Το καλοκαίρι είναι εδώ, ευκαιρία για ένα ωραίο παγωμένο τσίπουρο ή ένα ουζακι ανάλογα με τα κέφια μας.Ο καλύτερος και πιο αυθεντικός μεζές… γαύρος μαρινάτος.
Εύκολος, διατηρείται πάντα στο ψυγείο και μπορεί να γίνει η καλύτερη συντροφιά για τα ελληνικά και όχι μόνο αποστάγματα.
Οι τρόποι για να τον παρασκευάσουμε πολλοί, ωστόσο παρακάτω,θα σας δώσω τον πιο νόστιμο,στα σίγουρα!
Υλικά
700 γρ φιλέτο γαύρου
30 γρ ημιχοντρο αλάτι
5 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ λευκό ξύδι ή μυλοξιδο
5-10-15……. σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες σε φέτες (όσο αντέχει ή αγαπά ο καθένας)
500 γρ γάλα
Ηλιέλαιο
Ελαιόλαδο
1 πρέζα ριγανη
5 γρ άνηθο
5 γρ μαϊντανό
2 γρ μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
15-20 κόκκους πιπέρι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Αφαιρούμε το κεφάλι κ την ραχοκοκαλιά του γαύρου.
Τον τοποθετούμε σε ένα ταψί με νερό κ πάγο κ ημιχοντρο αλάτι μέχρι να λιώσει ο πάγος.
Ξεπλένουμε καλά.
Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε σε στρώσεις το αλάτι το γάλα κ το ξύδι μέχρι να σκεπαστεί ο γαύρος,τον αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες για να ψηθεί.
Όσο μεγαλύτερο το σκεύος και λιγότερες οι στρώσεις του γαύρου τόσο γρηγορότερα θα ψηθεί,αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο ίσως κ 48 ώρες.
Η επόμενη διαδικασία είναι με προσοχή και φροντίδα να ξεπλύνουμε ξανά τον γαύρο κ να τον τοποθετήσουμε στο τελικό σκεύος συντήρησης, προσθέτωντας όλα τα υλικά.
Λίγη ώρα αναμονής ακόμα,να ανταλλάξουν απόψεις τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας κ ο γαύρος είναι έτοιμος.
Tip
Επάνω και δίπλα από τον γαύρο μαρινάτο μπορούμε να βάλουμε οτιδήποτε, καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι ξερό, κρεμμυδάκια φρέσκα, πίκλες, λαχανικά ψητά…. ακόμα και φρούτα ή ταραμά ακόμα και μελιτζάνα σαλάτα….τα πάντα.
Καλή επιτυχία στην συνταγή για “Σπιτικός γαύρος μαρινάτος”
Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef – “Omikron Meze”