HerNews.gr
Συνταγές

Παραδοσιακός ελληνικός καφές: Όλα τα μυστικά για να… πετύχει το καϊμάκι

Όλα τα μυστικά για να μάθεις να φτιάχνεις σωστά τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Ο ελληνικός καφές είναι ένα δυνατό παρασκεύασμα, το οποίο σερβίρεται με το καϊμάκι και το κατακάθι στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Είναι καφές που φτιάχνεται χρησιμοποιώντας πολύ λεπτοαλεσμένους κόκκους, χωρίς φιλτράρισμα. Η παρασκευή του θέλει λίγη τεχνική και «μεράκι»…

Ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται κατά προτίμηση και υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη. Για κάθε είδος θα χρειαστείς διαφορετική ποσότητα ζάχαρης και καφέ. Δοκίμασε να πειραματιστείς για να μάθεις ποιο ταιριάζει στα γούστα σου.

Σκέτος, χωρίς ζάχαρη: Αν σου αρέσει ο καφές σου χωρίς ζάχαρη, τότε πρόσθεσε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ.
Μέτριος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Γλυκός: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ, 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Βαρύ γλυκός: 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ

Θα χρειαστείς:

  • Ελληνικός καφές
  • ζάχαρη
  • νερό
  • Μπρίκι
  • Φλιτζάνι ελληνικού καφέ

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις:

  1. Γεμίζεις ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ με νερό (χωρητικότητας 60-70 ml) και το ρίχνεις στο μπρίκι.
  2. Αν σκοπεύεις να φτιάξεις περισσότερους από έναν καφέ, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το σωστό μέγεθος μπρίκι. Αν και θα σου προτείναμε να φτιάχνεις τον κάθε καφέ ξεχωριστά.
  3. Το μπρίκι πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αφήνει τον καφέ να βγάζει φουσκάλες και να αφρίζει.
  4. Η δημιουργία της σωστής ποσότητας σε καϊμάκι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας.
  5. Πρόσθεσε την ποσότητα καφέ και τη ζάχαρη που θέλεις και ανακάτεψε καλά.
    Τοποθέτησε σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε ξανά μία ή δύο φορές. Άφησε τον καφέ να ζεσταθεί, χωρίς να ανακατέψεις.
  6. Μόλις παρατηρήσεις ότι ο καφές αρχίζει να αφρίζει, απόσυρε το μπρίκι από τη φωτιά και σερβίρεις στο φλιτζανάκι.
  7. Προσοχή μην το αφήσεις να βράσει.
  8. Άφησέ τον να ξεκουραστεί για 4-5 λεπτά, ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και να δέσουν οι κόκκοι στον πάτο.

Ένα μικρό μυστικό: Μην ανακατεύεις συνεχώς τον καφέ όσο ψήνεται. Τον ανακατεύεις μόνο στην αρχή και μετά τον αφήνεις να ζεσταθεί. Δώσε προσοχή για να δημιουργήσεις το κατάλληλο καϊμάκι, που δίνει στον ελληνικό καφέ μια χαρακτηριστική υφή.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Νηστίσιμες τηγανίτες με σάλτσα από ταχίνι και φράουλες – Η συνταγή της Εύης Κατσιώνη θα σας ξετρελάνει

georgegsp

Συνταγή: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αρωματισμένο σιρόπι από χυμό πορτοκάλι και καφέ espresso

georgegsp

Σπιτικό γιαούρτι: Εύκολα και γρήγορα

georgegsp