Το Πάσχα γιορτάζεται με πολύ ομορφα έθιμα στην Μύκονο και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Η Μύκονος έχει τις δικές της παραδόσεις , που τηρούνται καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Τα έθιμα που έχει η Μύκονος , διατηρούν την τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και κρατούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού. Χαρακτήρα που πολλοί δεν συνδιάζουν με το νησί των ανέμων. Το Πάσχα στην Μύκονο, είναι ιδανικό, για όλους. Τι συμβαίνει όμως κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;
Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη οι φούρνοι δίνουν στο ψωμί το σχήμα του Σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι μη θέλοντας λόγω της ημέρας να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι.
Μεγάλη Παρασκευή
Τη Μεγάλη Παρασκευή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, να ψέλνεται από γυναίκες το Μοιρολόι της Παναγιάς σε όλες τις Ενορίες της Χώρας και της Άνω Μεράς.Το Μοιρολόι είναι το αποκορύφωμα των Σαρακοστιανών τραγουδιών, καθώς δεν είναι μονάχα θρήνος για τον Εσταυρωμένο Χριστό, αλλά και συμπαράσταση στην Παναγία.
Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,
σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερα αγγέλοι αρχάγγελοι όλοι μαυροφορούνται
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακολουθούμε την περιφορά του Επιταφίου ενός από τα εκκλησάκια της Χώρας – δεν έχει σημασία ποιου, αφού όλα σύντομα συναντιούνται και ακολουθούν κοινή διαδρομή με κατάληξη στο Γιαλό στο παλιό Λιμάνι.
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση γίνεται στο γραφικό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.
Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, οι Μυκονιάτες γιορτάζουν στα σπίτια τους και το απόγευμα καίνε τον «Ιούδα» στην πλατεία της Χώρας. Στο Γιαλό και στην Άνω Μερά στήνονται υπαίθριες σούβλες. Ανήμερα το Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο της «κούνιας», με μια ολάνθιστη κούνια που περιμένει να λικνίσει τους ερωτευμένους.