Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα τι θέλουμε να κάνουμε και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας. Ακόμα και αφού τελειώσουμε το σχολείο. Ακόμα και αφού πιάσουμε δουλειά. Ακόμα και αφού βγάζουμε λεφτά. Εγώ για παράδειγμα, από τα 15 έως τα 25 μου άλλαζα τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες συχνότερα κι από τα μαλλιά μου. Και ακόμη και τώρα, προσπαθώ να δοκιμάζομαι σε νέα πράγματα.
Το πιθανότερο είναι ότι είσαι κι εσύ σαν εμένα και βρίσκεσαι σε μία διαρκή αναζήτηση. Είναι ένας αγώνας που περνάει σχεδόν κάθε ενήλικας. «Τι θέλω να κάνω στη ζωή μου;», «Με τι παθιάζομαι ;», «Τι με απωθεί;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που σε παιδεύουν συχνά. Και αυτό είναι καλό.
Το πρόβλημα με την αναζήτηση ενός «σκοπού ζωής»
Μέρος του προβλήματος είναι η ίδια η έννοια του «σκοπού ζωής». Η ιδέα ότι ο καθένας μας γεννήθηκε για κάποιον ανώτερο σκοπό και τώρα είναι η αποστολή μας να τον βρούμε.
Υπάρχουμε στη γη για κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το διάστημα κάνουμε πολλά πράγματα. Μερικά από αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά και άλλα είναι ασήμαντα. Τα σημαντικά πράγματα, όμως είναι αυτά που δίνουν στη ζωή μας νόημα και ευτυχία. Και αυτά τα πράγματα είναι που θα μας οδηγήσουν τελικά σε αυτόν τον σκοπό της ζωής μας.
Αν όμως δυσκολεύεσαι να βρεις τον δικό σου «σκοπό ζωής», τότε προσπάθησε να βρεις τις απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
Τι ισχύει για εσένα σήμερα που θα έκανε τον 8χρονο εαυτό σου να κλάψει;
Όλοι έχουμε την τάση να χάνουμε την επαφή με αυτό που αγαπούσαμε ως παιδιά. Κάτι σχετικά με τις κοινωνικές και επαγγελματικές πιέσεις που φέρνει η ενηλικίωση αφαιρεί το πάθος από μέσα μας. Μας έχουν μάθει ότι ο μόνος λόγος για να κάνουμε κάτι είναι αν ανταμειφθούμε με κάποιο τρόπο για αυτό . Και η συναλλακτική φύση του κόσμου αναπόφευκτα μας πνίγει και μας κάνει να νιώθουμε χαμένοι ή κολλημένοι.
Ο 8χρονος εαυτός μας δεν ενδιαφερόταν για το αν θα ανταμειφθεί για ό,τι κάνει, ήθελε απλά να παίξει και να κάνει αυτό που αγαπά. Και πολύ πιθανό να τον στεναχωρούσαμε πολύ αν έβλεπε πως ξεχάσαμε αυτά που τόσο αγαπούσε.
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σου πει:
- Ποιο παιδικό πάθος έχασες στην ενηλικίωση
- Ποια δραστηριότητα πρέπει να επαναλάβεις, για να διασκεδάσεις
Τι σε κάνει να ξεχνάς να… φας;
Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας στο τέλος της ημέρας να έχει ξεχάσει να φάει, επειδή ήμασταν τόσο απασχολημένοι. Αν όμως δώσεις βάση σε αυτό που μονοπωλεί τόσο το ενδιαφέρον σου, ίσως μάθεις σημαντικά πράγματα για σένα, που δεν τα είχες σκεφτεί. Θα βρεις όμως και αυτό το ένα πράγμα στο οποίο θέλησες τόσο πολύ να αφοσιωθείς, με σκοπό να το τελειοποιήσεις, που παρέλειψες ακόμη και το γεύμα σου.
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σου πει:
- Αυτό που πραγματικά απολαμβάνεις να κάνεις
- Σε ποιες δραστηριότητες που δεν είχες σκεφτεί μπορείς να επιδοθείς
Πώς μπορείς να ντροπιάσεις τον εαυτό σου;
Πριν γίνεις εξαιρετικός σε κάτι και καταφέρεις κάτι σημαντικό, πρέπει πρώτα να μην έχεις ιδέα τι κάνεις και απλά να πέσεις με τα μούτρα και να αποδεχτείς τις αποτυχίες ως κομμάτι της διαδικασίας. Αυτό είναι αρκετά προφανές. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν να ντροπιάσουν τον εαυτό τους, επειδή φοβούνται, έτσι πολύ συχνά εγκαταλείπουν τις προσπάθειες.
Εάν όμως αποφεύγεις να κάνεις οτιδήποτε μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση, τότε δεν θα καταλήξεις ποτέ να κάνεις κάτι σημαντικό και μεγαλειώδες.
Αν αυτήν τη στιγμή, υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις αλλά διστάζεις, σκέψου τους λόγους. Αν οι λόγοι σου είναι, «Οι γονείς μου θα το μισούσαν », ή «Οι φίλοι μου θα με κορόιδευαν» ή «Αν αποτύχαινα, θα έμοιαζα με ηλίθιο», τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς. Τα σπουδαία πράγματα είναι, από τη φύση τους, μοναδικά και αντισυμβατικά. Επομένως, για να τα πετύχουμε, πρέπει να πάμε κόντρα στη νοοτροπία της αγέλης.
Αγκάλιασε την αμηχανία. Όσο περισσότερο σε τρομάζει μια σημαντική απόφαση ζωής, τόσο περισσότερο χρειάζεται να την πάρεις.
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σου πει:
- Αυτό που σε τρομάζει… για καλό λόγο
- Ότι πρέπει να σταματήσεις να βρίσκεις δικαιολογίες για να μην το κάνεις
Πώς μπορείς να σώσεις τον κόσμο;
Αν έχεις παρακολουθήσει λίγο ειδήσεις, ή κάποια ενημερωτική εκπομπή, σίγουρα θα έχεις προσέξει πως η κοινωνία μας είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν πρόκειται να διορθώσεις τα προβλήματα του κόσμου μόνη σου. Μπορείς όμως να βρεις ένα πρόβλημα που σε αφορά, να συνεισφέρεις με τον δικό σου τρόπο και να κάνεις τη διαφορά. Και αυτό το συναίσθημα του “να κάνεις τη διαφορά” είναι τελικά το πιο σημαντικό για τη δική σου ευτυχία και ολοκλήρωση.
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σου πει:
- Ποιο πρόβλημα της κοινωνίας σε απασχολεί
- Πώς θα κάνεις τη διαφορά
Αν έπρεπε να λείπεις από το σπίτι όλη μέρα, κάθε μέρα, πού θα πήγαινες και τι θα έκανες;
Ένας μεγάλος εχθρός που μας αποσπά από το να βρούμε τον σκοπό της ζωής μας είναι ο εφησυχασμός και η ρουτίνα.
Αν κάποιος σου έβαζε το όπλο στον κρόταφο και σε ανάγκαζε να φεύγεις από το σπίτι σας κάθε μέρα και να επιστρέφεις μόνο για να κοιμηθείς, πώς θα απασχολούσες τον χρόνο σου; Και όχι, δεν μπορείς απλώς να καθίσεις σε μια καφετέρια και να χαζεύεις στα social media. Πρέπει να βρίσκεσαι έξω από το σπίτι όλη μέρα, κάθε μέρα και να κάνεις ενεργά κάτι, μέχρι να έρθει η ώρα να πάς για ύπνο — πού θα πήγαινες και τι θα έκανες;
Όλοι έχουμε μόνο 24 ώρες την ημέρα, και έτσι επιστρέφουμε στο πολύ σημαντικό ερώτημα που πρέπει να κάνουμε όλοι στον εαυτό μας:
«Τι μπορώ να κάνω με τον σημαντικό χρόνο μου;»
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σας πει:
- Αυτό με το οποίο είχες πάντα πάθος κι ας μην το θυμόσουν για καιρό
- Πώς πρέπει να περνάς τον χρόνο σου
Αν ήξερες ότι επρόκειτο να πεθάνεις ένα χρόνο από τώρα, τι θα έκανες και πώς θα ήθελες να σε θυμούνται;
Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να σκεφτόμαστε τον θάνατο. Μας φρικάρει. Αλλά το να σκεφτόμαστε τον δικό μας θάνατο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι ότι μας αναγκάζει να βρούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας και τι είναι απλώς επιπόλαιο.
Τελικά, ο θάνατος μας δίνει προοπτική για τον σκοπό της ζωής μας. Γιατί μόνο με το να φανταστείς την ανυπαρξία σου μπορείς να καταλάβεις τι είναι πιο σημαντικό για την ύπαρξή σου. Ποια θα είναι η κληρονομιά σου; Ποιες είναι οι ιστορίες που θα πουν οι δικοί σου άνθρωποι όταν φύγεις;
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπό στη ζωή τους, είναι επειδή δεν ξέρουν τι είναι σημαντικό για αυτούς, δεν ξέρουν ποιες είναι οι αξίες τους.
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σου πει:
- Τι ειναι πιο σημαντικό για εσένα
- Ποιες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές σου
Η ανακάλυψη ενός «σκοπού» στη ζωή ουσιαστικά συνοψίζεται στο να βρει κανείς αυτά τα ένα ή δύο πράγματα που είναι μεγαλύτερα από τον ίδιο, αξίες που θα καθορίσουν τις προτεραιότητές του και θα καθοδηγήσουν τις ενέργειές του. Δεν πρόκειται για κάποιο σπουδαίο επίτευγμα, αλλά απλώς για την εύρεση ενός τρόπου να περάσεις τη ζωή σου κάνοντας κάτι καλό.
Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ, να δράσεις, και να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς πέρα από τον εαυτό σου. Έτσι ίσως βρεις και τον σκοπό της ζωής σου.