Το πιο μαλακό, αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι για να το δοκιμάσετε με τον ερχομό του Πάσχα. Η συνταγή είναι του Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά για το τσουρέκι
Μίγμα Α προζύμι
- 200 γρ αλεύρι super
- 200 γρ νερό χλιαρό
- 150 γρ μαγιά
- 20 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Μίγμα Β
- 15 γρ μαχλέπι
- 5 γρ κακουλέ σκόνη
- 5 γρ μαστίχα
- 2 πρέζες αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
- 200 γρ αυγά
- 400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 175 γρ βούτυρο γάλακτος (κρατάμε τα 100 γρ λιωμένο βούτυρο χωριστά)
- 175 γρ γάλα
- 900 γρ αλεύρι super
- Φιλέτο αμυγδάλου για επικάλυψη
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά του μίγματος Α και τα ανακατεύουμε με χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε με ένα πανί, τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος κ αφήνουμε για 30′ ίσως και λίγο παραπάνω να φουσκώσει το τσουρέκι μας.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, προσεκτικά, να μην κάψει και προσθέτουμε όλα τα υλικά,τα 75 γρ του βουτύρου, εκτός από τα αυγά και το αλεύρι.
Στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, βάζουμε το μίγμα Α αφού έχει φουσκώσει, το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι, στη συνέχεια τα αυγά και λίγο αργότερα το αλεύρι.
Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, ανεβάζουμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο,τα υπόλοιπα 100 γρ δηλ. για περίπου 10′ ακόμη.
Όταν έχουμε μια λεία και γυαλιστερή ζύμη,την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι μας.
Όταν διπλασιαστεί ο όγκος της,την βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ πλάθουμε σε σχήμα μπακετας, αφήνουμε για 30′ να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια πλάθουμε το σχήμα τσουρεκιου που επιθυμούμε, τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ξανά για 30′-40′.
Όταν διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος τους κάνουμε επάλειψη με ένα πινέλο,από κάτω προς τα πάνω, με μίγμα αυγού με νερό σε αναλογία 1 αυγό με ένα σφηνάκι νερό, πασπαλιζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε στους 170°C σε προθέρμανσμενο φούρνο για 35′ 40′.
Tip 1: Ακολουθήστε την διαδικασία και τα “φουσκώματα” και θα έχετε σίγουρο αποτέλεσμα.
Tip 2: Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 20′ από την ώρα που βάζουμε τα τσουρέκια.
Tip 3: Στα ράφια με τα μπαχαρικά υπάρχουν φακελάκια με έτοιμα μίγματα μυρωδικών για τσουρέκια,θα σας βγάλουν από κόπο.
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze