Η προσωρινή διαταγή διακοπής ηλεκτροδότησης είχε εκδοθεί στις 2 Ιουνίου μετά από προσφυγή καταναλωτικών ενώσεων (ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ κ.α.), οι οποίες έχουν ζητήσει την κατάργηση της επίμαχης ρήτρας και της επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί στους καταναλωτές.
Η παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής θα διαρκέσει έως ότου αποφανθεί το δικαστήριο επί της κύριας αίτησης ακύρωσης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ανέφερε πως «έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη.
Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.
Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.
Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογή, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα».
Στην υπόθεση, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) έκανε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, διά του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, διά του προέδρου Ηλία Κλάππα.
Σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων αναφέρει:
«Με νέα κρίση του, υπό διαφορετική σύνθεση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία και διατήρησε την ισχύ της ήδη εκδοθείσας προσωρινής διαταγής, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ασκηθείσας συλλογικής αγωγής.
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr