Με το Ελληνορθόδοξο Πάσχα να πλησιάζει, Έλληνες και τουρίστες σχεδιάζουν να βγουν βιαστικά από τα αστικά κέντρα για να απολαύσουν τα μοναδικά έθιμα που υπάρχουν σε προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Ενώ υπάρχουν κάποιες κοινές πασχαλινές παραδόσεις σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά έθιμα που είναι μοναδικά σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Πολλές από αυτές τις παραδόσεις είναι απίστευτα συγκινητικές, πνευματικές και οπτικά εντυπωσιακές.
Για τους Έλληνες, το Πάσχα δεν είναι απλώς η πιο σημαντική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και μια περίοδος επανασύνδεσης με τις βαθιές παραδόσεις της χώρας.
Η Κέρκυρα, ένας από τους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς στην Ελλάδα
Κάθε Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα, οι ντόπιοι αναβιώνουν την παλιά παράδοση του σπασίματος των «μπότιδων», που είναι ένα ιδιαίτερο είδος πήλινου αγγείου.
Μετά την Πρώτη Ανάσταση, που γίνεται στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και ο κόσμος αρχίζει να πετάει από τα παράθυρά τους χιλιάδες μποτίδες γεμάτες νερό και δάφνη.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη μουσική από τα πολυάριθμα συγκροτήματα του νησιού που κάνουν πορεία γύρω από το κέντρο της πόλης παίζοντας τραγούδια. Μόνο αυτό το χαρμόσυνο και όμορφο γεγονός προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Ύδρα
Η Ύδρα είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω της γειτνίασής της με την Αθήνα και της παράδοσής της να ευλογεί έναν Επιτάφιο από την περιοχή του Καμινίου και στη συνέχεια να τον τοποθετεί στη θάλασσα μετά από μια μεγάλη πομπή σε όλο το νησί.
Χίος
Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο. Είναι μια ελληνική παραλλαγή της ρίψης πυροτεχνημάτων στα μεσάνυχτα πριν την Κυριακή του Πάσχα . Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.
Περιοχές θρησκευτικής σημασίας επίσης δημοφιλείς
Πολλοί προορισμοί που είναι γνωστοί διεθνώς για τη θρησκευτική τους σημασία είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές για το Πάσχα. Τα πιο αξιόλογα και δημοφιλή είναι τα η Πάτμος και η Τήνος.
Η Πάτμος, γνωστή και ως «Νησί της Αποκάλυψης», είναι περισσότερο γνωστή ως η τοποθεσία όπου ο Απόστολος Ιωάννης, που βρήκε καταφύγιο στο νησί τον 1ο αιώνα μ.Χ., είδε για πρώτη φορά τα οράματα που βρέθηκαν στο Βιβλίο της Αποκάλυψης στην Καινή Διαθήκη και όπου γράφτηκε το ίδιο το βιβλίο.
Το Βιβλίο της Αποκάλυψης γράφτηκε το 95 μ.Χ. στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου ο Άγιος Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού.
Κάθε Πάσχα, οι πιστοί στο νησί αναπαράγουν δύο σημαντικές σκηνές από την Καινή Διαθήκη, δηλαδή τον Μυστικό Δείπνο και το Πλύσιμο των Πόδιων, στην κεντρική πλατεία του νησιού.
Η Τήνος είναι ιερό νησί τόσο για τους Ελληνορθόδοξους πιστούς όσο και για τους Καθολικούς, καθώς το νησί φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό Ελλήνων Καθολικών που συνυπάρχουν ειρηνικά με τους Ορθοδόξους γείτονές τους.
Οι δύο ομάδες συχνά συνδυάζουν τις γιορτές τους, δείχνοντας την ενότητά τους, παρόλο που οι ημερομηνίες του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα δεν συμπίπτουν συχνά.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι ανύπαντρες γυναίκες στο νησί ευλογούν τον Επιτάφιο του Αγίου Νικολάου που στη συνέχεια οδηγείται στη θάλασσα με πομπή. Ο Επιτάφιος φλέγεται από φωτιά από αναμμένους πυρσούς που χρησιμοποιούνται κατά την παράδοση.
Φυσικά, η Τήνος είναι επίσης γνωστή για την περίφημη εκκλησία Παναγία της Τήνου, η οποία φιλοξενεί μια εικόνα της Παναγίας που λέγεται ότι είναι θαυματουργή.