HerNews.gr
Συνταγές

Πως να φτιάξεις ζεστό κρασί στο σπίτι για τα Χριστούγεννα

zestokrasi

Η παράδοση του ζεστού κρασιού ανήκει στη βόρεια Ευρώπη. Λόγω κρύου, το ζεστό κρασί, ειδικά όταν έξω χιονίζει είναι μια ιδιαίτερα σοφή και γευστική επιλογή. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε να το φτιάξουμε;

Φυσικά μπορούμε. Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνταγή μιας και το ζεστό κρασί διαθέτει πολλά μπαχαρικά. Ας μάθουμε όμως πρώτα, λίγες πληροφορίες γι’ αυτό.

zestokrasi

Είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες στην Αναγέννηση. Τότε λοιπόν, ελλείψει πωμάτων, φελλών ή άλλου τρόπου να μην παίρνει το κρασί αέρα, άρχισαν να προσθέτουν μπαχαρικά στο κρασί για να καμουφλάρει την γεύση και να καθυστερεί την αλλοίωση.

Πλέον τα Γκλογκ, όπως ονομάζεται αυτή η οικογένεια κοκτέιλ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει να πίνουμε ζεστό κρασί τα τελευταία 5-7 χρόνια και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ήδη αρχίσει να τροποποιούμε τις γνωστές συνταγές!

Ας δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • Ενάμιση λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί (εμφιαλωμένο σε πλαστικό ή 2 γυάλινα).
  • Τέσσερα κομμάτια γαρύφαλλο.
  • Τρία-τέσσερα μπαστούνια κανέλα.
  • Εξήντα γρ. μαύρη ζάχαρη ή 80 λευκή.
  • Φλούδα ενός λεμονιού.
  • Φλούδα μισού πορτοκαλιού.
  • Ένα με 1 ½ σφηνάκι κονιάκ (40-60 ml).
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι.
  • *Μισό Μοσχοκάρυδο.
  • *Δύο φύλλα δάφνης.
  • *Τριάντα γραμμάρια τζίντζερ τριμμένο σε τρίφτη.

* Τα υλικά με αστερίσκο είναι στην κρίση σου. Μην βάλεις όλα τα υλικά με αστερίσκο, αλλά επέλεξε 1 ή 2 από αυτά!

zestokrasi

Εκτέλεση

Βάζεις τα μπαχαρικά, τις φλούδες και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 200-300ml από το κρασί και θερμαίνεις σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (1 με 2 λεπτά).

Στις φλούδες έχεις καρφώσει τα γαρύφαλλα ώστε να μην χρειαστεί να σουρώσεις. Προσθέτεις το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ ή μπράντυ (τα ελληνικά κονιάκ ονομάζονται μπράντυ, είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και το ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύεις για ένα με δύο λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείς τις φλούδες. Έπειτα με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, γεμίζεις τα ποτήρια και απολαμβάνεις!

Νεότερα Άρθρα

Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ

georgegsp

Do & Don’t για την τέλεια ομελέτα

Her News b

Μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο με φέτα και ντοματίνια

HerNews ka