HerNews.gr
Health

Με αυτές τις τροφές ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, από τη ζέστη του Σεπτεμβρίου στο ξαφνικό κρύο του Οκτώβρη και έπειτα το σταμάτημα του υδραργύρου κάπου στο ενδιάμεσο, έκαναν το ανοσοποιητικό μας πιο ευάλωτο.

Ξαφνικά ήρθε το μπούκωμα στη μύτη, η βραχνάδα στο λαιμό και κάποια φτερνίσματα που έφεραν στο φως την άμεση ανάγκη αποκατάστασης της υγείας μας, οχυρώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αφήστε που με το φόβο του Covid δεν ξεχωρίζουμε εύκολο το κοινό κρυολόγημα από τον κορωνοϊό και έτσι ο φόβος αυξάνεται περισσότερο.

Όπλο σε όλα αυτά αποτελούν οι τροφές, οι οποίες ενισχύουν την άμυνά μας, έναντι των ξενιστών.

Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν τον οργανισμό μας;
Ρόδι

Πλούσιο σε βιταμίνες Α και E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία. Προτείνουμε, εκτός από το να το βάλεις στο πιάτο σου ως έχει, να δοκιμάσεις να το κάνεις και χυμό. Είναι τέλειο!

rodi

Πράσινο τσάι

Το τσάι περιέχει βιταμίνη C και μέταλλα, όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες. Αδιαμφισβήτητα το πιο υγιεινό και ευεργετικό από όλα τα τσάγια, είναι το πράσινο. Μπορείς να το συνδυάσεις με μέντα, λεμόνι, τζίντζερ και μέλι.

Κουρκουμάς

Περιέχει κουρκουμίνη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία προκαλείται από συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος και η βουλωμένη μύτη. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Ρίξε μισό κουταλάκι του γλυκού στην πρωινή σου βρώμη, το smoothie ή το ρόφημα σου, πρόσθεσε λίγο στο ρύζι σου το μεσημέρι ή στο κοτόπουλο και την ομελέτα το βράδυ.

Σκόρδο

Ήξερες ότι στα πολλά οφέλη του σκόρδου συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος; Πρόσθεσε το άφοβα στο φαγητό σου λοιπόν και αν ανησυχείς για τη μυρωδιά στην αναπνοή σου μετά, δοκίμασε αυτό το tip.

Τζίντζερ

Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για τη θεραπεία απλών κρυολογημάτων μέχρι παθήσεων όπως η δυσκοιλιότητα. Στα θρεπτικά συστατικά του τζίντζερ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, ασβέστιο, νάτριο και βιταμίνη C. Χρησιμοποίησε το ως μπαχαρικό σε φαγητά και σάλτσες και πρόσθεσε το σε smoothies και ζεστά ροφήματα.

ginger

Εσπεριδοειδή

Οι «βασιλιάδες» της βιταμίνης C, που είναι το No1 όπλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε όποιο φρούτο της κατηγορίας θέλεις -πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ ή λάιμ- και πρόσθεσε τα σε χυμούς, smoothies και σαλάτες.

supermarket

Ακτινίδιο

Δεν υπάρχει διαιτολόγος που να μη σου πει ότι είναι από τα καλύτερα φρούτα για τη δίαιτα. Επίσης, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, οπότε είναι ιδανική επιλογή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Απόλαυσε το ως έχει ή πρόσθεσε το σε smoothies και σαλάτες και να ξέρεις, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τη φλούδα του.

Κόκκινη πιπεριά

Ήξερες ότι οι οι πιπεριές είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, έχοντας 1,5 φορά την περιεκτικότητα του πορτοκαλιού (αν τις καταναλώσεις στην ίδια ποσότητα); Οι κόκκινες πιπεριές δε, καθώς είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι καλύτερη επιλογή. Προτείνουμε να τις προσθέσεις σε σαλάτες, φαγητά και σάντουιτς.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ αποτελεί σημαντική αντικαρκινική τροφή. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος, προστατεύοντας ταυτόχρονα από εγκεφαλικά επεισόδια, εντερικές διαταραχές και διατηρώντας τη χοληστερόλη σε θεμιτά επίπεδα. Δοκίμασε το ωμό ή βραστό σε σαλάτες και μαγείρεψε το στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Σπανάκι

Το σπανάκι εκτός από καλή πηγή βιταμίνης C βοηθάει και στην αύξηση του σιδήρου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζουν και ευαισθησία στο κρύο. Πέρα από τα δεκάδες φαγητά και σαλάτες που μπορείς να φτιάξεις με σπανάκι, μη διστάσεις να το προσθέσεις και σε smoothies.

spanaki

Πληροφορίες άρθρου: olivemagazine

Νεότερα Άρθρα

Αυτό συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Her News

Ποιο ζώο θεωρείται το πιο επικίνδυνο για πρόκληση ασθενειών και θανάτων στους ανθρώπους;

Her News b

5 ασθένειες συνδέονται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Her News