HerNews.gr
Health

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού: Τι πρέπει να προσέξεις

Κάθε χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου , η Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού εστιάζει την παγκόσμια προσοχή των γυναικών στον καρκίνο και στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις Ελληνίδες, αλλά και στις γυναίκες των περισσότερων χωρών του δυτικού κόσμου. Ο αριθμός των νέων περιστατικών, κάθε χρόνο, στη χώρα, υπολογίζεται σε πάνω από 7.000.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, απαιτείται συχνός έλεγχος, ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση.

Τα καλά νέα είναι πως η ασθένεια αποτελεί ολοένα και λιγότερο απειλή για τη ζωή, παρά την υψηλή της συχνότητα. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Παράλληλα, ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Είναι κι αυτό ένα σημαντικό βήμα που συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, στάδιο κατά το οποίο οι θεραπείες είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Ο καρκίνος του μαστού σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.

Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.
Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια, όμως, αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον μυϊκό ιστό, που λέγονται σαρκώματα. Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.

Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.

Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα. Τονίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν προκαλεί πόνο.

Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής).

Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Εμβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως π.χ. τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η πρόληψη.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

  •  Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα
  • Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό
  •  Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις

Σκοπός της Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού μας υπενθυμίζει πως ο καρκίνος μας αφορά όλες. Η μάχη όλων μας κατά του καρκίνου συνεχίζεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα μας θυμίζει επίσης πως ναι μεν μπορεί να ιαθεί, όμως δεν πρέπει να αμελούμε τις απαραίτητες εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ενημερώσου! Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες εταιρείες και φορείς επιδίδονται σε καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη κατά του καρκίνου μαστού, ενώ παρέχουν σε πολλές γυναίκες δωρεάν εξετάσεις.

Εξετάσου! Ας είναι αυτή η μέρα ένα «wake up call» για όλες μας. Κάνε την απαραίτητη αυτοεξέταση, ψηλαφίζοντας τον μαστό σου. Αν νιώσεις κάτι περίεργο, απευθύνσου αμέσως στον γιατρό σου. 

Χρησιμοποίησε κάθε σύγχρονο μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης που σου παρέχει σήμερα η επιστήμη.

Μείνε υγιής, γιατί η ζωή είναι ωραία και πρέπει να τη ζήσεις!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

4+1 υπερτροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 40

HerNews ka

Κάποιοι άνθρωποι (κυρίως άνδρες) μένουν άτεκνοι λόγω γενετικής προδιάθεσης

georgegsp

Ύπνος: Επτά συμβουλές για να σταματήσετε το ροχαλητό

georgegsp

Built with WordPress