Κολπίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή του κόλπου. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα έχουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κολπίτιδα είναι ένα από τα πιο συνήθη γυναικολογικά προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν την πλειονότητα των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους.Σε περίπτωση που παρατηρήσετε περίεργα συμπτώματα στην ευαίσθητη περιοχή, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.
Τι μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα;
Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι. Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο. Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ.
Παράγοντες κινδύνουπου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπίτιδας:
· Ορμονικές αλλαγές, π.χ. εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση
· Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
· Ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης
· Φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και στεροειδή
· Χρήση σπερματοκτόνων
· Ανεξέλεγκτος διαβήτης
· Χρήση προϊόντων υγιεινής όπως αφρόλουτρο, κολπικό σπρέι ή κολπικό αποσμητικό
· Ένδυση με στενά ή υγρά ρούχα
· Χρήση ενδομήτριας συσκευής (IUD) για τον έλεγχο των γεννήσεων
Συμπτώματα της κολπίτιδας είναι:
· πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση,
· φαγούρα και άλλα.
· Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η ισορροπία του pH στον κόλπο, λόγω της εμμηνόπαυσης, του άγχους, της εγκυμοσύνης, των στενών ρούχων αλλά και ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιβιοτικών ή όταν υπάρχει μείωση της άμυνας του οργανισμού ή των οιστρογόνων.
· Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρόκειται μόνο για κολπίτιδα αλλά και για αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή του αιδοίου) ή συνοδεύεται από τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου). Το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση στις κολπίτιδες λόγω ζέστης και υγρασίας, ενώ έχουν αυξημένη συχνότητα και κατά την εγκυμοσύνη.
· κνησμό και ερεθισμό του κόλπου και του αιδοίου,
· ερυθρότητα στα τοιχώματα και
· έκκριση λευκών παχύρρευστων υγρών από τον κόλπο. Τα υγρά έχουν περίεργο χρώμα και οσμή ενώ κάποιες φορές υπάρχει και λίγο αίμα.
Κάποια από τα συχνότερα αίτια της κολπίτιδας ακολουθούν παρακάτω:
· Μύκητες (η συχνότερη αιτία)
· Τριχομονάδες
· Βακτηρίδια
· Χλαμύδια
· Ιοί, όπως ο HPV και ο έρπης γεννητικών οργάνων
· Ατροφική κολπίτιδα (εφηβεία – εμμηνόπαυση)
Οι τρεις συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με την κολπική υπερέκκριση είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η τριχομοναδική κολπίτιδα και η μυκητίαση (καντιτίαση).
Επικοινωνία με το γιατρό εάν εμφανίσετε ασυνήθιστη κολπική δυσφορία, και ειδικότερα εάν:
· Έχετε δυσάρεστη κολπική οσμή, εκκρίσεις ή φαγούρα.
· Έχετε ιστορικό κολπικών λοιμώξεων.
· Έχετε ενεργό έντονη σεξουαλική δραστηριότητα με πολλούς συντρόφους ή έναν πρόσφατο νέο σύντροφο.
· Τα συμπτώματα επιμένουν ακόμα και μετά από φαρμακευτική αγωγή.
· Έχετε πυρετό, ρίγη ή πυελικό πόνο.
Διάγνωση
Ο ιατρός θα ζητήσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα εκτελέσει μία πυελική εξέταση, θα συλλέξει κολπικό υγρό για εργαστηριακή εξέταση και τέλος θα ελέγξει το κολπικό σας pH μέσω εκτέλεσης δοκιμής.
Προτεινόμενη θεραπεία
Η θεραπεία της κολπίτιδας βασίζεται στη διάγνωσή της και στον τύπο της κολπίτιδας. Περιγράφοντας λεπτομερώς στον ιατρό σας τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει, προγραμματίστε μία επίσκεψη για έλεγχο.Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή για διάστημα 24-48 ωρών πριν την επίσκεψη.Αμέσως μετά τα αποτελέσματα της διάγνωσης, ο ιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αντιμυκητιακή κρέμα ή κολπικό υπόθετο για την αντιμετώπισή της.
Τρόποι Πρόληψης
· Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
· Αποφυγή εσωτερικών κολπικών πλύσεων με αντισηπτικά.
· Χρήση ταμπόν σε όσο το δυνατόν μικρότερη συχνότητα.
· Μετά τα μπάνια στη θάλασσα, αλλαγή τουλάχιστον του κάτω μέρος του μαγιώ, καθώς η υγρασία που παραμένει ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.
· Χρήση πάντοτε πετσέτας ή ψάθας κατά την παραμονή στην παραλία.
· Ντύσιμο με βαμβακερά ρούχα.
· Εμπλουτισμός του καθημερινού διαιτολογίου με γιαούρτι και γάλα, τα οποία αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β που προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
Υ.Γ.Πάντα συμβουλεύομαι τον προσωπικό μου γιατρό ,για όποιο θέμα υπάρξει!