Με τις φωτοδερματοπάθειες ασχολείται σήμερα η «Ελένη» με καλεσμένη την καθηγήτρια δερματολογίας και αφροδισιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μπέττυ Λαζαρίδου.
Τι είναι οι δερματοπάθειες, πώς αποφεύγονται και πώς αντιμετωπίζονται;
Φωτοευαισθησία
Η φωτοευαισθησία αναφέρεται συχνά ως αλλεργία στον ήλιοΦωτοδερματίτιδα
Η φωτοδερματίτιδα είναι η μη φυσιολογική δερματική αντίδραση στην υπεριώδη του ακτινοβολία
Πολύμορφο εξάνθημα
Το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι κοινή πάθηση μεταξύ των ατόμων με ευαισθησία στο ηλιακό φως, που εμφανίζεται όταν εκτίθενται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα στον ήλιο (μικρά κόκκινα σπυράκια που συνοδεύονται από κνησμό).
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα είναι η κάκωση του δέρματος από την οξεία επίδραση της ακτινοβολίας του ήλιου που έρχεται σε επαφή με το γυμνό δέρμα, που δεν προστατεύεται.
Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα υποχωρούν σε 3 έως 5 ημέρες, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.
Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμο. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος τον χρόνο, από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι με μελάνωμα.
Το μελάνωμα είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 34 ετών.
«Ο ήλιος μάς δημιουργεί κάποια προβλήματα, να μην είμαστε στα άκρα, τον θέλουμε τον ήλιο αλλά παίρνοντας ορισμένα προφυλακτικά μέτρα. Να φοράμε αντηλιακή κρέμα, κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο, γυαλιά ήλιου και να μην εκτιθέμεθα τις ώρες 12 – 16.00 το μεσημέρι», λέει η κα Λαζαρίδου.
«Δε θέλουμε ηλιακά εγκαύματα στην παιδική και εφηβική ηλικία, προδιαθέτουν για την ανάπτυξη μελανώματος. (…) Ο ήλιος τότε και τώρα είναι ακριβώς ο ίδιος, αυτό που φτάνει σε μας είναι διαφορετικό γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, να μάθουμε συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη».