Tα πιο νόστιμα και μυρωδάτα γεμιστά. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι γεμίζουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε και βάζουμε στην γέμιση ό,τι λαχανικό θέλουμε. Επίσης, ξεκινώντας από αυτά που έχουμε αδειάσει. Η συνταγή είναι πολύ απλή και συστήνεται από τον Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά για 8 γεμιστά
- 1 κουτ σούπας ρύζι κίτρινο(blue bonnet)για κάθε λαχανικό
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 2 τεμ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μικρή μελιτζάνα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 τομάτες στον τρίφτη (αν δεν γεμίσουμε οπότε δεν θα έχουμε το εσωτερικό,οπότε θα μας χρειαστούν)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό τουλάχιστον
- 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο
- 1 κουτ γλ δυόσμο ξερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 500 ml νερό ή ζωμό για το μαγείρεμα
- 300-500 ml νερό ακόμα για το ταψί στο ψήσιμο
- Αλάτι/πιπέρι/ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής για τα γεμιστά
Αδειάζουμε τα λαχανικά μας,τα αλατοπιπερωνουμε ελαφρά.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ένα μέρος από το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ρύζι και τα σωταρουμε.
Βάζουμε την τομάτα και στη συνέχεια τον ζωμό λαχανικών με το νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10′.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, στο τέλος όλα τα μυρωδικά.
Αφήνουμε λίγο την γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά.
Τοποθετούμε τα γεμιστά μας σε ένα πυρέξ ή γάστρα.
Προσθέτουμε νερό που έχουμε ανακατέψει μια κουταλιά πελτέ ή τριμμένη μια έξτρα τομάτα και λίγο ακόμα δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας ή με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τα γεμιστά για 40′ στους 200°C και μετά ξεσκεπαζουμε και ψήνουμε στους 170°C για 15′-20′ ακόμα μέχρι να “μειώσουν”.
Tip 1: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι αντί για ρύζι.
Tip 2: Σταφίδες και ξηροί καρποί σε κάποια μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται, άρα ότι σας αρέσει.
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze