Ο μουσακάς σε μια διαφορετική πρόταση με λιγότερες θερμίδες και vegetarian, χωρίς τηγάνισμα, με κιμά μανιταριών και χωρίς μπεσαμέλ απο τον Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά
- 7-8 μελιτζάνες (τις ψήνουμε στο φούρνο στο 180°C 20’-25′ με λίγο ελαιόλαδο αφού τις κόψουμε σε φέτες)
- 4-5 μεγάλες πατάτες σε φέτες (τις βράζουμε σε νερό με αλάτι και λίγο λεμόνι)
- 300 γρ τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας
Για τον κιμά μανιταριών
- 1 κλ διάφορα μανιτάρια
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κονσέρβα τομάτα κονκασε
- 2 γαρύφαλλο
- 2 μπαχάρι
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι/πιπέρι
- ΄Λίγη ζάχαρη
Για την κρούστα γιαουρτιού
- 500 γρ στραγγιστο γιαούρτι πλήρες
- 2 κρόκους αυγού
- 100 γρ. τυρί τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι/πιπέρι
- Λίγη φρυγανιά τριμμένη για να πασπαλισουμε πριν το ψήσιμο
Για την κρούστα γιαουρτιού
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα χειρός απαλα και ευγενικά.
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τις πατάτες αρκετά μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί,με ένα πινέλο κάνουμε επάλειψη με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τις ψήνουμε όπως είπαμε παραπάνω.
Κάνουμε τα μανιτάρια κιμά σε ένα μίξερ. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα μανιτάρια και όλα τα υλικά εκτός από το κρασί και την τομάτα. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τομάτα. Σιγοβράζουμε με καπάκι για 30′ και άλλα 10′ σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι ο κιμάς να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρά.
Όταν παγώσει, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο και τα ασπράδια από τα αυγά που θα χρησιμοποιηθούν στην κρούστα.
Σε ένα ταψί, στρώνουμε τις πατάτες, έπειτα λίγο τυρί,τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες. Ξανα τυρί και στο τέλος το γιαούρτι και την φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 170°C για 40′-45′.
Καλή όρεξη, ο μουσακάς σας είναι έτοιμος και νόστιμος!
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”