Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος. Έτσι, συχνά η πιπίλα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στο νηπιοβρεφοκομικό σταθμό.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα κόψω την πιπίλα στο παιδί;
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει διακοπή της πιπίλας στην ηλικία των 6-12 μηνών, ειδικά στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ωτίτιδες. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα δόντια. Συνήθως τα δόντια επανέρχονται στη θέση τους λίγους μήνες μετά που θα κοπεί η πιπίλα. Βέβαια, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων τότε οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίαντρό σας. Επίσης, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μέχρι και τη προδημοτική, τότε μπορεί να του δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα λόγου.
Τα παιδιά συνήθως αντιδρούν και κλαίνε και δεν θέλουν να σας παραδώσουν τις πιπίλες τους. Μια απλή μέθοδος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κόψει το παιδί σας την πιπίλα, σε τρεις μόνο μέρες είναι και η παρακάτω. Τη δοκίμασαν μαμάδες και πέτυχε! Γιατί όχι και εσείς;
Βήμα 1ο: Η διαδικασία αρχίζει τρεις ημέρες πριν να βγάλετε την πιπίλα. Ξεκινήστε συζητώντας με το παιδί σας. Πείτε του πόσο μεγάλωσε πια και πως χωρίς την πιπίλα μπορεί να κάνει άλλα πιο διασκεδαστικά πράγματα και πώς υπάρχουν πιο μικρά παιδιά που πραγματικά τη χρειάζονται.
Βήμα 2ο: Επαναλάβετε τη συζήτηση αυτή κατά τη διάρκεια των τριών ημερών αλλά φροντίστε να είναι σύντομη και να μην αφήνετε περιθώρια στο παιδί σας για διαπραγμάτευση. Μετράτε μαζί τον χρόνο αντίστροφα, «μεθαύριο», «αύριο». Εάν το παιδί σας αντιδρά και κλαίει εσείς συνεχίστε να του μιλάτε ήρεμα και μείνετε σταθερή στην απόφασή σας.
Βήμα 3: Την 3η ημέρα μαζέψτε όλες τις πιπίλες μαζί με το παιδί σας. Ζητήστε του να σας δώσει και την τελευταία, αυτή που έχει στο στόμα του, και πείτε του πως τώρα πια θα τις δώσετε στα μωράκια που εκείνα τις χρειάζονται. Όταν το παιδί σας ξαναζητήσει – γιατί θα την αναζητήσει είναι σίγουρο- επαναλάβετε σταθερά και ήρεμα ότι τις δώσατε στα μικρότερα παιδάκια. Αν το παιδί επιμένει πείτε του πως τώρα πια τα μωράκια είναι χαρούμενα εξ αιτίας του!