Η Μονστέρα χαρακτηρίζεται ως η «βασίλισσα» των φυτών εσωτερικού χώρου και είναι ένα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη «monstera» που θα πει παράξενος!
Έχει αργή ανάπτυξη και σχηματίζει λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Κάθε φύλλο της μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το μισό μέτρο. Τα νεαρά φύλλα έχουν αρχικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, δημιουργεί μεγαλύτερα φύλλα με χαρακτηριστικές σχισμές.
Στην Ασία η Μονστέρα θεωρείται πως φέρνει την τύχη στον ιδιοκτήτη της και εξασφαλίζει μακροζωία.
Λένε πως αν την τοποθετήσουμε κοντά στην είσοδο, τότε δεν θα μπουν σε στο σπίτι κακοτυχίες, ασθένειες, αποτυχίες και κακή ενέργεια. Στην Κίνα, συνηθίζουν να την κάνουν δώρο σε γάμους. Ακόμα, πιστεύουν πως το συγκεκριμένο φυτό βοηθά στο να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη και βελτιώνει τη μνήμη.
Η Μονστέρα προέρχεται απο το Μεξικό και τον Παναμά, όπου φυτρώνει στα τροπικά δάση και ριζώνει πάνω σε μεγάλους κορμούς δέντρων.
Οι χαρακτηριστικές οπές των ώριμων φύλλων της Μονστέρα, εκτός από ομορφιά, έχουν και λειτουργικό λόγο ύπαρξης! Το φυσικό περιβάλλον αυτού του φυτού είναι τα τροπικά δάση, ο λόγος λοιπόν που αναπτύσσουν αυτές τις χαρακτηριστικές σχισμές είναι για να μπορούν να αντέχουν σε ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.
Η Μονστέρα αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους και δεν ευδοκιμεί στη βαρυχειμωνιά, ούτε στις ακραίες καιρικές αλλαγές.
Που να την τοποθετήσεις:
Η Μονστέρα δε θέλει ήλιο, γιατί οι απευθείας ακτίνες του θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της. Τοποθέτησε την σε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού, όπου θα δέχεται αρκετό φως κατά την διάρκεια της ημέρας.
Απέφυγε να την τοποθετήσεις δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα όπου δημιουργείται ρεύμα κρύου αέρα, αλλά ούτε και κοντά σε καλοριφέρ, τζάκι ή κλιματιστικό, όπου θα δέχεται ζεστό αέρα.
Όπως σχεδόν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι και Μονστέρα δεν αντέχει την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Η Μονστέρα κινδυνεύει περισσότερο από το πολύ πότισμα, παρά από τη ξηρασία, οπότε το πολύ πότισμα είναι καταστροφικό για το συγκεκριμένο φυτό. Μπορείς να τσεκάρεις την υγρασία στο χώμα της, βυθίζοντας το δάχτυλο σου περίπου πέντε εκατοστά στη γλάστρα και αν είναι στεγνό τότε μπορείς να την ποτίσεις ξανά!
Εφόσον πρόκειται για τροπικό φυτό, η υγρασία είναι σημαντική για αυτήν. Καλό θα είναι να ψεκάζεις συχνά τα φύλλα της με νερό για να μη ξεραθούν.
Η Μονστέρα δεν έχει πρόβλημα με το κλάδεμα, αντιθέτως την ανανεώνει. Όσο μεγαλώνει και τα γέρικα φύλλα της ξεραίνονται, μπορείς να τα κόψεις. Ακόμα, αν θέλεις να κόψεις μερικά μεγάλα φύλλα της για να τα τοποθετήσεις ως διακοσμητικά σε ένα βάζο, μπορείς άνετα.
Όταν τη Μονστέρα μας μεγαλώσει, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, είναι σημαντικό να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να αποφύγουμε προβλήματα στις ρίζες της.
Αν και υπάρχουν πολλές αναφορές για τοξικές ουσίες στο συγκεκριμένο φυτό, στην πραγματικότητα είναι αβάσιμες. Η Μόνστερα δεν περιέχει καμία τοξική ουσία.
Η Μονστέρα είναι απόλυτα ασφαλής όχι μόνο για ανθρώπους και ζώα, αλλά και για άλλα φυτά. Άρα επιτρέπεται να τοποθετείται δίπλα σε κλουβιά πουλιών, κοντά σε ενυδρεία, ακόμα και στην αίθουσα νεογέννητου.