Η πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Όλγα Πηλιάκη αποκάλυψε στο «Όλα για τη Ζωή μας» πως προτού γίνει μητέρα δεν ήξερε εάν ήθελε να κάνει παιδιά.
«Δεν είχα κανένα σχέδιο όσον αφορά τα παιδιά. Δεν ήξερα καν εάν θα έκανα κάποια στιγμή. Συνάντησα τον κατάλληλο σύντροφο και ήρθαν. Είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία της ζωής μου, όμως πιστεύω ότι κανείς δεν είναι έτοιμος, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτό που πρόκειται να έρθει».
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της η Όλγα Πηλιάκη συμβουλευόταν βιβλία, ίντερνετ και άλλους γονείς.
«Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη και πρέπει να είμαι υπεύθυνη απέναντί τους. Εγώ είμαι πολύ υπέρ του ενστίκτου, το ακολουθώ πάντα. Θεωρώ ότι μία μάνα ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον. Πρέπει να υπάρχει αγάπη και να φαίνεται, να το αισθάνονται τα παιδιά ότι τα αγαπάς, από ένα χάδι, ένα φιλί, αλλά και να το εκφράζεις», δήλωσε.
Η ίδια θεωρεί πως η ανατροφή της δεν ήταν αυστηρή και λάμβανε αγάπη από τους γονείς της, ωστόσο δεν είχε πολύ χρόνο λόγω της αφοσίωσής της με τον αθλητισμό. Σχετικά με την ανατροφή των παιδιών της, θεωρεί πως είναι αυστηρή και θέτει όρια, αλλά παράλληλα προσπαθεί να είναι cool μαμά.
Τι είναι η διαπαιδαγώγηση;
Η παιδοψυχολόγος Άσπα Πασπάλη εξήγησε πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην ανατροφή των παιδιών, καθώς οι ανάγκες τους διαφέρουν.
«Η διαπαιδαγώγηση είναι μία ψυχολογική κατασκευή που κάνουν οι γονείς για να αποφασίσουν ποιες συμπεριφορές και αξίες θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά, εάν θα είναι αυστηροί ή ελαστικοί. Στην πραγματικότητα σημαίνει ότι φτιάχνω τη συμπεριφορά ενός παιδιού και αυτό δίνει βαρύτητα σε ότι κάνουμε», δήλωσε.
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο, ένας καλός γονέας έχει 30% επικοινωνία με τα παιδιά του και το υπόλοιπο 70% αφορά λάθη και επανόρθωση.
Τα μοντέλα διαπαιδαγώγησης
Η Άσπα Πασπάλη αναφέρθηκε στα μοντέλα διαπαιδαγώγησης, τονίζοντας πως το ιδανικό μοντέλο είναι εκείνο στο οποίο συνυπάρχουν τα όρια και η ελευθερία του παιδιού, καθώς δημιουργεί ισχυρούς και ασφαλείς δεσμούς.
Παράλληλα, υπάρχει και το μοντέλο των επιτρεπτικών γονιών, οι οποίοι δεν μπορούν να θέσουν όρια στα παιδιά, ενώ σύμφωνα με το μοντέλο των αυταρχικών γονιών, το παιδί τιμωρείται με στέρηση ή απόσυρση.
Ακόμη, υπάρχει το μοντέλο των παραμελητικών γονιών, οι οποίοι αφήνουν το παιδί να μεγαλώσει στον «αυτόματο», με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει αόρατο και ότι δεν αξίζει.
Η διαπαιδαγώγηση θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή και μας επηρεάζει στο τι είδους σχέση θα κάνουμε, πως θα είμαστε ως φίλοι ή στο εργασιακό μας περιβάλλον.
Όπως τόνισε η παιδοψυχολόγος, δεν υπάρχει οδηγός για σωστή διαπαιδαγώγηση, καθώς «ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε σαν ένα μηχάνημα. Πρέπει να γνωρίζουμε το παιδί και να προσαρμόσουμε τις ανάγκες του και τις ανάγκες μας στην διαπαιδαγώγησή του».