Ο λόγος για ένα πιάτο που υπάρχει στην καθημερινότητα μας, με οποιαδήποτε μορφή,το συναντάμε παντού. Η τηγανιτή πατάτα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, ενώ συγχρόνως στέκεται επάξια σε καλά εστιατόρια και το βρίσκουμε μπροστά μας από το πρωινό μέχρι και το μεταμεσονύχτιο σνακ.
Οι τηγανιτές πατάτες με απασχόλησαν αυτές τις μέρες και παρακάτω θα σας δώσω μια σίγουρη, νόστιμη και υγιεινή συνταγή για την καλύτερη και πιο τραγανή πατάτα του κόσμου.
Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef Omikron Meze
Υλικά
- 500 γρ πατάτες (προσωπικά προτιμώ Νευροκοπίου)
- Νερό για βράσιμο
- Θαλασσινό αλάτι
- Αφρινα ή ανθό αλατιού
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 80 ml ξίδι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- (Προαιρετικά μυρωδικά και μπαχαρικά. Δοκιμάστε την ματζουράνα φρέσκια ή αποξηραμένη, δίνει θεϊκή υπόσταση στην τηγανιτή πατάτα)
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις πατάτες σε πάχος 1×1 με φλούδα ή χωρίς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό.Το αλάτι,το λεμόνι και το ξύδι, προσθέτουμε τις πατάτες και από κρύο νερό ξεκινάμε τον βρασμό της πατάτας.
Κρατάμε χρόνο από την ώρα βρασμού γύρω στα 6′-7′
Αφαιρούμε και βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με κρύο νερό και ιδανικά,λίγο πάγο.
Στραγγίζουμε καλά, τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο, σε αρκετά δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμες. Αφαιρούμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν σε απορροφητικό χαρτί. Αμεσως, θα δείτε την διαφορά στο αποτύπωμα του λαδιού!
Η πατάτα αφού βράζει σε νερό και όχι στο λάδι. Όποτε έχουμε ένα πιο υγιεινό και ελαφρύ αποτέλεσμα. Πασπαλιζουμε με μπαχαρικά, αλάτι ή φρέσκα μυρωδικά.
Δοκιμάστε τες και θα με θυμηθείτε!