HerNews.gr
Health

Kαρπούζι: η πιο δροσερή υπερτρoφή

Καλοκαίρι σημαίνει καρπούζι!  Ναι, είναι αναμφίβολα το τέλειο δροσερό καλοκαιρινό φρούτο. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά τρώγονται. 

Το καρπούζι όμως εκτός από νόστιμο είναι και υπερτραφή καθώς έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, καθώς και ηλεκτρολύτες, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Μόνο ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 46 θερμίδες και περίπου 20% DV βιταμίνης C.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Όμως μπορείτε να πάρετε νερό και από κάποιες τροφές. Μια μερίδα περιέχει πάνω από το μισό φλιτζάνι νερό.

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.6%). Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Επικής, το καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά. Αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

 

Τέλος, κάτι που λογικά δεν ήξερες είναι ότι  αποτελεί την σημαντικότερη διατροφική πηγή του αμινοξέος κιτρουλλίνη. Η υψηλότερη ποσότητα κιτρουλλίνης βρίσκεται στη λευκή φλούδα που περιβάλλει την κόκκινη σάρκα του καρπουζιού. Μέσα στον οργανισμό, η κιτρουλλίνη μετασχηματίζεται στο απαραίτητο αμινοξύ αργινίνη. Τόσο η κιτρουλλίνη όσο και η αργινίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), ενός μορίου που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Extra tip

Τα άκοπα καρπούζια αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 10-20 ° C και αντέχει πάνω από 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος.  

 

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

Νεότερα Άρθρα

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Πόση ώρα πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο;

HerNews ka

Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιακές προσβολές, δείχνει μελέτη

georgegsp

Το άγχος για το τι τρώτε αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χωνεύετε

georgegsp