Αν και η ακμή εμφανίζεται συνήθως σε λιπαρά δέρματα, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξάρσεις και στο ξηρό. Σίγουρα είναι διαχειρίσιμες, όμως μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι αφού όλες οι θεραπείες κατά της ακμής στοχεύουν στα λιπαρά δέρματα.
Η υγρασία διατηρεί το δέρμα εύκαμπτο και εύπλαστο, ενώ η έλλειψή της κάνει το δέρμα να σπάει και να ξεφλουδίζει.
Το σκασμένο δέρμα είναι πιο ευάλωτο σε λοίμωξη από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες, επειδή ο φραγμός του δέρματος δεν είναι αρκετά ισχυρός για να προστατευτεί. Έτσι, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ξεσπάσματα.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή όταν έχετε ξηρό δέρμα;
Γιατί συμβαίνουν ξεσπάσματα στην επιδερμίδα σας;
Η ακμή, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος που έχετε, προκύπτει από μια σχετικά απλή φόρμουλα.
Πιο συγκεκριμένα το δέρμα παράγει σμήγμα ή λάδι και αν η ουσία είναι πολύ παχιά και κολλώδης μπορεί να συνδυαστεί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στους πόρους και να δημιουργήσει ένα “βύσμα”. Αυτό το σπυράκι ή το λευκό στίγμα μπορεί να συνδυαστεί με βακτήρια και να γίνει φλεγμονή, δημιουργώντας ένα κόκκινο σπυράκι.
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει σμηγματογόνα και υγρασία. Δυστυχώς, η ακμή μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται λόγω ορμονικής ανισορροπίας, άγχους και διατροφικών- περιβαλλοντικών- γενετικών παραγόντων. Έτσι, τα αυξημένα εξανθήματα μπορούν να ξεκινήσουν όταν το δέρμα γίνεται πιο ξηρό.
Αυτά τα σπασίματα είναι θεραπεύσιμα, απλώς χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιδεινώσετε την ξηρότητα του δέρματος σε μια προσπάθεια να διώξετε τα σπασίματα! Αυτό είναι μια πρόκληση να θεραπεύσετε την ακμή εάν έχετε ξηρό δέρμα, επειδή οι θεραπείες ακμής μπορούν πραγματικά να στεγνώσουν το δέρμα σας περισσότερο.
Έτσι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα καθαριστικά και ενυδατικές κρέμες για να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ερεθισμού που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή.
Πώς να αποτρέψετε λοιπόν τα ξεσπάσματα όταν έχετε ξηρό δέρμα;
#1 Επιμείνετε σε μια τακτική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος
Βρείτε τη ρουτίνα περιποίησης που σας ταιριάζει και φροντίστε να μείνετε πιστές σε αυτήν. Πριν αποφασίσετε να εντάξετε ένα νέο προϊόν στη ρουτίνα σας, σιγουρευτείτε πως ανταποκρίνεται στον τύπο δέρματος σας.
#2 Κάντε καθαρισμό δύο φορές την ημέρα
Καλό θα ήταν να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα. Επιλέξτε ένα καθαριστικό με γαλακτερή υφή, καθώς δεν θα αφαιρέσει το δέρμα από τα φυσικά του έλαια.
#3 Δοκιμάστε τη ρετινόλη (με μέτρο φυσικά)
Η ρετινόλη δρα για να εμποδίσει τον φραγμό των πόρων, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Επίσης, βοηθάει τους πόρους να παραμείνουν καθαροί. Φυσικά, η ρετινόλη είναι εξίσου διάσημη ως δυνητικά ερεθιστική, αφού προκαλεί ξηρότητα η χρήση της σε μεγάλες ποσότητες. Τα ξηρά δέρματα πρέπει να χρησιμοποιούν τη ρετινόλη μία ή δύο φορές την εβδομάδα αντί για τη νύχτα. Εάν διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να είστε ευαίσθητοι στη ρετινόλη, δοκιμάστε να την βάλετε πριν την ενυδατική κρέμα.
#4 Η ενυδάτωση είναι το παν
Είναι πολύ συνηθισμένο για άτομα με δέρμα με τάση ακμής να φοβούνται την υγρασία. Ωστόσο, όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται υγρασία. Όσοι έχουν ακμή τείνουν να φοβούνται τα έλαια, ενώ στην πραγματικότητα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρουν την υγρασία στο δέρμα τους. Σε δέρματα με ακμή, τα έλαια προσώπου βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βοηθά τη μείωση των εξανθημάτων και να ελαχιστοποιήσει την μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εξάρσεις ακμή.