Ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο πρόεδρος του πειθαρχικού στο ΣΕΗ μιλά για όλους και για όλα. Τι θα γίνει με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Παύλο Χαϊκάλη;
Νιώθεις ότι με όλα αυτά πληγώθηκε το θέατρο;
Καθόλου δεν πληγώθηκε το θέατρο. Ίσα ίσα που ξεκαθαρίζει, καθώς οι εργαζόμενοι στο θέατρο ανακαλύπτουν – όσοι την είχαν χάσει – μια άλλη ποιότητα στην αυτοεκτίμηση τους. Ίσα ίσα που ο κόσμος βλέπει ότι έχει να κάνει όχι με ματαιόδοξους ανθρώπους αλλά με ανθρώπους οι οποίοι δεν διστάζουν να βγάλουν στην επιφάνεια το πρόβλημα και να το λύσουν. Θεωρώ ότι ο χώρος μας όχι μόνο δεν πληγώθηκε αλλά αποτελεί και παράδειγμα για πολλούς άλλους χώρους. Δεν μπορεί ένας, δύο, πέντε, δέκα, εκατό άνθρωποι να χαρακτηρίσουν έναν επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες ηθοποιοί.
Είσαι αποφασισμένος ως πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ να το φτάσεις μέχρι το «κόκαλο»;
Πασχάλης Τσαρούχας: Εμείς είπαμε ότι θα το πάμε μέχρι τέλους. Στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας μας, μέσα από τη θερμική μας ιδιότητα, δίνοντας ότι στοιχεία έχουμε στη Δικαιοσύνη κι αποφασίζοντας για το κομμάτι που αφορά το Σωματείο. Αν το δεις μέχρι τέλους, όμως, τα «θύματα» ή τα «υποψήφια θύματα» πρέπει να έρχονται και να καταγγέλλουν. Και βέβαια τώρα πια δεν χρειάζεται να έρχονται στο ΣΕΗ για τόσες «βαριές» συμπεριφορές. Ξέρουν τον δρόμο. Πρέπει να πηγαίνουν και να καταθέτουν κατευθείαν στον εισαγγελέα.
Δεν υπάρχουν νέες καταγγελίες στο ΣΕΗ; Εκκρεμούν μόνο αυτές, όπως έχεις πει, του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Κιμούλη;
Ακριβώς. Θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ και θα αποφασίσει τι πρόταση θα φέρει στη Γενική Συνέλευση. Αν θα θεωρήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα ή θα τους στείλουμε για διαγραφή. Από εκεί και πέρα, ότι έχει να κάνει με προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα κι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει.
Πιστεύεις ότι όλο αυτό το «μπαμ» που έγινε και με το MeToo, τώρα που πλέον γίνεται επανεκκίνηση στο θέατρο θα ξεχαστεί;
Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι εμείς ως Σωματείο θα επιμείνουμε να το πάμε μέχρι τέλους. Όπου βλέπουμε συμπεριφορές τέτοιου τύπου, θα τις στηλιτεύουμε και θα τις φέρνουμε στην επιφάνεια. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνουμε διάφορους και διάφορες να βγαίνουν και να μιλάνε δημοσίως υπέρ κακοποιητών ή κατηγορούμενων για κακοποιήσεις. Υπάρχει κι ένα «πλυντήριο» αυτή τη στιγμή που λειτουργεί. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που βγαίνουν και μιλάνε δημοσίως, προσπαθώντας να καλύψουν κάποιους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις, πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε απέναντι τους. Τα θύματα δεν είναι μόνα τους.
Κάποια άτομα από τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν εκφράσει απόψεις του τύπου, «αν δεν τα θέλεις δεν τα παθαίνεις» ή «αν δεν τα θέλεις δεν τα προκαλείς».
Έτσι θα έκαναν εκείνοι μάλλον. Εντάξει, μάλλον εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Το ζητούμενο είναι πως σε αυτή την ιστορία, κάποιος σε σχέση ισχυρού – ανίσχυρου εκμεταλλεύεται τη σχέση ισχύος στην οποία βρίσκεται. Το αν εσύ έρχεσαι σε εμένα έτοιμη να δώσεις τα πάντα για να πάρεις μια δουλειά, αν εγώ είμαι εντάξει, θα πρέπει να σου εξηγήσω ότι δεν αξίζει να δώσεις τα πάντα από τον εαυτό σου. Αρκούν οι ικανότητες σου. Από τη στιγμή που εγώ εκμεταλλεύομαι έστω και τη δική σου ανάγκη να δώσεις τα πάντα, εγώ είμαι ο λάθος, όχι εσύ.
Ο Πασχάλης Τσαρούχας μίλησε στην On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου.