HerNews.gr
Health

Με αυτό το κερί θα μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο

Δεν κοιμόμαστε ή, τουλάχιστον, δεν κοιμόμαστε τις απαραίτητες ώρες και κουβαλάμε αυτή την κούραση που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μέρα που όσο προχωράει γίνεται όλο και πιο κουραστική. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν χίλιες μία μέθοδοι για να βελτιώσουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας, μερικές τόσο απλές (και ευχάριστες) όσο αυτή που μας απασχολεί τώρα: το να ανάψουμε ένα αρωματικό κερί που μας βοηθά να μειώσουμε την κορτιζόλη και να κοιμηθούμε περισσότερο και καλύτερα.

Η οσφρητική μνήμη, το κλειδί για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία

 Η αρωματοθεραπεία είναι ένα ισχυρό καλλυντικό όπλο. Έλληνες, Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι και Κινέζοι χρησιμοποιούσαν αρώματα και αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα και τώρα έχουμε επίσης το πλεονέκτημα να έχουμε μελέτες που το αποδεικνύουν. Ένα παράδειγμα; Η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση του σώματος, το πορτοκάλι στην ενεργοποίηση. Κεριά, θυμίαμα, λάδια… Μας βοηθούν να επιτύχουμε παγκόσμια σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά αποτελέσματα, βοηθώντας ακόμη και στη δημιουργία του δικού σας χώρου.εικόνα ενός pin με καρουζέλ 0Ο προσωπικός χώρος μπορεί να είναι η κρεβατοκάμαρά μας—λίγοι χώροι είναι πιο προσωπικοί από αυτόν—και το να τον “ηρεμήσουμε” με μια μυρωδιά που προκαλεί χαλάρωση είναι το κλειδί για την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε αυτό που βλέπουμε παρά σε αυτό που μυρίζουμε και πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να θυμάται έως και το 35% αυτού που μυρίζει και μόνο το 5% αυτού που βλέπει.

Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα σχετίζονται άμεσα με τις αισθήσεις. Κάθε αρωματική νότα έχει ένα εξειδικευμένο “κελί” που αρχειοθετεί όχι μόνο τη μυρωδιά της, αλλά και το συναίσθημα που βιώνουμε όταν το μυρίζουμε για πρώτη φορά. Είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν οσφρητική μνήμη , την πιο ισχυρή που έχουν τα ανθρώπινα όντα.

Όλα όσα μπορεί να κάνει ένα κερί λεβάντας ή περγαμόντο για την ξεκούρασή σας

Όταν εισπνέουμε ορισμένα αρώματα, τα μόρια του αρώματος ταξιδεύουν μέσα από τη μύτη και διεγείρουν το οσφρητικό νεύρο, το οποίο στέλνει σήματα απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα – το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις. Μερικά αρώματα μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη, που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευτυχία . Γι’ αυτό ορισμένες μυρωδιές μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί, χαρούμενοι ή ακόμα και νοσταλγία.

Για παράδειγμα, η λεβάντα, το γιασεμί ή το περγαμόντο είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.

εικόνα ενός pin με καρουζέλ 0Λεβάντα, χαλαρωτικό και αντι-στρες

Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες, καθώς και για την ικανότητά της να προάγει την ξεκούραση και την καταπολέμηση της αϋπνίας χάρη στη λιναλοόλη, ένα τερπένιο με γλυκιά και ελαφρά μυρωδιά εσπεριδοειδών με την ικανότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η περίφημη ορμόνη του στρες. Ένα κερί με άρωμα λεβάντας θα προωθήσει έτσι τη νευρωνική διέγερση, με άμεση επίδραση στη διάθεση.

Περγαμόντο, εσπεριδοειδή και ηρεμιστικό

Το φρέσκο ​​και εσπεριδοειδές άρωμά του (στα μισά του δρόμου μεταξύ μανταρινιού, πορτοκαλιού και λεμονιού) έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για χαλάρωση. Ένα κερί περγαμόντο θα δημιουργήσει μια τέλεια ατμόσφαιρα για να ανακουφίσει την ένταση και τις ανησυχίες, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα.

Τα βήματα για έναν ξεκούραστο ύπνο

  1. Πρώτα, πρέπει να ρυθμίσουμε το χώρο, φροντίζοντας να μην υπάρχει τίποτα γύρω που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη φλόγα – ψάχνουμε για χαλάρωση, όχι για φόβο – και θα τοποθετήσουμε το κερί μας περίπου ένα μέτρο από το σημείο που βρισκόμαστε.
  2. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα φυτικό κερί χωρίς παραφίνη , που εξασφαλίζει καθαρή και μη τοξική καύση. Τα κεριά από κερί μέλισσας, για παράδειγμα, εκπέμπουν αρνητικά ιόντα που μπορούν να εξουδετερώσουν τους ρύπους και τα αλλεργιογόνα στον αέρα, οπότε εκτός από την προώθηση της χαλάρωσης θα δημιουργήσουμε επίσης έναν καθαρότερο και πιο άνετο χώρο διαβίωσης.

Μαγνήσιο: Ο σύμμαχος για έναν καλύτερο ύπνο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Hospital Home: Η κατ’ οίκον νοσηλεία ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις εκλογές

HerNews ka

Ζυγαριά: Η σωστή ψυχολογία για να ζυγιστείς

Her News

Νέο υποψήφιο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Her News