Στραμμένα στη Βρετανία είναι τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη εν όψει τη κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Όλες οι εξελίξεις στην 10ώρη τελετή – Δείτε live την τελετή
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά η βασιλική οικογένεια επιχείρησε να δώσει κάτι «φρέσκο» στις ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας.
Βγήκαν έξω από το παλάτι, μίλησαν με τον κόσμο που άφηνε λουλούδια έξω από το παλάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Πρόκειται για ένα από τα στοιχήματα του βασιλιά Καρόλου Γ’, αλλά και του διαδόχου του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, να είναι κοντά στον βρετανικό λαό.
Ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Δουδωνής επισήμανε πως η δημοφιλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στην μοναρχία του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η νεκρώσιμη ακολουθία για τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Τα δύο πριγκιπόπουλα, ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας , η πριγκίπισσα Σαρλότ της Ουαλίας, τα παιδιά του Ουίλιαμ και της Κάθριν είναι 9 και 7 ετών αντίστοιχα, ωστόσο θεωρήθηκε επιβεβλημένο από τη βασιλική οικογένεια να ακολουθήσουν το φέρετρο της γιαγιάς τους. Δεν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία ο 4χρονος Λούι.
Η εκεχειρία που διέταξε ο βασιλιάς Κάρολος είναι προσωρινή καθώς υπάρχουν ακόμη εσωτερικά προβλήματα.
Είναι γεγονός ότι παρά την μεγαλοπρέπεια, φεύγει ένα κομμάτι της Βρετανίας, όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίας.
Αδιάβατο είναι το Αββαείο μέχρι να αποχωρήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι της τελετής ενταφιασμού της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η περιοχή έπρεπε να είναι εντελώς εκκενωμένη από τις 5 το πρωί. Θα περάσουν αρκετές ώρες προκειμένου να δοθεί ξανά στο κοινό ο χώρος.
Περισσότεροι από 6.000 είναι αυτοί που έχουν ζητήσει να εργαστούν εθελοντικά στα νοσοκομεία του Λονδίνου αλλά και στα πεζοπόρα τμήματα με ασθενοφόρα και κινητές μονάδες για να δοθεί η κάθε δυνατή βοήθεια σε ανθρώπους που θα το έχουν ανάγκη από την ορθοστασία, την πίεση και την αφυδάτωση.
Οι εικόνες που παρατηρούμε είναι ιδιαίτερα συγκινητικές αλλά και πρωτόγνωρες για εμάς, ωστόσο για τους Βρετανούς πολίτες η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να μην αποτελούσε πολιτικό πρόσωπο, αλλά ήταν κομμάτι της παράδοσής τους.
Ξεκινά η θρησκευτική τελετή για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
2000 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.
Τα μέλη της οικογένειας που ακολουθούν την πομπή, από το βασιλιά Κάρολο έως και τα άλλα μέλη, χαιρέτισαν και στρατιωτικά, ενώ τα υπόλοιπα μέλη έσκυψαν απλώς το κεφάλι.
Ο κιλλίβαντας, που μεταφέρει την σορό της βασίλισσας, είναι μία άμαξα πεδινού πυροβόλου, που φροντίζει το Βασιλικό ναυτικό από το 1901. Αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία για την κηδεία της βασίλισσας Βικτώρια τον Φεβρουάριο του 1900. Η άμαξα χρησιμοποιήθηκε και στην κηδεία του πατέρα της βασίλισσας, αλλά και στην κηδεία του πρώτου πρωθυπουργού της βασίλισσας, Ουίνστον Τσόρτσιλ που πέθανε το 1965.
Απέναντι σε αυτή την πράξη του Συντάγματος, υπάρχει το τελετουργικό με όλο το μεγαλείο της Βρετανίας, την ανάμνησή της Αυτοκρατορίας και το μέλλον της Κοινοπολιτείας
Τελευταία φορά που παρενέβη βασιλιάς στο Σύνταγμα ήταν το 1708. Η βασίλισσα Άννα αρνήθηκε την ψήφιση ενός νόμου τον οποίο είχαν ψηφίσει και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου.
Ο λόγος που θα εκφωνεί πλέον ο βασιλιάς, γράφεται από την πρωθυπουργό. Ανοιχτά δεν υπήρχε καμία παρέμβαση στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και αυτό ήταν και ένας λόγος που παρέμεινε η μοναρχία.
Η βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ, διήρκησε 70 χρόνια και 214 ημέρες, σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες ιστορικές αλλαγές. Παρέλαβε υπό το στέμμα της 36 χώρες ως μέλη της Κοινοπολιτείας ή που έγιναν λόγο έστω και τυπικά στη Βασίλισσα. Έχουν απομείνει 15, και κάποιες εξ αυτών δίνουν λόγο τυπικά.
Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Βασιλιάς Κάρολος και τα στενά μέλη της οικογένειας θα ακολουθήσουν την πομπή.
Ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Δουδωνής μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο του Mega εξηγώντας μεταξύ άλλων γιατί αποτελεί η βασίλισσα Ελισάβετ όπως λέγεται η «τελευταία του είδους της».
«Η Ελισάβετ είναι η δεύτερη μετά τον Λουδοβίκο τον 14ο» επισήμανε ο κ. Δουδωνής αναφορικά με τη λίστα με τους μακροβιότερους μονάρχες στον πλανήτη.
Τόνισε πως η βασίλεια που κράτησε για 70 χρόνια είναι η δεύτερη μακροβιότερη στην ιστορία όλης της ανθρωπότητας. «η εμπειρία που είχε μαζέψει η Ελισάβετ είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αν σκεφτεί κανείς πως μιλούσε κάθε εβδομάδα επί 70 χρόνια με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Η πολιτική λειτουργία, η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα ξεκινήσει στη 1. Θα χωροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντμπερι, ο οποίος θα τελέσει και την λειτουργία την ώρα της ταφής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνσδορ, όπως έγινε και με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.
Η τελευταία πράξη ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Βρετανίας γράφεται σήμερα με την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τελετή που θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες.
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Ελισάβετ, αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη σύναξη ηγετών των τελευταίων δεκαετιών, ενώ το «παραμύθι» που οι Βρετανοί –και όχι μόνο- έχουν ανάγκη, συντηρεί τα δεκάδες μέλη βασιλικών οικογενειών που θα παρευρεθούν.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, αφού εκτιμάται ότι ως γεγονός, η κρατική κηδεία, η πρώτη στη Βρετανία από τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965, είναι πιθανό να επισκιάσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012.
Πολλές οι παράλληλες τελετές αλλά και τα παραλειπόμενα για τη σχέση των μελών της βασιλικής οικογένειας, ποιος έλαβε πρόσκληση και ποιος όχι, πόσο τιμούν με το ύφος και τις στιλιστικές επιλογές τους οι ηγέτες ξένων χωρών τη βασίλισσα.