HerNews.gr
Παιδί

Πως και γιατί να διδάξετε την ενσυναίσθηση στα παιδιά σας

Η ενσυναίσθηση είναι μια λέξη που ακούμε συχνά. Πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να διδάξουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση ή πως να εξερευνήσουν τη διδασκαλία της όταν μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης είναι κάτι που κάνουμε από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, λέμε πράγματα όπως «Χρησιμοποιήστε απαλά τα χέρια» ή «Χαϊδέψτε απαλά το κουτάβι». Με οδηγίες σαν αυτές, αρχίζουμε από νωρίς να φυτεύουμε τους σπόρους της ενσυναίσθησης στα παιδιά μας.

Τι σημαίνει όμως ενσυναίσθηση; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά και διακριτικά με τους άλλους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους; Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς τα παιδιά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και θα μοιραστούμε βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε.

Τι είναι η ενσυναίσθηση;

Ενσυναίσθηση είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου και να κατανοείς τα συναισθήματά του. Είναι μια δεξιότητα που μας βοηθά κοινωνικά και συναισθηματικά καθώς χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να πλοηγηθούμε σε κοινωνικές καταστάσεις. Χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε πώς να ανταποκριθούμε στους ανθρώπους επειδή κατανοούμε τα συναισθήματά τους και τι μπορεί να χρειάζονται ή να θέλουν.

Γιατί είναι σημαντική η ενσυναίσθηση;

Η ενσυναίσθηση είναι μια βασική δεξιότητα ζωής που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας και συνδέεται με κάτι που ονομάζεται «συναισθηματική νοημοσύνη». Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας ή να απαντάμε στους ανθρώπους με κοινωνικά κατάλληλους τρόπους.  Οι δεξιότητες ενσυναίσθησης είναι ωφέλιμες γιατί: 

  • Βοηθούν τα παιδιά να είναι ανεκτικά με τους άλλους
  • Αυξάνουν την κοινωνική αρμονία και οικοδομούν ισχυρές, ασφαλείς σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους (επειδή μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις συγκρούσεις και να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους)
  • Αυξάνουν την αίσθηση της ευτυχίας και της γενικής ευεξίας
  • Χαμηλότερα επίπεδα στρες
  • Οδηγούν σε αυξημένη επιτυχία αργότερα στη ζωή , προσωπικά και επαγγελματικά
  • Βοηθούν τα παιδιά να γίνουν καλύτερα στη ρύθμιση και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους

Μπορεί να διδαχθεί η ενσυναίσθηση;

Απολύτως! Ενώ η ενσυναίσθηση σε κάποιο επίπεδο είναι κάτι με το οποίο είμαστε φυσικά ριζωμένοι, η διδασκαλία της ενσυναίσθησης μπορεί επίσης να προκύψει μέσω της εμπειρίας και της επανάληψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας και οι στρατηγικές γονικής μέριμνας μπορούν να δομήσουν τον τρόπο οικοδόμησης της ενσυναίσθησης και, με τη σειρά τους, να βοηθήσουν τα παιδιά μας να γίνουν συμπονετικοί , ευγενικοί άνθρωποι.

Πώς να διδάξετε την ενσυναίσθηση

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της διδασκαλίας της ενσυναίσθησης είναι η μοντελοποίηση και η επανάληψη. Τα παιδιά μαθαίνουν για την ενσυναίσθηση γιατί μπορούν να την εξασκήσουν και να την λάβουν.  Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε και μεγαλώνετε το παιδί σας θα επηρεάσει άμεσα την ικανότητά του για ενσυναίσθηση. Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες ιδέες για την εκπαίδευση ή την υποστήριξη του παιδιού σας ώστε να αναπτύξει ενσυναίσθηση:

1. Walk the Walk

Όταν διδάσκετε ενσυναίσθηση, πρέπει να δείξετε στο παιδί σας τι περιμένετε από αυτό. Δείξτε στο παιδί σας ενσυναίσθηση και δείξτε το με άλλους στη ζωή σας. Ουσιαστικά, γίνετε πρότυπο για να μπορούν να δουν τι περιμένετε και πώς να μάθετε και να εξασκήσετε αυτή τη νέα δεξιότητα.

2. Διδάξτε στο παιδί σας τα συναισθήματα

Ονομάστε τα συναισθήματα όταν τα βλέπετε στο παιδί σας, επισημάνετε τα συναισθήματα καθώς τα βιώνετε ή προσδιορίστε τα συναισθήματα που βλέπετε σε άλλους. Χρησιμοποιήστε πολλές λέξεις «συναισθήματα».  Όσο περισσότερες λέξεις δίνετε στο παιδί σας, τόσο καλύτερα θα είναι εξοπλισμένο για να κατανοήσει τις εμπειρίες του και των άλλων.

3. Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί μεγάλα συναισθήματα

Ενώ είναι φυσιολογικό για τα παιδιά μας να βιώνουν έντονα ή αρνητικά συναισθήματα (θυμό, ντροπή κ.λπ.), πρέπει να τους διδάξουμε πως να τα διαχειρίζονται. Εάν μπορούν να τα διαχειριστούν με παραγωγικούς, θετικούς τρόπους, θα είναι καλύτερα σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα και να έχουν ισχυρότερη συναισθηματική νοημοσύνη (που συνδέεται με την ενσυναίσθηση). 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παιδί: Γιατί δεν έχει όρεξη για διάβασμα;

Her News b

Χωρισμός – Πώς επηρεάζει το παιδί στις μελλοντικές του σχέσεις

georgegsp

Μαμάδες εν δράσει: Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;

georgegsp