HerNews.gr
Αφιερώματα

Όλοι οι πόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα μόνο βίντεο

Στις πολλές κατακτήσεις του στον γνωστό Κλασικό κόσμο, ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε εναντίον μυριάδων αντιπάλων, θριαμβεύοντας πάνω σε όλους.

Οι νίκες του Αλέξανδρου επί του βασιλιά Δαρείου, ηγεμόνα της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας στην Περσία, και του Βασιλιά Πόρου στην Ινδία, θυμούνται ως τα πιο διάσημα στρατιωτικά του επιτεύγματα. 

Ωστόσο, ο ατρόμητος κατακτητής αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα άλλων εχθρών, συμπεριλαμβανομένων των Ιλλυριών, των Τριβαλλών, των Φοίνικων, των Σογδιανών και των ομογενών Ελλήνων.

Για τον Μέγα Αλέξανδρο, τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση ολόκληρου του κόσμου θα ήταν επαρκές επίτευγμα.

 Κατά τις ακούραστες εκστρατείες του, ο Αλέξανδρος και οι στρατιές του βάδισαν σε όλη τη διαδρομή από τη Μακεδονία μέχρι τη βορειοδυτική Ινδία. Τελικά, πέθανε σε ηλικία 32 ετών πριν πετύχει αυτόν τον φαινομενικά ανυπέρβλητο στόχο, αλλά το όνομά του αντηχούσε στους αιώνες από τότε.

Τι έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο τόσο ικανό στρατηγό;

Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται ευρέως ως ένας από, -αν όχι ο μεγαλύτερος- τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας κατατάσσεται συχνά σε υψηλά επίπεδα από τους ιστορικούς μαζί με άλλες στρατιωτικές ιδιοφυΐες όπως ο Τσίνγκις Χαν, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Αννίβας Μπάρκα και ο Ιούλιος Καίσαρας.

 

Φυσικά, σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος είχε κληρονομήσει μια αποτελεσματική και ικανή μαχητική δύναμη που πρωτοστάτησε ο πατέρας του, Φίλιππος Β’ . Ο Αλέξανδρος πήρε αυτόν τον στρατό και τον βελτίωσε περαιτέρω, κάνοντας μεγάλη χρήση του συνδυασμένου οπλικού πολέμου.

Ο συνδυασμένος οπλικός πόλεμος είναι η χρήση διαφορετικών τύπων στρατιωτικών μονάδων σε συνδυασμό. Εναντίον των Περσών για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος διέλυσε τους αψιμαχιστές του με το βαρύ ιππικό. Και άλλες μονάδες συνεργάστηκαν επίσης. 

Στους πολλούς πολέμους που πολέμησε, ο Αλέξανδρος συνάντησε επίσης ένα ευρύ φάσμα φυσικών εμποδίων στο πεδίο της μάχης. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του στα Βαλκάνια και στην Ινδία, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αντίθετες διαβάσεις ποταμών , οι οποίες είναι εξαιρετικά περίπλοκοι στρατιωτικοί ελιγμοί. Στη Βακτρία, οι δυνάμεις του σκαρφάλωσαν στον βράχο της Σογδιανής, κάτω από την κάλυψη του σκότους, αιφνιδιάζοντας τόσο τους εχθρούς του που παραδόθηκαν.

Ο Αλέξανδρος ήταν επίσης ικανός στον πολιορκητικό πόλεμο. Το πιο διάσημο κατόρθωμα του από αυτή την άποψη πραγματοποιήθηκε κατά την πολιορκία της Τύρου. 

Όταν τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο νησί που βρισκόταν η Τύρος δια θαλάσσης, κατασκεύασε έναν πεζόδρομο, που ένωνε το νησί με την ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε οι δυνάμεις του να σπρώξουν τις πολιορκητικές τους μηχανές στα τείχη.

Με τη χρήση του πεζοδρομίου και τα πλοία εξοπλισμένα με πολιορκητικό εξοπλισμό, μπόρεσε να σκαρφαλώσει τα τείχη και να καταλάβει την πόλη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άγιος Θεόδωρος: Σήμερα γιορτάζει- Η ζωή, το έργο και το θαύμα

HerNews ka

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αρχαία Εποχή

HerNews ka

The Crown: Οι πιο εμβληματικές εμφανίσεις της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στην 5η σεζόν

HerNews ka