HerNews.gr
Beauty

Λεπτές γραμμές ή ρυτίδες; Πως να καταλάβετε τις διαφορές

Οι λεπτές γραμμές στο πρόσωπό σου διαφέρουν από τις πλήρως σχηματισμένες ρυτίδες. Αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δημιουργείται μια ρυτίδα λόγω παραγόντων που κυμαίνονται από το προλαμβανόμενο (εξωγενές), όπως η βλάβη από τον ήλιο, έως το μη προλαμβανόμενο (ενδογενές, όπως, το μαντέψατε, γήρανση).

Λεπτές γραμμές vs ρυτίδες: Πώς διαφέρουν

Οι λεπτές γραμμές είναι ρηχές, αμυδρές γραμμές που δημιουργούνται συνήθως από ορισμένες κινήσεις ή που προκαλούνται από παράγοντες όπως η βλάβη από τον ήλιο και η αφυδάτωση, που εμφανίζονται νωρίς στη γήρανση. Οι λεπτές γραμμές μπορεί να είναι πρόδρομοι των ρυτίδων. Οι ρυτίδες είναι βαθύτερες και πιο έντονες, που προκύπτουν από τη διάσπαση του κολλαγόνου και τις μυϊκές κινήσεις, και γίνονται πιο ορατές με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες των γραμμών στο πρόσωπο

Πολλές ενέργειες και επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε λεπτές γραμμές και, τελικά, ρυτίδες. Τα καλά νέα; Τα περισσότερα μπορούν να προληφθούν.Εικόνα του pin με ιστορίαΕπαναλαμβανόμενες εκφράσεις προσώπου

 

Όταν κάνουμε ορισμένες εκφράσεις του προσώπου συχνά, η επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πτυχώσεις. Όπως όταν ένα κομμάτι χαρτί διπλώνεται επανειλημμένα και σχηματίζεται μια πτυχή, το ίδιο συμβαίνει με συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου. 

Έκθεση στον ήλιο

Δεύτερον μετά την πραγματική γήρανση, αυτή μπορεί να είναι η πιο γνωστή αιτία των λεπτών γραμμών και είναι σημαντικό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο DNA και αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών που οδηγεί σε διάσπαση του κολλαγόνου. 

Έλλειψη ύπνου

Αν έχετε βιώσει ποτέ έλλειψη ύπνου, δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι είναι το χειρότερο. Αλλά, πέρα ​​από την κούραση και τη ταραχή, το δέρμα σας επηρεάζεται επίσης. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ενώ κοιμόμαστε, το δέρμα μας υφίσταται αποκατάσταση και επισκευή για να διατηρείται υγιές. Με λιγότερο ύπνο, το δέρμα μας μπορεί να μην έχει τόση επανόρθωση και οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να είναι πιο ορατές.Φτωχή διατροφή

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή υγιούς κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και στην ανάπτυξη κολλαγόνου κακής ποιότητας. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκείς πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των λεπτών γραμμών. Η ενυδάτωση υποστηρίζει επίσης το υγιές δέρμα και βοηθά στην πρόληψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων με την πάροδο του χρόνου.

Κάπνισμα

Αν και οι λεπτές γραμμές μπορεί να είναι η ελάχιστη ανησυχία σας εάν εξακολουθείτε να καπνίζετε τσιγάρα, εξακολουθούν να είναι σίγουρα μια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Το κάπνισμα αυξάνει το οξειδωτικό στρες και οδηγεί σε βλάβη του DNA και διάσπαση του κολλαγόνου που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επιπλέον, όσοι καπνίζουν κινδυνεύουν επίσης από τις γραμμές του καπνιστή, οι οποίες αναπτύσσονται γύρω από το στόμα ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης κίνησης που απαιτείται για να καπνίσει ένα τσιγάρο.

Συστατικά περιποίησης δέρματος

Μεταξύ των αμέτρητων συστατικών περιποίησης της επιδερμίδας που υπάρχουν, μερικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών.

  • Ρετινοειδή: Τα παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη και τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αποτρέποντας και μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ένα ρετινοειδές μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, καθώς βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, το οποίο όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αλλά μπορεί επίσης να τις αντιμετωπίσει.
  • Αντιοξειδωτικά: Τα τοπικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C , η ρεσβερατρόλη, το πράσινο τσάι και η βιταμίνη Ε εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων και του DNA. Αυτό βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου και διατηρεί το δέρμα πιο νεανικό.
  • Πεπτίδια: Τα πεπτίδια είναι μικρά μόρια πρωτεΐνης που δίνουν σήμα στο σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, κάτι που τα καθιστά χρήσιμα για τη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

εικόνα ενός pin με καρουζέλ 0Αντηλιακή προστασία

Η αντηλιακή προστασία είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και νεανικό. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στο DNA, αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και προκαλεί πολλά σημάδια γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, πυροδοτώντας τη διάσπαση του κολλαγόνου και την ελαστόλυση. Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό για να αποτρέψετε τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε το σώμα σας χαρούμενο από την κορυφή μέχρι τα νύχια, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Τα συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη βοηθούν στην έλξη υγρασίας, γεμίζοντας το δέρμα και βελτιώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.

Γλυκολικό οξύ vs σαλικυλικό οξύ: Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ξανθές και λευκές τρίχες: Τις «πιάνει» το λέιζερ;

Her News

Βlow Drying: Η νέα τεχνική που υπόσχεται μοναδικά hair looks για το καλοκαίρι!

HerNewskl

Parabens: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιπτώσεις στα μαλλιά

HerNewskl