HerNews.gr
Παιδί

Πως να κάνετε το παιδί σας να ακούει χωρίς φωνές, δωροδοκίες ή απειλές

Αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια να κάνουμε το παιδί μας να ακούσουν φωνάζοντας, δωροδοκώντας ή χρησιμοποιώντας απειλές έχει πιο αρνητικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά τους, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό. Θα σκέφτεστε μερικές φορές ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Και υπάρχει!

Πριν μοιραστούμε εναλλακτικές λύσεις, ας συζητήσουμε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε φωνές, δωροδοκίες ή απειλές για να κάνουμε τα παιδιά μας να μας ακούσουν:

Δημιουργούν φόβο και αφαιρούν ευκαιρίες μάθησης

Οιφωνές, οι δωροδοκίες και οι απειλές μπορεί να είναι η εύκολη επιλογή για να κάνετε τα παιδιά να ακούσουν, αλλά ακούνε από φόβο αντί να μάθουν να σας υπακούν και να σας σέβονται ως γονέα. Οι απειλές δημιουργούν αποσύνδεση και υπονομεύουν τον δεσμό γονέα-παιδιού. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο απειλές και δωροδοκίες για να πείσετε τα παιδιά σας να συνεργαστούν, το μόνο που έχουν να ασκήσουν είναι η συμμόρφωση. Και η συμμόρφωση απλώς εξαφανίζει την αυτοεκτίμηση και τα αισθήματα ικανότητας του παιδιού σας. Έρευνα μας λέει ότι η θετική ενίσχυση είναι πιο αποτελεσματική στο να πείσουμε τα παιδιά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους μακροπρόθεσμα, επειδή συσχετίζουν το αίσθημα καλού με τη συμπεριφορά/ενέργεια που θέλετε να επαναλάβουν.  Οι απειλές και οι φωνές  μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία, την ευημερία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Δημιουργούν μια συνήθεια των παιδιών που περιμένουν ανταμοιβές για τη συμπεριφορά τους

Το να προσπαθείτε να κάνετε το παιδί να ακούσει προσφέροντας μια ανταμοιβή δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ΠΟΤΕ το προσφέρετε. Αντί να προσφέρετε την ανταμοιβή σε ένα παιδί που συμπεριφέρεται άσχημα με αντάλλαγμα το να σας ακούει, προσφέρετε την ανταμοιβή εκ των προτέρων πριν αρχίσει η κακή συμπεριφορά. Μην φοβάστε να ΜΗΝ δώσετε την ανταμοιβή εάν τα παιδιά σας δεν ακολουθήσουν το τέλος της συμφωνίας

Αντί για φωνές, δωροδοκίες ή απειλές, δοκιμάστε αυτούς τους τρόπους για να κάνετε τα παιδιά σας να ακούσουν:

1. Κατεβείτε στο επίπεδό τους και χρησιμοποιήστε την επαφή με τα μάτια

Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να σχετιστούν καλύτερα μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο ίδιο ύψος ματιών. Απλώς φανταστείτε πόσο γιγάντια είναι όλα για τα μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των γονιών που τα κοιτάζουν από ψηλά. Όταν κατεβαίνουμε στο επίπεδό τους και έχουμε οπτική επαφή, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προσέχουν και να δούμε αν καταλαβαίνουν τι λέμε. 

2. Σταματήστε να λέτε «όχι» και αντ’ αυτού μιλήστε περισσότερο

Τα παιδιά που ακούν συχνά «όχι» καταλήγουν να μην ακούνε (καλά, ίσως αφού έχουν ακούσει «όχι» 100 φορές). Έρευνα μας λέει ότι όταν χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά, παύουν να έχουν νόημα! Αντίθετα, πρέπει να αρχίσουμε να εξηγούμε γιατί λέγαμε όχι. 

3. Ορίστε προσδοκίες

Αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να κάνουμε το μικρό μας να ακούσει και να καταλάβει τι περιμένουμε από αυτό. Και είναι πολύ λογικό. Ακόμα και ως ενήλικες, δεν ξέρουμε πώς να ενεργήσουμε αν δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Εάν θέσετε μια προσδοκία συμπεριφοράς πριν ξεκινήσετε μια εργασία ή μια εκδρομή, το παιδί σας θα ξέρει ήδη πώς πρέπει να ενεργήσει. Για παράδειγμα, πριν φάμε έξω σε ένα εστιατόριο, θέτουμε πάντα προσδοκίες για το πώς να συμπεριφερθούμε και το παιδί μας είχε πάντα καλή συμπεριφορά σε αυτές τις καταστάσεις. 

Ετοιμάζεσαι για το πρώτο σου παιδί; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

H μέθοδος της Σιγκαπούρης: Πώς τα παιδιά θα κατανοήσουν τα μαθηματικά μέσα από το παιχνίδι

HerNews ka

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν 2 λέξεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ σε ένα παιδί

HerNews ka

Μήπως ντύνετε υπερβολικά το παιδί σας;

Her News