HerNews.gr
Ψυχαγωγία

«Πάρ’ τα Χάπια σου – Xanax»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix που αξίζει να δεις

To συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στο Netflix καταπιάνεται με το γνωστό σε όλους αγχολυτικό φάρμακο Xanax. Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει τον τίτλο του, μέσα στο πρώτο λεπτό καταλαβαίνεις ότι αναφέρεται στο άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές.

Θεραπεία ή κατάρα; Σε αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, ασθενείς και ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο το ευρέως συνταγογραφούμενο αγχολυτικό φάρμακο.

Από το ξεκίνημα έρχεσαι αντιμέτωπος με το μεγάλο ερώτημα: «Πώς αντιμετωπίζεις το στρες;» για να πάρεις την απάντηση: «Έχουμε ένα χάπι που θα σου λύσει το πρόβλημα σε 5 λεπτά».

Από ό,τι φαίνεται, μάλιστα, το χάπι αυτό επιλέγει σημαντική μερίδα του πληθυσμού στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται ένας στους οκτώ ενήλικες εκεί λαμβάνει το γνωστό αγχολυτικό Xanax.

Οι αριθμοί μιλούν και λένε ότι το παίρνει ένας στους οκτώ Αμερικανούς.

Σε τρία λεπτά είσαι ήρεμος, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, συνεχίζεις κανονικά, ωστόσο δεν έχεις λύσει κανένα σου πρόβλημα. Απλώς ακολουθείς το αφήγημα που θέλει να διορθώνεις κάτι που χάλασε, αντί να χτίζεις μια αντίσταση του οργανισμού και του εαυτού από την αρχή, κάτι που απαιτεί χρόνο και υπομονή, τα οποία πολλοί σύγχρονοι γιατροί και θεραπευόμενοι δεν διαθέτουν.

Το 2019, 301 εκ. άνθρωποι ζούσαν με αγχώδη διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων 58 εκ. παιδιών και εφήβων.

Η πανδημία και όσα έφερε μαζί του το 2022, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και επιβάρυναν περισσότερο την ήδη λαβωμένη ψυχική μας υγεία. Σε γενικές γραμμές, σήμερα επικρατούν οι τέλειες συνθήκες για να καταρρεύσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη.

Στην Ελλάδα, από το 2015 ως το 2021 η συνταγογράφηση ψυχοτρόπων και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπως το Xanax έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 6 φάρμακα που λαμβάνουν άτομα ηλικίας 45- 59 χρόνων ανήκει στη θεραπευτική ομάδα των ψυχοτρόπων (ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κ.ά.).

Ένας αγχωμένος πλανήτης αναζητά λύση στο Xanax;

Στο πλαίσιο αυτό, η βραβευμένη με Emmy Μπλερ Φόστερ σκηνοθετεί για το Netflix ένα κεφάλαιο της σειράς «Πάρ’ τα Χάπια σου» (Take Your Pills), βάζοντας στο μικροσκόπιο το ευρέως συνταγογραφούμενο αγχολυτικό Xanax, το οποίο ανήκει στις βενζοδιαζεπίνες.

Το «Πάρ’ τα Χάπια σου – Xanax» ασχολείται με μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφείται για περισσότερες από πέντε δεκαετίες σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και τις απόψεις των ειδικών δίνεται έμφαση στο ζήτημα του εθισμού που προκαλεί το Xanax και στα σημάδια στερητικού συνδρόμου που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς όταν προσπαθούν να το σταματήσουν.

Η Anna Lembke, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λέει ότι φάρμακα όπως το Xanax είναι χρήσιμα, αρκεί η λήψη τους να γίνεται με μέτρο και για διάστημα λίγων μηνών. Δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχει υπερσυνταγογράφηση και λαμβάνονται για χρόνια.

Έμφαση δίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα της ψυχικής μας υγείας, καθώς όπως λένε οι ειδικοί συχνά συγκρίνουμε την πραγματική μας ζωή με την τέλεια εικόνα που μας προβάλλουν, με αποτέλεσμα πάντα να νιώθουμε λίγοι.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στις εμπειρίες ανθρώπων με το περιβόητο χάπι και εξερευνά την ιστορία τους, τι πυροδότησε τα επεισόδια άγχους και πώς το ελέγχουν. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά στιγμιότυπα με απόψεις ειδικών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Halle Bailey: “Ως μαύρο άτομο, απλά το περιμένεις να συμβεί. Δεν σοκάρεται κανείς”

HerNewskl

Τιτανικός: Επιστρέφει για την 25η επέτειό του σε 3D 4K

HerNews ka

Οι ταινίες του Netflix που θα σε βάλουν σε Christmas mood

Her News