Όλοι όσοι ασχολούνται με την κηπουρική σημαίνει πως αγαπούν τα φυτά και σίγουρα έχουν αρκετές απορίες σχετικά με την ευημερία τους. Παρακάτω θα δούμε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που γίνονται σε έναν ειδικό από ερασιτέχνες κηπουρούς, οι οποίοι θέλουν να έχουν έναν όμορφο και περιποιημένο κήπο.
Να διευκρινίσουμε πως οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές και σίγουρα ο γεωπόνος της περιοχής σας θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση των παρακάτω προβλημάτων.
1. Γιατί ξεραίνονται τα φύλλα από το φυτό μου ενώ το ποτίζω συχνά;
Αν αποκλείσουμε προσβολές από ασθένειες, έντομα και μύκητες, τότε είναι πολύ πιθανό το υπερβολικό πότισμα να προκαλέσει ακριβώς αυτό το φαινόμενο.
2. Έχω κηπευτικά σε ένα μικρό μέρος του κήπου μου και το κατοικίδιο μου τα καταστρέφει. Πως θα περιορίσω την πρόσβασή του μακριά από αυτή τη μεριά του κήπου;
Μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό «φράχτη» από φυτά με αγκάθια (π.χ. πυράκανθος). Το κατοικίδιο όταν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τα κηπευτικά σας θα δυσκολευτεί λόγω των αγκαθωτών θάμνων που τα περιβάλλουν.
3. Γιατί ενώ βάζω κοπριά στον κήπο μου πριν βάλω τα κηπευτικά, αυτά «καίγονται»;
Αυτό οφείλεται στα υψηλά ποσοστά αμμωνίας που περιέχονται στην αχώνευτη κοπριά. Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε αχώνευτη κοπριά στο χώμα, τότε πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να περάσει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα (συνήθως 5-6 μήνες) πριν σπείρουμε/ μεταφυτέψουμε τα κηπευτικά μας. Αλλιώς, προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά κατά τη σπορά/ μεταφύτευση, η οποία δεν θα «κάψει» τα φυτά.
4. Γιατί το φυτό που είχα χρόνια και ήταν μια χαρά, τώρα που μετακόμισα ρίχνει τα φύλλα του;
Είναι πολύ πιθανό οι αλλαγές στις συνθήκες που ζούσε το φυτό να του προκάλεσαν «στρες» και να θέλει κάποιο διάστημα προσαρμογής.
5. Ποιο είναι το κατάλληλο λίπασμα για τον κήπο μου;
Αυτή όπως καταλαβαίνεται είναι μια πολύ γενική ερώτηση. Αρχικά, όλα εξαρτώνται από τον τύπο του εδάφους (π.χ. αμμώδες, πηλώδες κτλ), οπότε θα ήταν πολύ χρήσιμο αν γίνει μια εδαφοανάλυση πριν την αγορά λιπάσματος. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των φυτών που υπάρχουν, γιατί δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.
6. Μπορώ σε μια μεγάλη γλάστρα να μεταφυτέψω δυο ή και παραπάνω είδη φυτών;
Βεβαίως και μπορείτε, με την προϋπόθεση ότι τα φυτά αυτά έχουν ίδιες απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση κτλ. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στην ίδια γλάστρα υπήρχαν ένα φυτό που θέλει συχνό πότισμα και ένα φυτό που απαιτεί ελάχιστο πότισμα. Σίγουρα ένα από τα δύο δεν θα επιβίωνε.
7. Πως να κλαδεύω τα φυτά μου;
Κατά κανόνα, ο καταλληλότερος τρόπος κλαδέματος είναι να γίνεται λοξό κόψιμο και όχι κάθετο στο κλαδί. Επίσης το κλάδεμα «τραυματίζει» τα κλαδιά, οπότε όταν το κάνετε καλό θα είναι να περιορίσετε πιθανούς παράγοντες μόλυνσης του φυτού, θα πρέπει π.χ. να απομακρύνετε γλάστρες με φυτά που έχουν προσβληθεί με κάποιο έντομο για να αποφευχθεί πιθανή προσβολή και του φυτού που θα κλαδευτεί, να μην επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κτλ.
8. Πώς να μεταφυτεύσω σωστά το φυτό σε άλλη γλάστρα/ ή στον κήπο;
Κατά τη μεταφύτευση το συχνότερο λάθος που γίνεται είναι ο τραυματισμός των ριζών. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε να μην διαταραχθεί το ριζικό σύστημα και μεταφυτευτεί ατόφιο στο μέρος που επιλέξαμε.
Ανεξάρτητα από τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τα φυτά, θεωρώ πως η ενασχόλησή τους αυτή τους φέρνει κοντά στη φύση και τους προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, ειδικά όταν βλέπουν τα φυτά τους υγιή και ζωηρά!
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σε πολλά ιδρύματα χρησιμοποιούν την κηπουρική ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης των ασθενών, και τα αποτελέσματα στην εξέλιξη της υγείας τους είναι εντυπωσιακά.
Keep gardening λοιπόν!
Μαριάννα Χρηστίδη,
Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.