HerNews.gr
Beauty

Κι όμως γίνεται να καούν τα χείλη μας από τον ήλιο – Δείτε πως να το αντιμετωπίσετε

Εάν έχετε πάθει ποτέ ηλιακό έγκαυμα στα χείλη σας, σίγουρα γνωρίζετε ήδη πόσο επώδυνο μπορεί να είναι. Και αν δεν το έχετε πάθει, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό και λάβετε μια μεγάλη πληροφορία ότι τα καμένα από τον ήλιο χείλη είναι κάτι πολύ αληθινό (οπότε φροντίστε να φοράτε ένα καλό βάλσαμο για τα χείλη με SPF, (μεταξύ άλλων προληπτικών μέτρων που θα αναφέρουμε λεπτομερώς παρακάτω).

 Όπως συμβαίνει με ένα ηλιακό έγκαυμα οπουδήποτε, η μεγάλη λύση είναι να βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε όλο το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV. Αλλά ακόμα κι αν το παιχνίδι σας με το αντηλιακό είναι στο σημείο του προσώπου και του σώματός σας, τα χείλη είναι ένα συχνά ξεχασμένο σημείο.

Αιτίες εγκαυμάτων από τον ήλιο στα χείλη

Προφανώς οι ακτίνες UV του ήλιου είναι ο κύριος ένοχος για τα καμένα από τον ήλιο χείλη, αλλά υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση που κάνει τα χείλη ακόμη πιο ευαίσθητα. Τα χείλη είναι πολύ πιο επιρρεπή στο ηλιακό έγκαυμα από το υπόλοιπο πρόσωπο και σώμα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα και έχουν λιγότερα στρώματα δέρματος, μόλις τρία έως έξι στρώματα κυττάρων σε σύγκριση με 16 στρώματα που υπάρχουν αλλού.

Σε σχετικές πληροφορίες, τα κύτταρα του δέρματος στα χείλη, επίσης δεν έχουν πρωτεΐνη κερατίνης, η οποία συνήθως διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Αυτό αποδυναμώνει το προστατευτικό φράγμα του δέρματος των χειλιών, που σημαίνει ότι έχει λιγότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τέλος, τα χείλη περιέχουν επίσης πολύ λίγη μελανίνη -χρωστική ουσία του δέρματος που λειτουργεί επίσης ως φυσική προστασία από τον ήλιο – επίσης είναι ένα μέρος του σώματος που είναι συνεχώς εκτεθειμένο.

Σημάδια καμένων χειλιών από τον ήλιο

Είναι πολύ δύσκολο να μη σας ενοχλεί ένα ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, καθώς σίγουρα θα αισθανθείτε άβολα, αν όχι εντελώς επώδυνα. Τα χείλη μπορεί να φαίνονται πιο κόκκινα και πρησμένα, να αισθάνονται ζεστά και μπορεί να υπάρχει ένα τσούξιμο, κάψιμο ή αίσθηση πίεσης.

Εάν είναι ένα πραγματικά κακό έγκαυμα, μπορεί να παρατηρήσετε και μερικές φουσκάλες. Οι φουσκάλες των χειλιών από ηλιακά εγκαύματα είναι μικρά, λευκά, γεμάτα υγρά εξογκώματα που εμφανίζονται σε έντονα ηλιακά εγκαύματα. Η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, και αν υπάρχει αρκετή ποσότητα, θα προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού. Εάν έχετε φουσκάλες, αυτό στην πραγματικότητα θεωρείται έγκαυμα δεύτερου βαθμού.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Όσον αφορά τη θεραπεία των χειλιών που έχουν καεί από τον ήλιο, έχετε πολλές επιλογές. Εάν ένα δεν λειτουργεί για εσάς, μπορείτε εύκολα να μεταβείτε σε ένα άλλο για να δείτε αν προσφέρει ανακούφιση.

  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα:  Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα όσο πιο γρήγορα μπορείτε και να την επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται. Μόλις ζεσταθεί, αντικαταστήστε τη με άλλη. Το κρύο νερό λειτουργεί εδώ, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κρύο γάλα με χαμηλά λιπαρά – μουλιάστε μια πετσέτα και εφαρμόστε για 15 λεπτά. Τα ένζυμα παρέχουν ήπια απολέπιση και οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι αντιφλεγμονώδη. (Το πλήρες γάλα δεν είναι ιδανικό, καθώς μπορεί να κρατήσει τη θερμότητα.)
  • Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό βάλσαμο για τα χείλη: Είναι σημαντικό να αναπληρώσετε την υγρασία στα χείλη και να τα αποτρέψετε από το να στεγνώσουν ακόμη περισσότερο. Φόρμουλες με βούτυρο καριτέ, αλόη βέρα και κεραμίδια είναι τα ιδανικά για αυτόν τον σκοπό.

  • Αντισταθείτε στην επιθυμία να πειράξετε: Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ξεφλούδισμα ενός ηλιακού εγκαύματος στο σώμα σας δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα, και η ίδια συμβουλή ισχύει και για τα καμένα από τον ήλιο χείλη. Αποφύγετε να σκάσετε ή να πειράξετε τις φουσκάλες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μόλυνση και ουλές.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Το να πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε στην αναπλήρωση της ενυδάτωσης είναι επίσης μια καλή ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ελαχιστοποιήσετε τυχόν ξηρότητα που προσθέτει στην ενόχλησή σας και μπορείτε να εστιάσετε στη θεραπεία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Hair Cycling: Η νέα τάση που θα εκθρονίσει το skin cycling!

HerNewskl

Reverse cat eye: Με ποιον τρόπο μπορείτε να το εφαρμόσετε;

HerNewskl

Taylor Swift: Παρουσίασε μια νέα εκδοχή του bubble ponytail

HerNewskl