HerNews.gr
Αφιερώματα

Παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα: Οι τηγανίτες του Αγίου, οι λουκουμάδες και η συνταγή

Την τιμητική τους έχουν σήμερα οι λουκουμάδες της Κέρκυρας, ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», όπως τις ονομάζουν οι Κερκυραίοι, καθώς το έθιμο προστάζει εδώ και 400 χρόνια, την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, να μοιράζονται, ή να πωλούνται πλέον, οι περίφημοι λουκουμάδες της Κέρκυρας, το «βεγγιόλι» που κάποτε βοηθούσε τους πιστούς να αντέξουν στην αγρυπνία δίπλα στο ιερό του σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι τρεις μέρες «ανοιχτό» για προσκύνημα.

Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά.

Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα.

Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα.

Από χθες το απόγευμα σε κάθε σπίτι Κερκυραίου οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν πιάσει από νωρίς δουλειά, φτιάχνουν λουκουμάδες και τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι η τιμή για τον Άγιο λένε».

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν του καλύτερου λουκουμά, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες.

Για να φτιάξετε τους λουκουμάδες του Αγίου Σπυρίδωνα στο σπίτι θα χρειαστείτε:

2 κούπες χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

Σκληρό αλεύρι, όσο πάρει

Μέλι, κανέλα, τριμμένο καρύδι..ή ότι άλλο θέλετε για σερβίρισμα

Εκτέλεση:θα χρειαστείτε 20 λεπτά

Σε λεκανίτσα βάλτε όλα τα υλικά με το αλεύρι τελευταίο.

Βάλτε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός και όταν ρίχνουμε κουταλιά να στέκεται λίγο να μη «σπάει» να χει ελαστικότητα).

Σκεπάστε τη λεκάνη με πετσέτα κι αφήστε ώσπου να φουσκώσει καλά.

Βάλτε αραβοσιτέλαιο να κάψει στο τηγάνι.

Με κουτάλι που περνάμε από λάδι για να μην κολλάει, ρίξτε μπαλίτσες.

Αν θέλετε τις βάζετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρετε ζεστούς τους λουκουμάδες του Αγίου Σπυρίδωνα με ότι θέλετε! Και του χρόνου!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Elf on the Shelf: Μια “μαγική” παράδοση που φέρνει χαρά και δημιουργικότητα στα Χριστούγεννα

HerNews ka

Οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις από το νέο βιβλίο της Britney Spears

HerNews ka

21 Μαΐου: Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

HerNews ka