Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.
Υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Υπόθεση Εξαφανισμένων Παιδιών – Νεκτάριος Κορδός
Ο 7χρονος Νεκτάριος Κορδός χάθηκε στις 14 Αυγούστου 1989 από το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι Μεσσηνίας. Την ημέρα της εξαφάνισής του είχε πάει στα κτήματα της οικογένειας και κάποια στιγμή ξέφυγε της προσοχής τους. Βγήκε στον δρόμο. Κάποιοι είδαν το παιδί στα πίσω καθίσματα ενός μεγάλου αυτοκινήτου να τους χαιρετά. Από τότε αγνοείται. Ο Νεκτάριος ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας του πέθανε περιμένοντας να δει ξανά το παιδί του.
Υπόθεση Εξαφανισμένων Παιδιών – Άλεξ Μεσχισβίλι
Η υπόθεση του μικρού Άλεξ είναι από αυτές που πάγωσαν την κοινή γνώμη. Η μητέρα του έκανε απέλπιδες προσπάθειες για τον εντοπισμό του 11χρονου γιου της. Ο μαθητής από τη Γεωργία ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια. Εξαφανίστηκε, μετά την προπόνηση μπάσκετ, στην περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές του.Μια συμμορία πέντε ανηλίκων, καταδικάστηκε για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του Άλεξ, Καταδικάστηκε επίσης και ο παππούς των δύο για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία. Η σορός του δε βρέθηκε ποτέ.Η εξαφάνισή του ήταν η αιτία να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Amber Alert Hellas, με συνεργασία του Χαμόγελου του Παιδιού και της Αστυνομίας. Σταθμός για την Ελλάδα αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα εξαφανισμένων παιδιών γενικότερα.