Το 1806 ο πιο διάσημος κοντός ηγέτης του κόσμου προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο με στόχο να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα καταστροφικό εμπάργκο, το οποίο τίναξε στα ύψη το κόστος της σοκολάτας και διέλυσε τους απανταχού ιδιοκτήτες εργοστασίων σοκολάτας. Σε μια προσπάθεια να αντέξουν την κρίση, κάποιοι ζαχαροπλάστες στο Τορίνο δοκίμασαν να βάλουν θρυμματισμένα φουντούκια στην σοκολάτα, ώστε να επιμηκύνουν τα αποθέματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μείγμα αυτό, ήταν νοστιμότατο και ονομάστηκε gianduja.
Έναν αιώνα μετά, η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε ξανά λόγω των περιορισμών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ένας ιταλός ζαχαροπλάστης με το όνομα Pietro Ferrero, έκανε ξανά στροφή στο… παντοδύναμο αυτό μείγμα με φουντούκι, το τελειοποίησε και έφτιαξε την Pasta Gianduja, η οποία μετονομάστηκε σε Nutella το 1964.
Ας δούμε μια παραλλαγή συνταγής , για εύκολη Pasta Gianduja στο σπίτι.
Συνταγή του Γεώργιου Φωντή
Υλικά
- 100 γραμμάρια σοκολάτα (πλάκες)
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 5 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (των 400 γραμμαρίων)
- 1 φλυτζάνι αλεσμένα φουντούκια
- 50 γραμμάρια σπορέλαιο
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν μαρί
- Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε τα φουντούκια
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά
- Πριν κρυώσει, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι