Ο Ilias Wia είναι ένας από τους καλύτερους Fashion stylist αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Συνεργάζεται με μεγάλα περιοδικά σε φωτογραφίσεις όπως και με επώνυμες, όπου αναλαμβάνει το στυλ ντυσίματος τους.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μάγος» του styling, καθώς καταφέρνει να μετατρέπει κάθε γυναικα σε fashion icon.
Μιλά αποκλειστικά στο HerNews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για τη μόδα και τα επόμενα του σχέδια!
Ilia, μίλησε μας λίγο για εσένα..Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα;
Η μόδα και το styling για εμένα, όπως γνωρίζουν ήδη όσοι με ξέρουν, είναι μια τέχνη που πρέπει να μοιράζεται σαν γνώση από αυτούς που την κατέχουν. Να παρακολουθείται από τους θαυμαστές της και να εξελίσσεται από αυτούς που επέλεξαν να την υπηρετούν πίστα μέσω της δουλειάς τους.
Είναι ένα μέσω εξωτερίκευσης και αυτό με κέρδισε ευθύς αμέσως, από όταν ήμουν αρκετά μικρός.
Θυμάμαι τον εαυτό μου να μαζεύω λεφτά από τα χαρτζιλίκια μου για να ψωνίζω ρούχα, και τις περισσότερες φορές καλύτερα από αυτά που μου ψώνιζαν σαν παιδί.
Λατρεύω την δημιουργία και ο,τι έχει να κάνει με αυτή, αγαπώ την μοναδικότητα και να κάνω τον κόσμο πιο όμορφο από ότι είναι ήδη.
Σπούδασα μόδα γιατί με κέρδισε η δημιουργία αλλά εξέλιξα τις γνώσεις μου μέσω του fashion marketing and business. Όπως λέει και ο μπαμπάς μου, για να σπάσεις τους κανόνες πρέπει τους γνωρίζεις, να τους πουλάς και να τους αγοράζεις.
Πολλές επώνυμες σε εμπιστεύονται για τις εμφανίσεις τους. Πως καταφέρνεις να κάνεις την κάθε γυναίκα ξεχωριστή;
Πάντα εστιάζω στην προσωπικότητα και στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.
Λατρεύω την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα κάθε χαρακτήρα.
Μην ξεχνάμε ότι ντυνόμαστε ανάλογα με το πως νιώθουμε άνετα και τι μας εκφράζει.
Είναι απίστευτα δημιουργικό να συναναστρέφεσαι με τόσο διαφορετικές προσωπικότητες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια βαρύτητα. Πρέπει να εκφράσουν μέσα από την κάθε εμφάνιση/φωτογράφηση τους, την ταυτότητα τους, που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει η μια με την άλλη.
Ακόμα το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές πρέπει να τις τσαλακώσεις κάνει αυτή την δημιουργία του styling περισσότερο ενδιαφέρουσα.
Λατρεύω να κατευθύνω τους συνεργάτες μου σε όσους που ίσως δεν έχουν ξανά παει στυλιστικά και με τρομάζει ποσό εύκολα με ακολουθούν.
Για να ντύσεις κάποιον, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις, «γδύνοντας» τον σαν προσωπικότητα και εξερευνώντας τα θέλω του και τις ανάγκες του.
Αναλαμβάνεις φωτογραφίσεις περιοδικών με μεγάλη επιτυχία. Τι πιστεύεις ότι σε έχει κάνει να ξεχωρίσεις στο styling;
Περισσότερο πιστεύω στην εργατικότητα και στην εξέλιξη. Προφανώς για να κάνει κάποιος την δουλειά μου, πρέπει να έχει ταλέντο.
Αλλά είναι ένα ταλέντο που είναι επίκτητο τις περισσότερες φορές.Όσο διαβάζεις, παρατηρείς και όχι μόνο βλέπεις και έχεις γενική ενασχόληση με τις τέχνες και τα εικαστικά, το «χτίζεις».
Προφανώς παίζει ρόλο και η παιδεία, μεγάλωσα με μια τρομακτικά καλαίσθητη μαμά. Η μητέρα μου ζωγράφιζε, ασχολούταν με την διακόσμηση και με έτρεχε σε οποία θεατρική παράσταση και μουσείο μπορείς να φανταστείς.
Η υπογραφή του κάθε στιλίστας είναι μοναδική και πιστεύω πως δεν είμαστε όλοι για όλα. Ο καθένας έχει το κοινό του.
Το δικό μου κοινό λοιπόν είναι πιο εναλλακτικό, περισσότερο θα έλεγα «ψαγμένο» από το συνηθισμένο και μιλάει την ίδια γλώσσα μαζί μου.
Χαίρομαι για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που δείχνουν στην δουλειά μου. Περισσότερο με κάνει να επιβεβαιώνω ότι όσο περισσότερο αγαπώ εγώ την δουλειά μου, τόσο περισσότερο την αγαπούν και οι συνεργάτες μου.
Το ντύσιμο επηρεάζει την ψυχολογία μας;
Εννοείται, το ντύσιμο είναι η αρχή και το τέλος της ψυχοσύνθεσης μας και της ενέργειας μας. Με βάση την χρωματολογία και μόνο να το δεις, υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα για κάθε περίπτωση.
Από το τι χρώμα θα βάψεις το υπνοδωμάτιο σου, μέχρι και το τι χρώμα πρέπει να έχουν τα ρούχα σου, σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Επιλογές χρωμάτων, μιας και φέραμε αυτό το παράδειγμα μπορεί να επηρεάσουν και εμάς που τα φοράμε, όχι μόνο τα σήματα που δίνουμε στους γύρω μας.
Σε άλλη περίπτωση, εάν περνάς μια περίοδο, όχι και τόσο ψυχολογικά καλή, όλοι σου προτείνουν «ντύσουν καλά, χτένισε τα μαλλιά σου, βάψου, μέχρι και για να πας στη περίπτερο». Και είναι τρομακτικά μεγάλη αλήθεια.
Το γενικό styling που εμπεριέχει και τα μαλλιά μας και το makeup, είναι περιποίηση. Το να προσεχείς τον εαυτό σου είναι σίγουρα ένα boost διάθεσης που όλοι έχουμε ανάγκη καθημερινά.
Το να νιώθουμε όμορφοι πρώτα εμείς, μας προκαλεί ευφορίας και πάνω από όλα τονίζει την αυτοπεποίθηση μας.
Τελικά, τι styling ταιριάζει σε κάθε γυναίκα, ανάλογα με το σώμα της;
Τεράστια κουβέντα, με παρά πολύ ενδιαφέρον! Θα στο πιάσω λίγο από κάπου άλλου για να καταλήξω σε αυτό που με ρώτησες.
Χαίρομαι που πλέον η κάθε γυναίκα (και άντρας προφανώς, αλλά περισσότερο για τις γυναίκες) αρχίζει να αγαπάει το σώμα της με κάθε ελάττωμα και οποιοδήποτε ψεγάδι μπορεί να έχει. Κανείς δεν είναι τέλειος.
Όλοι έχουμε δυνατά και αδύναμα σημεία. Με τη οφθαλμαπάτη που δημιουργεί το styling, στόχος μας είναι να τονίσουμε τα δυνατά και να πάρουμε την προσοχή από τα αδύναμα σημεία μας.
Πρέπει λοιπόν πρώτα να αναγνωρίσουμε το σώμα μας με βάση τα πέντε βασικά σωματότυπα (μήλο, αχλάδι, σωλήνας, ανάποδο τρίγωνο και κλεψύδρα). Και μετά να κοιτάξουμε το μήκος της τάλιας (η αλλιώς κορμού) και των ποδιών μας.
Ύστερα πρέπει να επιλέγουμε γραμμές ρούχων που ταιριάζουν ιδανικά με τα δυνατά μας σημεία.
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος με σωματότυπο σωλήνα που δεν έχει μέση πρέπει μα δημιουργήσει ή ένας άλλος που έχει έντονη πλάτη δεν πρέπει να την τονίσει.
Ποια είναι τα πιο βασικά λάθη που κάνουμε στο styling;
Υπάρχουν περισσότεροι μύθοι κακού styling, παρά λαθών, όπως αυτός του ότι δεν πηγαίνει το μπλε με το μαύρο ή ότι πρέπει οπωσδήποτε να ταιριάζουν τα παπουτσια με την τσάντα μας. Πολλοί πέφτουν σε αυτούς τους άγραφους λάθος κανόνες και κάνουν λάθη.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι και θα βάλω και εμένα σε αυτό είναι η υφασματολογικη πλευρά των επιλογών και των σεταρισματων μας, σε πιο εξειδικευμένη μορφή styling.
Αλλά λάθη που κάνουμε είναι το occasionally ντύσιμο με βάση του πως νιώθουμε, το over accessorize, και το ότι πολλές φορές τονίζουμε (αυτό το λάθος γίνεται ιδιαίτερα από τα αξεσουάρ) τα λάθος σημεία στο σώμα μας.
Τι συμβουλεύεις μια γυναίκα να φοράει στην καθημερινότητα της; Και τι σε ένα ιδιαίτερο γεγονός όπως ένας Γάμος;
Για εμένα δεν υπάρχει occasionally ντύσιμο, όπως ανέφερα και παραπάνω. Καλό είναι να ντυνόμαστε όπως νιώθουμε.
Η καθημερινότητα μας μπορεί να έχει off the catwalk outfits, ο γάμος μας να βγει με ένα λευκό lingerie φόρεμα και να πάμε για φαγητό με το pajama look μας.
Συμβουλεύω την κάθε γυναίκα να είναι όσο θηλυκή θέλει, να μην υπερεκτιμάει τις δυνατότητες της. Είναι πιο σωστό εάν δεν ξέρει να κανείς color block να μην κανείς και να διαλέξεις ένα μπλε τζιν και ένα T-shirt. Πάνω από όλα να νιώθει άνετα μέσα σε αυτό που φοράει. Καλύτερο είναι τα ρούχα μας ανεξάρτητα της περίστασης να συμβαδίζουν με το lifestyle μας.
Μια boho κοπέλα θα παει στο γάμο της ξυπόλυτη με ένα αέρινο φόρεμα, ενώ στην δουλειά της με τα κιμονό της και τα πουκάμισα με τα λαχουρια.
Αντίστοιχα η πιο maximal γυναίκα θα παντρευτεί με νυφικό «τούρτα» όπως το αποκαλούμε.
Ας ακολουθούμε καλύτερα τα θέλω μας και όχι τα πρέπει που η κοινωνία μας έδωσε έτοιμα από ενδυματολογικής πλευράς, το νυφικό δεν χρειάζεται να είναι λευκό και την άνοιξη δεν είναι must να φοράμε floral.
Ακολουθείς πάντα τη μόδα ή προτείνεις και ρούχα που μπορεί να μην είναι τάση, αλλά μας πηγαίνουν;
Σίγουρα πρέπει πριν ακολουθήσουμε την μόδα, να έχουμε μια σωστή πασπαρτού, κλασική, ονόμασε την όπως θέλεις, ντουλάπα.
Εννοείται πως θα ακολουθήσουμε τα trends όλοι οι fashion enthusiasts, αλλά όχι και ένα προς ένα.
Θα κοιτάξουμε πρώτα ποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο προσωπικό μας style και ίσως μπορούν να παραχθούν από την ήδη υπάρχουσα ντουλάπα μας. Στην περίπτωση της αγοράς κάποιου trend εξ αρχής προτείνω σίγουρα την «απόλυτη επιλογή/εκδοχή» του trend, μιας και ξέρεις ότι ψωνίζεις κάποια τάση που παίζει αυτή την σεζόν.
Η απάντηση μου on point, είναι ότι η λύση κρύβεται κάπου στην μέση. Ντυνόμαστε ακριβώς όπως νιώθουμε άνετα και προφανώς φοράμε ότι μας κολακεύει. Εφόσον θέλουμε να ακολουθήσουμε μια τάση και μπορούμε (δεν μπορεί να βάλει έντονες βατές ενα σωματότυπο όπως αυτό του ανάποδου τριγώνου) τότε επενδύουμε σε ένα κομμάτι που είναι ξεκάθαρα το trend.
Σε κάθε περίπτωση η γκαρνταρόμπα μας λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος του πως μπορούμε να εξελίξουμε ένα outfit και μα εντάξουμε το εκάστοτε trend μέσα σε αυτό.
Πως μπορούμε να κάνουμε ένα φτηνό ρούχο να φαίνεται ακριβό με το σωστό styling;
Για να πούμε κάποιο ρούχο «φθηνό» πρέπει να το κατατάξουμε σε μια φθηνή κατηγορία. Τι εννοώ, η προσέγγιση του φθηνού μπορεί να είναι υφασματολογική ή αισθητική, σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι οικονομική.
Ένα πανάκριβο ρούχο μπορεί να φανεί φθηνό και ένα φθηνό, πανάκριβο. Σημασία έχει το μάτι που τα σετάρει.
Ένα απλό λευκό tshirt, μπορεί εύκολα να παίξει και στις δυο κατηγορίες που είπαμε παραπάνω. Το πως εσύ όμως θα το πουλήσεις στο outfit σου, θα το βαπτίσει φθηνό ή όχι.
Άρα προσέχουμε παρά πολύ τα υφάσματα που επιλέγουμε, κοιτάμε παρά πολύ το τι πάει σε κάθε ρούχο από πλευράς αξεσουάρ. Όταν ψωνίζουμε οικονομικά, επενδύουμε σε εύκολους και chic οδηγούς (ένα μαύρο κοστούμι ή ένα λευκό πουκάμισο) . Τέλος, όταν κάποιο ρούχο φαίνεται αρκετά φθηνό ανεξάρτητα της τιμής του, καλύτερα να μην το αγοράσουμε.. Ή εάν ήδη το έχουμε, να μην το φορέσουμε.
Με λίγα λόγια δύσκολα ένα φθηνό ρούχο και περισσότερο από αισθητικής άποψης, φαίνεται ακριβό. Καλύτερα να αποφεύγεται παρά να σεταρετε από ανθρώπους που δεν έχουν την εξειδικευμένη γνώση πάνω στο fashion styling.
Ξέρω ότι είναι εύκολο να πω βάλε το τάδε αξεσουάρ, αλλά θεωρώ ότι πιο εύκολα μπορεί καποιος να πέσει στην λάθος παρά στην σωστή πορεία και εν τέλη να μην σώσει το outfit.
Πως μπορούμε να αποκτήσουμε το προσωπικό μας στυλ ντυσίματος;
Για αρχή πρέπει να ακούμε το «είναι» μας, το σώμα μας, την διάθεση μας! Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε άνετα μέσα σε ο,τι φοράμε.
Να πρεσβεύουμε κάτι μέσω του πως ντυνόμαστε, να εξωτερικεύουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Ένα κομμάτι που ίσως εμείς να θέλουμε να εξωτερικεύσουμε σε άλλες περιπτώσεις. Προσωπικό στυλ είναι κάτι παραπάνω από ένα κλασσικά σωστό ή περίεργο σετάρισμα ρούχων.
Είναι ένα γενικό αποτέλεσμα, μια σφραγίδα που έχουμε, σαν την υπογραφή μας. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να πειραματιζόμαστε και όταν αναγνωρίσουμε όλα τα παραπάνω. Να κλειδώσουμε την αισθητική μας και ο,τι δημιουργήσαμε, ώστε να αναπτύξουμε την ντουλάπα μας, πάνω σε αυτή την πορεία.
Για παράδειγμα εγώ έχω περάσει από παρά πολλές και διαφορετικές γκαρνταρόμπες, για να καταλήξω σε αυτή που επέλεξα να κρατήσω τα τελευταία χρόνια. Εν κατακλείδι, όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε προσωπικό styling, αρκεί να το εντοπίσουμε, να το αγαπήσουμε και να το αναπτύξουμε.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Ένα μεγάλο βήμα που ετοιμάζω εδώ και παρά πολύ καιρό και θα μου πάρει ακόμα αρκετό, είναι μια μεγάλη εστία για όλους τους στυλίστες, μεγάλους και μικρούς, είτε σε προϋπηρεσία, είτε σε ηλικία.
Είναι μια ιδέα που την ετοιμάζω αρκετό καιρό και θέλει ακόμα δουλειά. Πρέπει και εμείς, οι άνθρωποι που τρέχουμε μέσα στις όχι πάντα ιδανικές συνθήκες. Όλα αυτά για να φέρουμε εις πέρας αποτελέσματα αντάξια της κάθε περίστασης, να είμαστε ενωμένοι κατά κάποιο τρόπο.
Δεν μπορεί ακόμα να πω κάτι περισσότερο.. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι, πως αυτό το βήμα θα είναι μέσα από τον χώρο του επαγγέλματος μου, το styling, για το ίδιο μου το επάγγελμα και για τον κάθε στυλίστα ξεχωριστά.