HerNews.gr
Travel & more Ταξίδια

 Μουσείο άλατος: Το πρώτο θεματικό μουσείο στην Ελλάδα!

Στο Μεσολόγγι λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.Συγκεκριμένα, στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου, μέσα στις αλυκές και δίπλα από την λιμνοθάλασσα,δημιουργήθηκε ένα νοσταλγικό ταξίδι με θεματικό άξονα τις 14.000 χρήσεις του αλατιού.

Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος»  , δηλαδή από τον δικηγόρο Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κορδόση.

Εγκαινιάστηκε ωστόσο το Σεπτέμβριο του 2020.Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει «οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας.Ουσιαστικά να βιώσει τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία».

Ταξίδι στο αλάτι με τις 14.000 χρήσεις

Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος θα πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του άλατος. Θα γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους.Θα πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας.

Επιπρόσθετα, θα δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι, αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Ανεβαίνοντας στο παρατηρητήριο θα παρακολουθήσει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, θα δει τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του .

Συνάμα, θα απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής. Επίσης, θα πληροφορηθεί για τις αλυκές όλης της Ελλάδος, αλλά και για την ιστορία των αλυκών Μεσολογγίου που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.»

Το αλάτι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιερή πόλη του Μεσολογγίου .
  •  διότι εκατοντάδες οικογένειες ζουν από αυτό, αλλά και
  • διότι στις αλυκές του Μεσολογγίου καλλιεργείται και
  • εξορύσσεται το 65% της ελληνικής παραγωγής                                                         
Όσον αφορά στη συλλογή των εκθεμάτων του μουσείου

  Το 2007 ξεκινά η πρώτη σχετική με το αλάτι, έκθεση.Συγκεκριμένα άρχισε :

  • η συγκρότηση των συλλογών από θαλασσινά και ορυκτά αλάτια,
  • από αλάτια σε διάφορα χρώματα και κοκκομετρίες,
  • από φωτογραφίες και παλαιά έγγραφα,
  • από παλαιά μηχανήματα και εργαλεία, έργα τέχνης
  • από αλάτι
  • καθώς και η συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας γνωστή αφρίνα, δηλαδή ο ανθός του αλατιού
“ Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός”

Στο μουσείο άλατος έγινε μια έκθεση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε το 2010 τόσο ως ιστορική όσο και ως εικαστική.Η έκθεση αυτή κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες. Έναν αριθμό που θα το ζήλευαν πολλά από τα μεγάλα μουσεία του αθηναϊκού κέντρου.

“Διέξοδος” δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία, αλλά κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού μουσείου.

Το μουσείο άλατος, όπως και το ιστορικό μουσείο της “ Διεξόδου”, δημιουργήθηκε χωρίς επιδοτήσεις και υπαγωγή του σε οιασδήποτε μορφής εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αλλά μόνο με  τις οικονομίες του ιδρυτή της “ Διεξόδου” και της οικογενείας του.Επίσης δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του δήμου της πόλης.

Η “ Διέξοδος” είναι ένας κοινωφελής ιδιωτικός πολιτιστικός οργανισμός!

Η “ Διέξοδος” είναι ένας κοινωφελής ιδιωτικός πολιτιστικός οργανισμός που ξεκίνησε το 1999 ως το κέντρο λόγου και τέχνης.Πρόκειται δηλαδή για έναν δυναμικό κοινωφελή πολιτιστικό οργανισμό, με πάμπολλες συλλογές που αριθμούν 7.000 τεκμήρια και κειμήλια από τον 4ο π.Χ αιώνα μέχρι τις μέρες μας και που περιοδικά εκτίθενται στους χώρους του.

Αναλυτικότερα,χώροι μέσα στους οποίους μπαίνει ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι, όχι μόνο ως θεατής. Αλλά σαν συμμέτοχος μιας ολόκληρης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Χώροι πολιτισμού, όπου οι άνθρωποι που δεν αρκούνται στην καθημερινότητα βρίσκουν πραγματική διέξοδο, οι καλλιτέχνες τον ιδανικό μέρος για να εκθέτουν τα έργα τους, να χαρίζουν την απόλαυση της μουσικής τους και οι άνθρωποι του πνεύματος να εκφράζουν τις γνώσεις τους και το απόσταγμα των σκέψεών τους.

Το μουσείο άλατος λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

 

Photos: Μουσείο Αλατιού

Νεότερα Άρθρα

Λειψοί: Ένα κρυμμένο στολίδι του αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων

HerNews ka

Απόδραση το Σαββατοκύριακο: Όλα όσα αξίζει να δεις στην Κύθνο

Her News b

Τρόποι να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη αν ταξιδεύεις συχνά για δουλειά

georgegsp