Ακούγοντας τη λέξη «ακμή» τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό είναι εφηβεία και σπυράκια. Είναι όμως αυτό πράγματι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην εφηβική ηλικία;
Η ακμή θεωρείται μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις που εμφανίζεται – σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες – κατά την περίοδο της ενήλικης ζωής. Ουσιαστικά περιγράφεται ως πάθηση των σμηγματογόνων αδένων με γενικό αίτιο την υπερπαραγωγή σμήγματος. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη έκκριση σμήγματος, ποικίλλουν.
Πιθανό να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, κλιματικές αλλαγές, υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες, φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα μετά από χρήση κορτιζόνης), βακτήρια ή και διατροφή. Αν όμως αυτή η υπερέκκριση καταλήξει στην εμφάνιση σπυριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δικό μας τρόπο μεταχείρισης της επιδερμίδας.
Ο συνδυασμός προϊόντων που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε και οι χειρισμοί μας θα καθορίσουν την αποτελεσματική ή όχι αντιμετώπιση της ακνεϊκής επιδερμίδας, με τα εξής κρισιμότερα σημεία:
Καθαρισμός προσώπου:
Είτε χρησιμοποιείται make-up είτε όχι, ο σωστός καθαρισμός του προσώπου είναι η βασικότερη συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε για μία καθαρή επιδερμίδα αλλά και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα που θα εφαρμοστούν στη συνέχεια.
Ο σωστός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Ειδικότερα για το βράδυ, ενδείκνυται η εφαρμογή διπλού καθαρισμού. Αφενός γιατί μπορεί να απαιτείται ντεμακιγιάζ – εφόσον έχουμε χρησιμοποιήσει make-up. Αφετέρου είναι μεγαλύτερη στην επιδερμίδα η συγκέντρωση περιβαλλοντικών ρύπων αλλά και περισσότερα τα υπολείμματα σμήγματος.
Ιδανικά, επιλέγουμε ένα καθαριστικό που δεν σχηματίζει αφρό, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα αυξάνουν το pH της επιδερμίδας.
Σε περιπτώσεις, όμως, ακμής το pH πρέπει να διατηρείται χαμηλό, αφού σε pH μεγαλύτερα από 5,5-6 δημιουργούνται και αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια που ενισχύουν το φαινόμενο αυτό.
Επιπλέον, ένα σκληρό τζελ καθαρισμού θα απομακρύνει από την επιδερμίδα τα φυσικά της λιπίδια με συνέπεια την αφυδάτωσή της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το κενό.
Ενυδάτωση: Επειδή οι ακνεϊκές επιδερμίδες είναι και λιπαρές, δημιουργείται συχνά η εντύπωση ότι πρέπει να αποφύγουμε την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας για να μην επιβαρύνουμε το πρόσωπό μας.Ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: κάθε τύπος δέρματος και σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται η επιδερμίδα μας απαιτείται τόσο ενυδάτωση όσο και καθαρισμός.
Για την καταπολέμηση της ακμής και για ν’ αποφύγουμε την αφυδάτωση, επιλέγουμε μία κρέμαελαφριάς υφής με καταπραϋντικές ιδιότητες.
Δραστικά συστατικά: Για τη μέγιστη απόδοση της ενυδατικής κρέμας, επιλέγουμε να τη συνδυάσουμε με έναν ορό προσώπου ο οποίος θα εμποδίσει την απώλεια νερού και θα προστατεύσει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Η ρετινόλη και, γενικότερα, τα ρετινοειδή – μία ομάδα παραγώγων βιταμίνης Α – θεωρούνται από τα πιο ισχυρά συστατικά κατά της ακμής, ιδανικότερα για ηλικίες άνω των 40 ετών.
Παρά τη δραστικότητά της, ορισμένες επιδερμίδες παρουσιάζουν ευαισθησία στη ρετινόλη σε περιόδους ακμής, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρείτε πώς συμπεριφέρεται η επιδερμίδα σας.
Ο πιο εύκολος τρόπος και το βασικό βήμα σε περιόδους ακμής είναι η χρήση προϊόντων oil free ώστε να μην φράσσον περαιτέρω οι πόροι και ενισχύεται, έτσι, η υπερέκκριση σμήγματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ακμή είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ίσως κάποιες φορές να απαιτείται λίγη περισσότερη υπομονή και προσπάθεια, τα αποτελέσματα όμως θα είναι ορατά.
Σημείωση: Επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, οι λόγοι που μια επιδερμίδα εμφανίζει ακμή είναι πολλοί, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον δερματολόγο σας ώστε η θεραπεία που θα ακολουθήσετε να συμβαδίζει με τις δικές σας ανάγκες αλλά και το λόγο εμφάνισης.