Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, μιλάει στο HerNews και τη Μπάγια Αντωνοπούλου για τον ρόλο της γυναίκας του σήμερα, αλλά και για το πως μπορεί να καταπολεμηθεί η ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων.
Υφυπουργέ, ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα;
Σήμερα οι γυναίκες καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε πολλούς ρόλους. Είμαστε μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι, φροντίζουμε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και καθημερινά βιώνουμε ανισότητες για τις οποίες πρέπει να βρούμε επιπλέον δύναμη να τις αντιμετωπίσουμε.
Ωστόσο δεν είναι λίγα και αυτά που έχουμε καταφέρει. Για παράδειγμα διακριθήκαμε σε επαγγέλματα που στερεοτυπικά θεωρούνται αντρικά και αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε εξαιρετικές και αποτελεσματικές σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας.
Το φαινόμενο των έμφυλων ανισοτήτων παραμένει. Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανισότητα;
Ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και μέσα από το δικό μου χαρτοφυλάκιο της Δημογραφικής Πολιτικής & της Οικογένειας επιχειρούμε, να άρουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους οι γυναίκες.
Υλοποιούμε έργα με στόχο την ενίσχυση της ισότητας, την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογειακής βίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη συμφιλίωση της προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές.
Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Ωστόσο δεν αρκεί μόνον η προσπάθεια της Πολιτείας, είναι απαραίτητη και η ατομική δράση, στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στις κοινωνικές μας συναναστροφές, παντού.
Πρέπει να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ανισότητας, να το αναδεικνύουμε και να παίρνουμε καθαρή θέση. Τα έμφυλα στερεότυπα, είναι βαθιά ριζωμένα, και είναι δύσκολο να εκριζωθούν από τη μια μέρα στην άλλη, όχι όμως ακατόρθωτο. Απαιτείται αρχικά βούληση, συστηματική προσπάθεια από όλες και όλους, σχέδιο, στρατηγική αλλά και υπομονή και επιμονή.
Υπάρχουν τρόποι, ώστε να ενισχυθεί η θέση της γυναίκας στη χώρα μας; Ποιες είναι οι δικές σας πρωτοβουλίες ως Υφυπουργείο;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι στην Ελλάδα η ισότητα των φύλων είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, ωστόσο λείπουν οι συνθήκες ισότητας στην καθημερινότητα.
Αν και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι επαρκές, η ζωή των γυναικών βρίθει στερεοτυπικών ανισοτήτων.
Στο σπίτι αναλαμβάνουμε εμείς τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών, αλλά και τις οικιακές εργασίες. Στη δουλειά αμειβόμαστε λιγότερο σε σχέση με άνδρες συναδέλφους για την ίδια εργασία και δύσκολα τυγχάνουμε προαγωγής.
Η προσπάθεια εξασφάλισης της ισότητας των φύλων γίνεται μέσα από την ενδυνάμωση των γυναικών στους τομείς αυτούς, μέχρι να συμβαδίσει η πραγματικότητα που ζούμε με αυτήν που επιδιώκει να μας προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο.
Ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου είναι πλήρως εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025 και προκρίνει τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης για την Ισότητα: για γυναίκες απαλλαγμένες από τη Βία και τα Στερεότυπα, για την ευημερία τους σε μια οικονομία ισότητας με οδηγό την ισότητα σε ολόκληρη την κοινωνία με όχημα την ένταξη της διάστασης του φύλου και τη διατομεακή προοπτική στις πολιτικές της ΕΕ.
Τι σηματοδοτεί η παρούσα περίοδος για τη γυναίκα;
Η παρούσα περίοδος μοιάζει να εγκυμονεί έναν νέο κόσμο. Και σ’ αυτό το παγκόσμιο νέο ξεκίνημα, οι γυναίκες πρέπει να αποκαταστήσουμε τη θέση μας. Να πάρουμε αυτό που μας αντιστοιχεί και αυτό που μας αξίζει.