Νηστίσιμο ή μη…το πιο νόστιμο κριθαρότο σε συνδυασμό με μανιτάρια. Η συνταγή του Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά
- 500γρ διάφορα φρέσκα μανιτάρια
- 250 γρ μέτριο κριθαράκι
- 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
- Μερικά φύλλα φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
- 1 κύβο λαχανικών
- Αλάτι/πιπέρι
- Γραβιέρα ή παρμεζάνα προαιρετικά
- 20-30 γρ βούτυρο αγελάδας
Τρόπος παρασκευής
Ψιλοκόβουμε σε διάφορα μεγέθη τα μανιτάρια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι και ζεστό νερό ή ζωμό σε 2-3 ή 4 δόσεις μέχρι να μελώσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά όσο έχει ακόμα αρκετά υγρά, προσθέτουμε βούτυρο και τυρί τριμμένο, προαιρετικά, αν δεν νηστεύουμε και αφήνουμε για 5′ σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.
Tip 1: Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το πιάτο με χυλοπίτες, τραχανά ή και ζυμαρικά!
Tip2: Για να δέσουμε το κριθαρότο χωρίς βούτυρο ή τυρί, μπορούμε να βάλουμε σε παγοκυψέλες ελαιόλαδο κ να προσθέσουμε τα ‘παγάκια’ ελαιόλαδου αντί για το βούτυρο. Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά μέσα στα παγάκια.
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze