Η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη είναι δερματολόγος, με πλούσια εμπειρία στην αλλεργιολογία και τη φλεβολογία, αλλά και τη δερματοχειρουργική καθώς έχει ασχοληθεί με όλο το φάσμα των παραπάνω χάρη στην εργασιακή εμπειρία της. Μιλά στο HerNews για το maskne και μας συμβουλεύει για το πως θα το αντιμετωπίσουμε., ώστε να έχουμε μια καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα..
Τι είναι το maskne;
Ο κορωνοιός έχει επηρεάσει όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Ένα από τα όργανα που πάσχουν είναι και το δέρμα και συγκεκριμένα το δέρμα του προσώπου μας. Ακούμε συχνά να γίνεται χρήση του όρου “maskne”. Περί τίνος όμως πρόκειται….; Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ακμή που εμφανίζεται στο πρόσωπο από την καθημερινή χρήση μάσκας. Ονομάστηκε έτσι από τον συνδυασμό των αγγλικών λέξεων MASK και ACNE, δηλαδή μάσκα και ακμή. Ξεκίνησε να εμφανίζεται τον Μάρτιο του 2020 σε επαγγελματίες υγείας και στη συνέχεια διαδόθηκε στο γενικό πληθυσμό.
Πως δημιουργούνται αυτά τα σπυράκια;
Ο λόγος που εμφανίζεται η ακμή (τα ενοχλητικά αυτά σπυράκια και οι φλεγμονώδεις κύστες) έγκειται στην συνύπαρξη των εξής παραγόντων:
- Τριβή στο σημείο που ακουμπάει η μάσκα στο δέρμα. Δημιουργείται ένας μηχανικός ερεθισμός και μικρές ρωγμές περιστοματικά, στο πηγούνι και στις παρειές (μάγουλα)
- Το κλειστό περιβάλλον κάτω από τη μάσκα οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην υπερέκκριση ιδρώτα, γεγονός που επιτείνει τη σμηγματόρροια και την παραγωγή σμήγματος
- Η χρήση προϊόντων μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα, που αποφράσσουν επιπρόσθετα του πόρους και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και κατά συνέπεια την εμφάνιση δερματικών μολύνσεων
- Η πλημμελής φροντίδα του δέρματος κάτω από τη μάσκα (επειδή δεν φαίνεται η περιοχή, μερικές φορές παραλείπουμε τη φροντίδα της)
- Επιπλέον, η έντονη υγρασία που δημιουργείται κάτω από μάσκα από τις εκπνοές επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το υγρό και θερμό περιβάλλον, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην αναπνέει και να επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος.
Πως αντιμετωπίζεται το maskne;
Εάν τα πρώτα σπυράκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους είναι η ώρα να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να συμβουλευτεί το Δερματολόγο του για να του προτείνει τη σωστή θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με προϊόντα καθαριστικά, σμηγματορρυθμιστικά και μη φαγεσωρογόνα.
Πλύνετε το πρόσωπό σας με νερό και έναν ειδικό αφρό, γαλάκτωμα ή τζελ για λιπαρά/ακνεικά δέρματα.
- Πρωί: Μετά τον καθαρισμό, απλώστε μια ενυδατική σμηγματορρθυμιστική κρέμα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την χρήση της μάσκας έτσι ώστε να απορροφηθεί επαρκώς και τα υπολείμματά της να μην τριφτούν στην μάσκα. Η κρέμα θα δημιουργήσει ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα μεταξύ του δέρματος και της μάσκας, μειώνοντας έτσι τη μηχανική τριβή. Προσοχή, αποφύγετε τα λιπαρά και έντονα ενυδατικά προϊόντα. Επιλέξτε μια μη φαγεσωρογόνο κρέμα προσώπου με απαλή υφή, η οποία δεν θα φράζει τους πόρους σας και δεν θα επιβαρύνει άσκοπα την επιδερμίδα σας. Προτιμήστε προϊόντα σε μορφή τζελ ή ορού.
- Βράδυ: Μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιήστε προϊόντα κατάλληλα για προβληματικό ακνεικό δέρμα – όπως: υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ και άλλα οξέα AHA, ρετινόλη.
Να είστε προσεκτικές με την εφαρμογή τους, ειδικά εάν το δέρμα σας είναι πολύ ερεθισμένο μετά την χρήση της μάσκας. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέξτε χαμηλότερη συγκέντρωση.
- Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, περιποιηθείτε το δέρμα σας με μια καταπραϋντική μάσκα προσώπου που θα αναζωογονήσει το δέρμα και θα το καθαρίσει σε βάθος.
Μπορούμε να προλάβουμε το maskne;
‘Εχοντας ως δεδομένο ότι η καθημερινή χρήση της μάσκας είναι αναγκαία υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να προλάβουμε την εμφάνιση της ακμής.
- Η επιλογή της μάσκας είναι εξαιρετικής σημασίας. Προτιμούμε μια υφασμάτινη μάσκα από 100% βαμβάκι, καθώς είναι πολύ περισσότερο φιλική για το δέρμα και δύσκολα θα το ερεθίσει. Είναι σημαντικό να πλένεται καθημερινά με ήπια καθαριστικά προϊόντα χωρίς αρώματα και χημικά, και τέλος να σιδερώνεται.
- Εάν επιλέξουμε χειρουργική μάσκα μιας χρήσης αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά, περίπου κάθε μισή ώρα, καθώς από την υγρασία που συγκεντρώνεται από την αναπνοή μας αυτή υγραίνεται.
- Επίσης καλό είναι η μάσκα να εφαρμόζει σωστά χωρίς να πιέζει δυσάρεστα κάποια σημεία του προσώπου.
- Τέλος, είναι σημαντικό να είναι το δέρμα μας καθαρό κάθε φορά που θα χρειαστεί να φορέσουμε τη μάσκα και να έχει προηγηθεί η εφαρμογή της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας, η οποία θα προστατεύσει το δέρμα μας από την μηχανική τριβή.
- Καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα μακιγιάζ, εάν αυτό είναι εφικτό για να μην επιβαρύνουμε άσκοπα την επιδερμίδα μας. Εάν αυτό είναι απαραίτητο καλό είναι να επιλέγουμε προϊόντα μακιγιάζ μη φαγεσωρογόνα, με ελαφριά λεπτόρρευστη σύσταση.
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο;
Η απόφασή μου να σπουδάσω Ιατρική και τελικά να ακολουθήσω τη Δερματολογία ήρθε πολύ αβίαστα, καθώς συνειδητοποίησα από μικρή πως υπάρχουν πολλές δερματικές ασθένειες που ταλαιπωρούν ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το όνειρό μου λοιπόν ως Δερματολόγος είναι να ομορφαίνω τη ζωή των ανθρώπων με το να τους προσφέρω ένα υγιές και όμορφο δέρμα.
Ποια είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που έχεις αντιμετωπίσει;
Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές απαιτητικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο ιατρείο, αλλά αυτή είναι και η χαρά που μας δίνει η επιστήμη όταν βλέπουμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία μία δύσκολη περίπτωση ασθενούς. Εν τούτοις η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στην ικανοποίηση μη ρεαλιστικών επιθυμιών, που συχνά συναντάμε σε αισθητικής κυρίως φύσεως θέματα. Εκεί εκτός από τις καλές ιατρικές γνώσεις απαιτείται εμπειρία και διαλλακτικοί χειρισμοί.
Κάποιες συμβουλές για τις αναγνώστριες του Hernews;
Είναι πολύ σημαντικό να περιποιούμαστε καθημερινά το δέρμα μας και να υιοθετήσουμε από νεαρή ηλικία μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας μας. Η πρόληψη προλαμβάνει την εμφάνιση κάθε είδους ασθένειας και εξασφαλίζει ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.