Κάθε γονέας, όπως είναι λογικό, ανησυχεί για το αν οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού του θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον και στην ενήλικη ζωή του.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν, για να προωθήσετε μια θετική νοοτροπία στις διατροφικές συνήθειες ενός μικρού ατόμου;
Κάντε συζητήσεις σχετικές με το φαγητό
Αντί να διαπραγματεύεστε ή να μαλώνετε στο τραπέζι ανοίξτε μία συζήτηση για τα υγιεινά τρόφιμα . Ακόμα δημιουργείστε ένα θετικό δυναμικό περιβάλλον. Η νοοτροπία του ‘τρώω όλο μου το φαγητό’ κάνει κάποια παιδιά να αντιστέκονται. Ενώ άλλα υπακούουν για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν πραγματικά να διδάξουν στο σώμα τους να απαιτούν περισσότερο φαγητό ή να βασίζονται σε εξωτερικούς δείκτες για το πόσο ή πότε να φάνε. Αυτές οι συνήθειες όμως μπορούν να αρνηθούν σε ένα παιδί να ακούει τον εαυτό του που του λέει πότε έχει χορτάσει. Γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη σχέση του με το φαγητό. Συνομιλήστε σχετικά με το πώς αισθάνονται μετά το φαγητό, αν το απόλαυσαν.
Δώστε τους επιλογές
Αφήστε τα ελεύθερα να επιλέξουν το φαγητό τους. Τα παιδιά είναι αρκετά καλά στο να διαλέγουν το φαγητό μόνα τους όταν έχουν ποικιλία και ένα ευχάριστο περιβάλλον. Μαθαίνουν να πειραματίζονται και να απολαμβάνουν το φαγητό. Ακολουθήστε λοιπόν την πρόκληση και βάλτε διάφορα πιάτα στο τραπέζι. Αφήστε να φάνε αυτό όποιο και όσο επιθυμούν.
Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συνήθως επιθυμούν να συμμετέχουν στο μαγείρεμα και το ψήσιμο αφού αυξάνεται η περιέργειά τους για τα τρόφιμα. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην παρασκευή ενός γεύματος -ακόμα κι αν είναι τόσο απλό όσο το να ανακατεύεις ένα μείγμα ή να ρίχνεις ένα συστατικό- μπορεί να τα κάνει να αλλάξουν άποψη για όσα δεν τρώνε.