Οι «Οι Δέκα Πληγές του Φαραώ» ή αλλιώς Πληγές της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, δέκα καταστροφικές συμφορές με τις οποίες έπληξε ο Θεός του Ισραήλ τον Φαραώ της Αιγύπτου και το λαό του, καθώς δεν επέτρεπε στον καταπιεσμένο λαό του Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο ώστε να λατρεύει ελεύθερα το Θεό του.
Οι δέκα πληγές του Φαραώ μπορεί να αποτελούν μία απλή βιβλική αφήγηση ή κάποιο παραβολικό γεγονός, όμως κάποιες από τις πληγές αυτές τις συναντάμε μέχρι και σήμερα και έχουν την ίδια ένταση με τότε.
Ποιες ήταν οι «Οι Δέκα Πληγές του Φαραώ»:
Το Αίμα
Η αρχή έγινε με την αλλαγή στο χρώμα των νερών του ποταμού Νείλου. Ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα έγιναν κόκκινα σαν το αίμα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όσα ψάρια υπήρχαν στον ποταμό να πεθάνουν. Μαζί πέθαναν και τα υπόλοιπα πλάσματα που ζούσαν σε αυτόν ή έπιναν νερό. Το νερό δεν ήταν πλέον πόσιμο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ποτιστούν οι σοδιές.
Οι Βάτραχοι
Βάτραχοι κάλυψαν όλη τη γη της Αιγύπτου. Υπήρχαν παντού. Μπήκαν στα σπίτια των ανθρώπων, στους στάβλους των ζώων και στα παλάτια. Τα βατράχια βγήκαν στην ξηρά από τον ποταμό, όμως, μολυσμένα από τα νερά του ποταμού, πέθαναν σύντομα και μαζί τους πέθανε ότι άλλο είχαν μολύνει.
Οι Σκνίπες και τα άλλα έντομα
Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες και άλλα μικρά έντομα. Κανένας δεν μπόρεσε να γλυτώσει απο αυτά. Ούτε άνθρωποι ούτε ζώα. Παρουσιάστηκαν τεράστια σμήνη εντόμων που για τροφή τους είχαν το αίμα του ποταμού των ανθρώπων και των ζώων.
Οι Μύγες
Σμήνος από μύγες γέμισε την Αίγυπτο. Εισέβαλαν σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων και γέμισαν τα πάντα. Οι μύγες προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στη γη. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν ούτε τη νύχτα να γλυτώσουν από αυτές.
Η Επιδημία των Κοπαδιών
Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων. Κάθε είδους ζωντανού της Αιγύπτου άρχισε να πεθαίνει. Η επιδημία αυτή προκάλεσε τον θάνατο των οικόσιτων ζώων που με το τσίμπημα της “μολυσμένης μύγας” από τα νερά του Νείλου, επέφερε την ολική καταστροφή των ζώων. Ποτέ δεν βρέθηκε η αιτία ή η προέλευση της.
Οι Πληγές
Άνθρωποι και ζώα γέμισαν κόκκινα εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές. Η ταλαιπωρία τους ήταν πολύ μεγάλη και πονούσαν. Δυστυχώς δεν μπορούσαν να βρουν λύτρωση με την βοήθεια των θεραπειών που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Αυτές οι πληγές δεν είχαν ξανά παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν και για αυτό το λόγο δεν είχαν αντίστοιχη εμπειρία.
Η Θεομηνία
Έπεσε βροχή από πολύ βαρύ χαλάζι και φωτιά από τον ουρανό, που όμοιο του δεν είχε πέσει ποτέ στην Αίγυπτο μέχρι τότε, τσακίζοντας ανθρώπους, ζώα και βλάστηση. Το χαλάζι στην Αίγυπτο ήταν κάτι πρωτόγνωρο και συνδυαστικά με τη βροχή ήταν σαν Θεομηνία!
Οι Ακρίδες
Σμήνη από ακρίδες εμφανίστηκαν και σκοτάδι πλημμύρισε τη γη της Αιγύπτου. Το αποτέλεσμα ήταν να φάνε και να καταστρέψουν ό,τι είχε απομείνει από τις καλλιέργειες (βλάστηση και καρπούς) μετά τη Θεομηνία. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν τελειωτικά οι σοδειές.
Το Σκοτάδι
Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε όλη την Αίγυπτο. Ξαφνικό και απόλυτο σκοτάδι.Τόσο πυκνό ήταν το σκοτάδι αυτό!!! Και μάλιστα, έμοιαζε με μια πολύ πυκνή ομίχλη.
Ο Αιφνίδιος Θάνατος
Ο θάνατος χτύπησε την πόρτα όλων των οικογενειών. Όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων συμπεριλαμβανομένου και του γιου του Φαραώ, πέθαναν αιφνιδιαστικά σε μια νύχτα. Μαζί με αυτούς και τα πρωτότοκα των ζώων τους.
Όλα αυτά συνέβησαν σε μια π.Χ. εποχή στην Αρχαία Αίγυπτο. Αρκετοί επιστήμονες σήμερα εξηγούν τι ήταν «Οι Δέκα Πληγές του Φαραώ»
Οι επιστήμονες ερευνούν πιθανή σχέση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας-Σαντορίνης-το 1460-1426 π.Χ. με τις καταστροφές στην Αίγυπτο, καθώς με συγκρίσεις που έγιναν τόσο σε δείγματα πάγου στην Αλάσκα, όσο και σε κορμούς δέντρων στη Σαντορίνη, συμπίπτουν χρονικά.
Οι επιστήμονες εξηγούν τις «Οι Δέκα Πληγές του Φαραώ»:
Με βάση τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και τα συμπτώματα που αναφέρονται στους παπύρους, οι περισσότερες από τις 10 πληγές του Φαραώ ερμηνεύονται με χαρακτηριστική ευκολία.
Η κοκκινωπή τέφρα της πρώτης φάσης της έκρηξης, που έπεσε στον Νείλο, έβαψε το ποτάμι κόκκινο, ενώ το διοξείδιο του θείου διαλύθηκε στο νερό και έδωσε θειώδες οξύ. Οι βάτραχοι βγήκαν στη στεριά ακριβώς για να αποφύγουν το μολυσμένο νερό.
Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας κάλυψε τον ουρανό, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Γη είχαν μεγαλύτερη ένταση στην Αίγυπτο.
Έπεσε βαρύ χαλάζι και οι έντονες βροχές προκάλεσαν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό πολλών ειδών εντόμων. Τέλος, η όξινη βροχή και η ηφαιστειακή τέφρα γέμισαν με πληγές το δέρμα των ανθρώπων και προκάλεσαν το θάνατο των οικόσιτων ζώων.