HerNews.gr
Health

Ο κανόνας του φαναριού: Οι 3 χυμοί που πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε & να ενισχύσετε το μαύρισμά σας

Το μαύρισμα στον ήλιο για ώρες μπορεί να είναι ευχάριστο για πολλούς και δοκιμασία για άλλους. Σε όποια ομάδα κι αν ανήκετε, το σίγουρο είναι ότι το κάψιμο δεν είναι ευχάριστο για κανέναν. Επειδή ναι, ο ήλιος είναι ύπουλος, και παρόλο που η έκθεση μας σε αυτόν για μερικές ώρες την ημέρα μπορεί να είναι πολύ ευεργετική τόσο για τη διάθεσή μας όσο και για το δέρμα μας, το να το κάνουμε χωρίς προστασία είναι ξεκάθαρα ένα μεγάλο λάθος.

Αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι η φύση είναι σοφή, και γι’ αυτό μας προσφέρει μια ολόκληρη σειρά εργαλείων για να προστατευτούμε από την ακτινοβολία, να ενισχύσουμε το μαύρισμα και να το επιμηκύνουμε με την πάροδο του χρόνου. Μια μέθοδος που βασίζεται στη συνεισφορά των φρούτων και των λαχανικών που ονομάζεται «κανόνας του φαναριού» και η οποία είναι επίσης χορταστική και χαμηλή σε θερμίδες ανάμεσα σε πολλά άλλα οφέλη για το δέρμα και το σώμα.

Η μελανίνη είναι μια ουσία που εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος, αλλά δεν αποτρέπει τη ζημιά που, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ασκεί τις ακτίνες του ήλιου στο δέρμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις του ήλιου είναι σωρευτικές, επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα οφέλη, καθώς και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Η σωστή φωτοπροστασία και η φωτοεκπαίδευση είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη ασθενειών στο μέλλον, όπως ο καρκίνος του δέρματος.Και η εμφάνιση και η υγεία του δέρματος συνδέεται (πολύ) με τη διατροφή μας, με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνισή του, να προωθήσουμε τη νεότητα και τη ζωντάνια του και να αποφύγουμε ή να εξαλείψουμε δερματικά προβλήματα, όπως ακμή , ξηρότητα ή πρόωρη γήρανση. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω προσαρμογών στη διατροφή μας. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε από μέσα προς τα έξω, διατηρώντας τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των επιβλαβών ουσιών – όπως το ήπαρ, τα νεφρά, τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής και τα νεφρά – σε βέλτιστη κατάσταση έντερα—και που μας επιτρέπουν να έχουμε υγιές δέρμα, διασφαλίζοντας ότι το σώμα μας είναι απαλλαγμένο από τοξίνες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένα σάκχαρα, τρανς λιπαρά, περίσσεια νατρίου μέσω επεξεργασμένων αλάτων, προσθέτων, τεχνητών χρωμάτων και γεύσεων. 

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση είναι η ινσουλίνη που προκαλείται από τη ζάχαρη. Μπορεί επίσης να γεράσει το δέρμα αλλάζοντας τη δομή του κολλαγόνου και αυξάνοντας την κατακράτηση σωματικών υγρών.

1# Πορτοκαλί φανάρι: προστασία

Το πορτοκαλί φανάρι περιλαμβάνει τρόφιμα με βήτα-καροτίνη, τα οποία είναι ευεργετικά για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και πεπτικών προβλημάτων (όπως τα καρότα), βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια) ή εκείνα που έχουν ιδιότητες για την πρόληψη των κηλίδων από τον ήλιο. Μια «στάση» στην οποία ορισμένα φρούτα θα βοηθήσουν στην προστασία της επιδερμίδας μας από ηλιακά εγκαύματα και ερεθισμούς, κάτι που δεν μας απαλλάσσει φυσικά από τη χρήση αντηλιακής προστασίας.

Τα καρότα , οι κολοκύθες, τα ροδάκινα, οι ντομάτες ή οι γλυκοπατάτες , μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Αυτές οι τροφές περιέχουν καροτενοειδή, μια φυτική χρωστική ουσία που τους δίνει το χαρακτηριστικό τους χρώμα και τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α—γνωστή για την προστασία της από την υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UV) και επίσης με οφέλη για την υγεία, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο συκώτι και το έντερο όπως το χρειάζεται το σώμα μας. Αυτό θα μπορούσε να μας προστατεύσει από τις βλάβες των υπεριωδών ακτίνων, εκτός από το να βοηθάει στο μαύρισμα του δέρματός μας. Τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντι- φλεγμονώδη που προστατεύουν το σώμα μας από το οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών. 

Μια αντιοξειδωτική δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 5-6 μερίδες φρούτων ή/και λαχανικών την ημέρα, όχι μόνο από αυτήν την ομάδα, αλλά και από κόκκινα και πράσινα.  Όσο περισσότερα χρώματα συνδυάζουμε τόσο καλύτερα , τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά θα είναι. Πρέπει να είναι ποικίλο και πρέπει να το συσχετίζουμε με άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η μέτρια άσκηση ή η μείωση των πηγών ελεύθερων ριζών, όπως το στρες, η ρύπανση, η πολύ έντονη άσκηση ή ο υπερβολικός ήλιος.2# Κόκκινο φανάρι: ενίσχυση

Σε αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνουμε τα σμέουρα, τις φράουλες, τα κόκκινα μήλα, τα κόκκινα σταφύλια, τα καρπούζια, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα φασόλια, το κόκκινο λάχανο, τις κόκκινες πιπεριές ή τις ντομάτες, που οφείλουν το χρώμα τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο χαρακτηρίζεται από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από οξειδωτική βλάβη. Αυτή η χρωστική ανήκει στα καροτενοειδή —πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α— επομένως ενισχύει το μαύρισμά μας εκτός από πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καρδιοπροστατευτικό και προστατευτικό από τις ακτίνες UVA.

Η ντομάτα, το καρπούζι ή το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε αυτή τη χρωστική ουσία, η οποία, όπως είδαμε, δρα ως εσωτερικό αντηλιακό και, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει επίσης την κυτταρική γήρανση. Όμως, όπως και με τις καροτίνες, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η προστασία που παρέχουν δεν είναι άμεση και συνήθως δεν είναι επαρκής, επομένως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αντηλιακές κρέμες και φυσικά εμπόδια , όπως καπέλα ή μπλουζάκια. Τα κόκκινα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα κεράσια, τα βατόμουρα ή τα καρπούζια, μεταξύ άλλων, είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην τόνωση της μελάγχρωσης του δέρματος, δίνοντάς μας έναν ευχάριστο μαυρισμένο τόνο.

 

3# Πράσινο φανάρι: επιμήκυνση

Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα αυτών των φρούτων και λαχανικών οφείλεται στη χλωροφύλλη, μια πολύ άφθονη χρωστική ουσία, και σε άλλες ενώσεις θείου. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στο σπανάκι, το μαρούλι, τις αγκινάρες, το λάχανο ή το μπρόκολο και περιέχει αντιοξειδωτικές, καθαριστικές και τονωτικές ιδιότητες. Οι πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το σπανάκι είναι επίσης πηγές βιταμίνης C και E, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από εξωτερικές επιθέσεις όπως οι ακτίνες UV. Προσθέστε επίσης ότι το πράσινο τσάι έχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τη γενετική βλάβη στα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Αυτές οι τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης χάρη στο αντιοξειδωτικό τους δυναμικό, παρέχοντας οφέλη σε αντιφλεγμονώδες, καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό επίπεδο και βοηθώντας στον έλεγχο της διαδικασίας γήρανσης όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στο επίπεδο του υπόλοιπου σώματος επιταχύνουν επίσης το μαύρισμα και το κάνουν πιο ανθεκτικό, καθώς διεγείρουν τη σύνθεση της μελανίνης που εμφανίζεται ως αμυντική απόκριση του δέρματός μας στην έκθεση στον ήλιο.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς το καλοκαίρι όταν πίνετε αλκοόλ στην παραλία

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τροφές που δυναμώνουν τον οργανισμό

Her News

Κράμπες περιόδου: Μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν

Her News

Πρωινό: Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Her News