαδή το παιδί να γεννηθεί συγκεκριμένη μέρα και ώρα.
Τα αίτια για καισαρική τομή που προέρχονται από το παιδί είναι κυρίως ιατρικά αίτια και περιλαμβάνουν:
- Δυστοκία, που είναι σχετική ή απόλυτη δυσαναλογία είτε λόγω μεγάλου παιδιού, είτε λόγω άλλων παραγόντων όπως ο σωματότυπος της μητέρας.
- Εμβρυϊκή δυσχέρεια (παράταση κύησης, ολιγάμνιο, πρόπτωση ομφαλίου λώρου, περιτύλιξη, γνήσιος κόμβος ομφαλίου λώρου)
- Έμβρυο με ανώμαλη προβολή ή σχήμα (π.χ. ισχιακή προβολή, εγκάρσιο ή λοξό σχήμα)
- Ανώμαλη θέση του πλακούντα (π.χ. επιχείλιος, προδρομικός), υπερώριμος πλακούντας, αποκόλληση πλακούντα.
- Αποτυχία πρόκλησης τοκετού.
- Πολύδυμη κύηση.
Πώς μπορεί μια καισαρική τομή να γίνει φιλική εμπειρία για τη μητέρα και το μωρό της;
Όταν ο γιατρός διαγνώσει την απόλυτη ένδειξη για την καισαρική τομή θα πρέπει να ενημερώσει και να προετοιμάσει τη μέλλουσα μητέρα και μετά να συζητήσουν τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτόν τον τρόπο γέννησης ώστε η γυναίκα να μην το εισπράξει ως αποτυχία.
Η επιλογή της επισκληριδίου ως τρόπος αναισθησίας κατά την καισαρική τομή θα συμβάλλει στο να μην αποχωριστεί η μητέρα το νεογνό της, να έχουν δερματική και βλεματική επαφή και να ξεκινήσει ο θηλασμός την πρώτη ώρα της γέννησης.
Διαδικασία καισαρικής τομής
Η τομή που θα γίνει είναι η οριζόντια λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό στην τρίχωση του εφηβαίου (μπικίνι). Η τομή αυτή είναι προτιμότερη γιατί επουλώνεται πιο εύκολα ,έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής κήλης. Το μωρό γεννιέται μέσα στα πρώτα 10 λεπτά. Την υπόλοιπη ώρα γίνονται τα ράμματα στην μήτρα, στην κοιλιά και στο δέρμα.
Την επόμενη μέρα της καισαρικής τομής η γυναίκα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει ακόμα και αν αυτό τη δυσκολεύει, τόσο για την επαναφορά των σωματικών της λειτουργιών (αφόδευση, ούρηση), όσο και για την διευκόλυνση της εξόδου των λοχείων. Η έξοδος των λόχειων δεν διαφέρει από τον φυσιολογικό τοκετό.
Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP
Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF
https://www.steliospapadopoulos.gr/
Ιατρείο Μελισσίων :
Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105
Ιατρείο Γλυφάδας:
Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105
Σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει