Mahsa Amini: «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» είναι το σύνθημα που ακούγεται όσο κανένα άλλο στους δρόμους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και σε ολόκληρη τη δυτική κοινωνία και κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσής της.
Αυτές οι τρεις λέξεις είναι το σύνθημα μιας αυξανόμενης διαμαρτυρίας ως απάντηση στον θάνατο της Mahsa Amini στην Τεχεράνη, στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Η 22χρονη γυναίκα είχε προηγουμένως τεθεί υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν για φερόμενη παραβίαση των κανονισμών για το χιτζάμπ, γεγονός που πυροδότησε οργή για την αυθαίρετη επιβολή του ενδυματολογικού κώδικα.
Οι γυναίκες και οι άντρες του Ιράν διαμαρτύρονται στους δρόμους, διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα πως και ο στρατός του Ιράν θα χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.
Η Δύση φαίνεται ευαισθητοποιημένη και ανακουφισμένη που επιτέλους γίνεται εξέγερση στο Ιράν και στέκεται στους κατοίκους της, φωνάζοντας μέσα από τα social media. Ας είναι η Mahsa Amini το τέλος του θρησκευτικού σκοταδισμού.
Τώρα, πολλές γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια ως μια μορφή διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο άδικο τέλος της Mahsa Amini.
Καθώς έβγαινε από το μετρό, η Mahsa Amini σταμάτησε από την αστυνομία, επειδή φορούσε ακατάλληλα το χιτζάμπ της και φαινόταν ένα μέρος από τα μαλλιά της, αν και η μητέρα της υποστηρίζει το αντίθετο ακριβώς. Λίγο μετά την άφιξή της στο κέντρο κράτησης, η Mahsa Amini κατέρρευσε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα και πέθανε δύο ημέρες αργότερα. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι έπαθε καρδιακή προσβολή, αλλά οι εγκεφαλικές της εξετάσεις που διέρρευσαν στο Iran International δείχνουν ότι η Mahsa Amini υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα.
Η άμεση αντίδραση όσων έμαθαν για το βίαιο τέλος της Mahsa Amini ήταν να κουρέψουν τα μαλλιά τους. Τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στις διαδηλώσεις, άντρες και γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους κοντά. Στις φωτογραφίες μιας διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Σεπτεμβρίου, μια Ιρανή που ζει στην Τουρκία φαίνεται να κόβει την αλογοουρά της περικυκλωμένη από γυναίκες και άντρες διαδηλωτές. Πολλοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο μοιράζονται επίσης, βίντεο με τους ίδιους να κόβουν τα μαλλιά τους κάτω από ένα hashtag που μεταφράζεται σε: “You will never walk alone” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χιτζάμπ έχουν επίσης, καεί, ως αντίθεση στην υποχρεωτική επιβολή τους και στην αποτρόπαια τιμωρία που επιβάλλεται στις γυναίκες, εάν δεν τα φορούν σωστά, τηρώντας τους ενδυματολογικούς κανόνες.
Ο τελευταίος απολογισμός
Οι κάτοικοι του Ιράν είναι αποκομμένοι από την αρχή των κινητοποιήσεων από την τελευταία ένδειξη ελευθερίας που τους έχει απομείνει, το διαδίκτυο! Αφού, έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσής τους και πολλές ώρες της ημέρας έχει κοπεί εντελώς η σύνδεση σε αυτό, ενώ έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp. Η ενημέρωση που έχουμε από τις εξελίξεις, τις κινητοποιήσεις και την επανάσταση είναι ελλιπής. Τελευταίος απολογισμός νεκρών που είχαμε ενημέρωση ήταν πριν από 20 ώρες, όπου οι νεκροί είχαν φτάσει τους 31. Το πόσο θα ανέβει και το πότε θα έχουμε έναν πραγματικό απολογισμό είναι πραγματικά άγνωστο. Τις πρώτες ώρες των διαδηλώσεων στην περιοχή της Amini είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι.
Η Mahsa Amini πέρασε στην αιωνιότητα και έγινε σύμβολο ενάντια στη θρησκευτική και σωματική δικτατορία. Το σώμα κάθε ανθρώπου, τα μαλλιά του και γενικότερα ό,τι αποτελεί τη σωματική και ψυχική του υπόσταση αφορά μόνο εκείνον και κανέναν άλλον. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο σκοτάδι. Η σωματική αυτονομία μπορεί να οδηγήσει όλον τον πλανήτη μόνο στο φως.
Στεκόμαστε μαζί με όλους τους πολίτες του Ιράν και όσους ανθρώπους καταπιέζονται να είναι και να δείχνουν, όπως θέλουν. Η έκφραση του εαυτού μας ξεκινάει και από τις ενδυματολογικές μας επιλογές. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν επιθυμούμε να κρίνουμε μια ολόκληρη θρησκεία. Η κριτική μας γίνεται εξολοκλήρου στην επιβολή του χιτζάμπ και όχι του ίδιου του χιτζάμπ. Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να φορά το χιτζάμπ, είναι ελεύθερη να το κάνει. Σε ένα tweet που κοινοποιήθηκε ευρέως, ο πολιτικός ανθρωπολόγος Negar Razavi συμβούλεψε τους μη μουσουλμάνους παρατηρητές και σχολιαστές των διαδηλώσεων να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα επεισόδια και να μην κάνουν σαρωτικές γενικεύσεις για «μια ολόκληρη θρησκεία».
Ας μένουμε στην ουσία, η Mahsa Amini είναι νεκρή, επειδή δεν ήταν ελεύθερη να υπάρχει όπως θέλει!
«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία».
Aκολουθήστε μας στo Google News