Η τέχνη ίσως να μην είναι για όλους αλλά πρέπει να δίνεται σε όλους. ΄Ετσι πιστεύει ο Ελληνο-αυστριακός καλλιτέχνης Itsmi που με την ατομική του έκθεση “Οικείοι Ξένοι” εγκαινιάζει το εικαστικό πρόγραμμα του artAZ “Τέχνη Τώρα” – μία νέα σειρά online δράσεων που αντικατοπτρίζουν το εικαστικό τώρα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αλεξάνδρας Κολλάρου.
Οι “Οικείοι Ξένοι” είναι συναισθήματα. Μία μεταφορά για τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που βιώνει ο άνθρωπος σήμερα. Ο καλλιτέχνης Itsmi κάνει μια βουτιά στον εσωτερικό του κόσμο και μαζί καταγράφει τα σημεία των καιρών.
“Η τελευταία μου δουλειά είναι μια προσπάθεια να αποτυπώσω πως αισθάνομαι τα τελευταία δύο χρόνια. Από τον φόβο και το άγχος, στη χαρά και όλα τα ενδιάμεσα. Τα συναισθήματα αυτά είναι γνώριμα, τα έχω ξαναζήσει πολλές φορές. Ταυτόχρονα όμως είναι ξένα, έχουν ένα διαφορετικό βάρος, το οποίο είναι δύσκολο να προσδιορίσεις.” Το συγκεκριμένο σώμα δουλειάς είναι ένας στοχασμός καταγεγραμμένος σε “καμβά”, ή αλλιώς, ένα ταξίδι στο μυαλό του καλλιτέχνη. Αλλά και ένα συλλογικό ψυχογράφημα.
Αυθορμητισμός, εκφραστικότητα, καυστικό χιούμορ είναι οι βασικές ποιότητες που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του Itsmi. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έξι διαφορετικές ενότητες έργων: Τα Ζωγραφικά, Τα Σχέδια, Τα Σχέδια του Καφέ, Τα Μετα-Γλυπτά, Τα Σπέσιαλ και τα Τεχνουργήματα. Πίνακες σε διάφορες επιφάνειες, έργα σε επεξεργασμένα χαρτιά, ιδιότυπα γλυπτά, κατασκευές και αντικείμενα τέχνης. Όλα τα έργα έχουν δημιουργηθεί την τελευταία διετία.
Οι τίτλοι των έργων είναι εξίσου ενδιαφέροντες με το περιεχόμενο. Λογικό καθώς, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, είναι κομμάτι τους. Περιγράφουν απόλυτα την εποχή μας (Το εξωτερικό χάος δημιούργησε το εσωτερικό χάος) και παράλληλα καταγράφουν την επίδραση της στον ψυχισμό του καλλιτέχνη, άλλοτε με διάθεση αυτοσαρκασμού (Χα, χα, χα, έχω τόσο πολυ άγχος), άλλοτε με αφοπλιστική ειλικρίνεια (Ανθίζω απ΄έξω, πεθαίνω από μέσα) και άλλοτε με ονειροπόλο λυρισμό
(Μακάρι να μην ήξερα να πετάω). Σε όλες τις περιπτώσεις ο Itsmi αποδέχεται και απολαμβάνει τον εαυτό του και τις συνθήκες του, όπως προτρέπει και ο υπέροχος τίτλος “Beyoutiful”.
Η καλλιτεχνική πρακτική του Itsmi είναι ευέλικτη. Τα έργα του ακροβατούν ανάμεσα στις διαφορετικές εικαστικές εκφράσεις, φλερτάροντας με τις σχέσεις τους, όπως π.χ. τη συγγενή δυναμική ανάμεσα σε ζωγραφική και σχέδιο. Ενίοτε ξεπερνούν τα όρια για να καταλήξουν απλά αυθεντικά έργα τέχνης που ανήκουν σε ολόδικη τους τάξη.
Οι αναφορές του καλλιτέχνη είναι ποικίλες: από την αρχαιότητα και τον μύθο, μέχρι το φλαμανδικό μπαρόκ, την ψυχιατρική και την κουλτούρα της κατανάλωσης. Από τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά στον Τζωρτζ Κόντο, ρίχνοντας και μια λοξή ματιά προς τη μεριά του Φράνσις Μπέικον. Το ίδιο και τα υλικά που χρησιμοποιεί: εκτός από τα χρώματα πειραματίζεται με πηλό, γύψο, ξύλο, μέταλλο, ύφασμα, πράγματα που βρίσκει στα σκουπίδια, προσπαθώντας διαρκώς να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης αλλά και να δωσει νέα ζωή σε πράγματα που θεωρούνται τελειωμένα. Το ύφος του ωστόσο παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο. Σε ό,τι φορμά και να δουλεύει, καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για έργο του Itsmi.
Σχετικά με τον καλλιτέχνη
Μισός ΄Ελληνας και μισός Αυστριακός, ο Itsmi γεννήθηκε το 1995 και σπούδασε Fine Art & New Media. Η καλλιτεχνική του δράση ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία από τους δρόμους της πόλης, όπου άφηνε τα έργα του δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ώστε να τα μαζέψει ο κόσμος, σε μία ιδιότυπη έκφραση street art. Έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση με τίτλο “Imagine Being Alive, Wow”, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
@itsmiwho
Σχετικά με την Αλεξάνδρα Κολλάρου
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία 26 χρόνια, στοχεύοντας να την κάνει προσιτή σε όλους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». @alexandrakollaros ▪ www.alexandrakollaros.com
Πότε θα τη δείτε:
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Μπορείτε να την επισκέπτεσθε, σε 24ώρη βάση, στη διεύθυνση: https://alexandrakollaros.com/itsmi-oikeioi-xenoi-atomiki-ekthesi/ .