Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, η διεθνής κοινότητα απαντά με επιστημονική μελέτη σε εύλογα ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.
Μία εξ αυτών αποκαλύπτει ποιες τροφές θεωρούνται «σύμμαχοι» του ιού, που συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, αξιολόγησε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για COVID-19.
Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, κάθε είδος fast food καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Ράπτης (Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αναστασία Θανοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων), και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Συνολικά, 41.012 συμμετέχοντες από τη μελέτη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο με τουλάχιστον 2 ως και 5 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση NOVA.
Η λοίμωξη COVID-19 ορίστηκε ως άτομα που ήταν θετικά στην COVID-19 ή απεβίωσαν από COVID-19.
Αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από COVID-19 με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων.
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr