HerNews.gr
Health

Ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς εξηγεί: Δεν υπάρχει κρυολόγημα, υπάρχει μόνο ίωση

Το τελευταίο διάστημα οι ιώσεις και η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση με πολλούς να μπερδεύουν τα συμπτώματα που έχει η ίωση με το κρυολόγημα.

Ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε μία αναλυτική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εξηγεί τη διαφορά της ίωσης με το κρυολόγημα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κρύωμα και πως ο όρος είναι εντελώς παραπλανητικός.

Αρχίσαμε πάλι τα “απλά ‘κρύωσα’ δεν έχω κάτι”.

«Πάμε πάλι. Δεν υπάρχει ‘κρύωμα’ (είναι εντελώς παραπλανητικός ο όρος- καλύτερα να λέγαμε έπαθα ένα ‘μάζεμα’). Αν έχεις μύξες, πονόλαιμο ή δέκατα, έχεις κάποια μόλυνση από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό (πιθανότατα ιό ή βακτήριο).

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι η ενεργοποίηση της άμυνας σου ΕΠΕΙΔΗ αντιλήφθηκε την εισβολή κάποιου παθογόνου (και προσπαθεί με τα συμπτώματα αυτά να σε προστατεύσει).

Πάμε πάλι: Η έκθεση σε κρύο ΔΕΝ προκαλεί ‘ίωση’, ΔΕΝ ενεργοποιεί τις αμυντικές σου γραμμές. Κάτσε όσο θες στο κρύο (σχήμα λόγου). Αν δεν έχει κόσμο τριγύρω να σου μεταδώσει κάποιο παθογόνο ιό δεν θα πάθεις κάποια ‘λοίμωξη’.

Το ότι τρέχει λίγο η μύτη μετά από έκθεση στον κρύο αέρα, είναι γιατί στέγνωσε το υγρό βλεννογόνο της μύτης (πιθανότατα από τον κρύο αέρα) και το σώμα σου προσπαθεί να το αναπληρώσει (αυτή είναι η κύρια λειτουργία της μύτης- η εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα).

Αυτή η εφύγρανση συνήθως φεύγει μετά από 5 λεπτά εισόδου σε εσωτερικό χώρο και δεν έχει καμία σχέση με την παχύρευστη μύξα μετά από λοίμωξη.

Το ότι ακόμη και τώρα, μετά την εμπειρία της τρέχουσας πανδημίας, συνεχίζουμε να τα λέμε βλακωδώς όλα ‘κρυολογήματα’ είναι ενδεικτικό του πόσο ΔΕΝ θέλουμε να ανοίξουμε το φως στο θέμα συμβίωσης με τα παθογόνα (‘enjoy’ the silent burden).

Θα μου πεις εδώ κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε εξελικτικά προσαρμοσμένοι να κολλάμε διαρκώς τέτοια παθογόνα και ότι οι συχνές τέτοιες λοιμώξεις είναι και επιθυμητές (φοβούμενοι κάποιου είδους μικροβιακή αποστείρωση- ότι να ‘ναι δηλαδή).

Λες και δεν θέλουμε να μάθουμε με τίποτα. (Κάλτσες στο παιδί μην ξεχάσεις). Εnd».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

6 τρόποι για να γίνει το πρωινό ξύπνημα το αγαπημένο κομμάτι της ημέρας σας

Her News b

Έντονο άγχος: Μάθε πως θα το αντιμετωπίσεις

georgegsp

Δεν χάνετε βάρος με την Keto; 4 λάθη που θα μπορούσατε να κάνετε

georgegsp