Η Σοφία Λόρεν, η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός, πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία του Χόλιγουντ που γυρίστηκε στην Ελλάδα στο μαγευτικό νησί της Ύδρας.
Το Boy on a Dolphin γυρίστηκε το 1957 και πλέον θεωρείται κλασικό.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ύδρα… ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο», είπε η Σοφία Λόρεν μιλώντας στους New York Times πρόσφατα.
«Επειδή, για μένα, ήταν μια στιγμή που ξεκινούσα στον αμερικανικό κινηματογράφο και άρχιζα το ειδύλλιό μου με τον σύζυγό μου», είπε, «Και έτσι είμαι δεμένη και με αυτό που ανακάλυψα στον άντρα μου. Ήταν μια όμορφη, ευφορική στιγμή για μένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ύδρα».
Η ταινία ήταν μια ρομαντική ταινία περιπέτειας από την 20th Century Fox και ήταν το αγγλόφωνο ντεμπούτο της Σοφία Λόρεν. Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1955 του David Divine.
Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ύδρα . Η δημιουργία πλάνων από την Αθήνα, τη Ρόδο και τη Δήλο προσθέτει στο vérité, ενώ πλάνα και μερικοί εσωτερικοί χώροι έγιναν στο Cinecittà στη Ρώμη.
Μια σκηνή χρησιμοποιεί το ανατολικό ορθόδοξο μοναστηριακό συγκρότημα στα Μετέωρα , το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως τοποθεσία στην ταινία του James Bond, For Your Eyes Only.
Η Σοφία Λόρεν παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Φαίδρα, μια φτωχή Ελληνίδα στο νησί της Ύδρας. Βρίσκει κατά λάθος ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα ενός αγοριού που καβαλάει ένα δελφίνι στον βυθό του Αιγαίου. Το άγαλμα φέρνει περηφάνια στην πόλη της Ύδρας και έχει χαθεί εδώ και περίπου δύο χιλιάδες χρόνια.
Η Σοφία Λόρεν αναδεικνύει την ομορφιά της Ελλάδας
Τη δεκαετία του 1950, το νησί της Ύδρας ήταν ένας ελάχιστα γνωστός προορισμός στο Αιγαίο. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έβγαζαν τα προς το ζην από το ψάρεμα.
Στη δεκαετία του 1960, η Μύκονος ήταν επίσης ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό. Ολόκληρο το νησί είχε συνολικά εννέα ταξί και δύο λεωφορεία.
Ήταν αυτή η Ελλάδα -μια Ελλάδα της αυθεντικότητας, της ομορφιάς και της φιλοξενίας- που υποδέχτηκε τη Σοφία Λόρεν, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Τζάκι Κένεντι και δεκάδες άλλους σταρ που έκαναν το Χόλιγουντ να ερωτευτεί την Ελλάδα και βοήθησαν να πυροδοτηθεί το σύγχρονο θαύμα του ελληνικού τουρισμού.