Πώς θα βεβαιωθείς ότι μπορείς να εμπιστευτείς το αφεντικό σου;
Τρία χρήσιμα tips για να «διαβάσεις» σωστά τον «μεγάλο».
Είτε σου αρέσει, είτε όχι, το αφεντικό είναι ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του το επαγγελματικό σου παρόν και μέλλον. Μοιραία, λοιπόν, το πόσο καλά ξέρεις να «διαβάζεις» τη συμπεριφορά του αποτελεί ένα ταλέντο ιδιαίτερα χρήσιμο, το οποίο θα σε βοηθήσει από τη μια να αποφύγεις τις «κακοτοπιές» στην υφιστάμενη δουλειά σου και από την άλλη να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση του επόμενου βήματος στην καριέρα σου.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ιδού τρεις συμβουλές που θα σου φανερώσουν αν ο «Μεγάλος» έχει μπέσα ή αν απλά σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Αν το αφεντικό σου είναι ιδιαίτερα «δημιουργικός» άνθρωπος, τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει να σε εξαπατήσει
Δεν το λέμε εμείς αλλά μια σειρά από σχετικές μελέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οποίων οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν την τάση να εξαπατούν τους γύρω τους (με βάση μια δημοφιλή θεωρία δε, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα ζωηρή φαντασία των ατόμων αυτών, η οποία τους επιτρέπει να δημιουργούν «εναλλακτικές αλήθειες»).
Ειδικότερα για τους ψυχολόγους δε, οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι θεωρούνται σε γενικές γραμμές πιο αντισυμβατικοί ως προς τη συμπεριφορά τους, με λιγότερους ηθικούς ενδοιασμούς και με έμφυτη την τάση να «σπάνε» τους κανόνες όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφεροντά τους αλλά επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια τους «φτιάχνει» ψυχολογικά.
Τα νέα λοιπόν ίσως και να μην είναι τόσο καλά αν ο «μεγάλος» στη «γαλέρα» είναι (ή έστω, θέλει να λογίζεται) “creative” τύπος.
Το υψηλό επικοινωνιακό χάρισμα είναι συνήθως συγκαλυμμένη ψυχοπάθεια
Από μια εξελικτική άποψης, το χάρισμα ουσιαστικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που οφείλει την εξέλιξή του στην ανάγκη του ατόμου να συγκαλύψει τις ψυχοπαθητικές του τάσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο -εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να καλύψεις ελλείψεις, σφάλματά σου ή εσκεμμένες ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα κάποιου τρίτου όταν οι γύρω σου πίνουν «νερό στο όνομά σου».
Ωστόσο, αν διαθέτεις υψηλό χάρισμα, τη δύναμη να επηρεάζεις ανθρώπους μόνο και μόνο με τα λόγια σου και με τον τρόπο που, εν τέλει, επικοινωνείς μαζί τους, τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη λεκτικό επίπεδο, τότε θα πρέπει να διαθέτεις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις ηθικές σου αναστολές (αυτό που οι παλιοί αποκαλούσαν «ακεραιότητά»), προκειμένου να μην εκμεταλλευτείς τελικά τους γύρω σου προς όφελός σου.
Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο λοιπόν, κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι διαθέτουν αυτές τις «ηθικές αναστολές», ενώ κάποιοι άλλοι δεν τις διαθέτουν.
Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, προφανώς, ανήκουν και κάποια «αφεντικά» και «προϊστάμενοι». Άνθρωποι που, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το επικοινωνιακό τους χάρισμα, από τη μία μπορούν να «σαγηνεύουν» τόσο τους υφισταμένους όσο και τους προϊσταμένους τους, καθησυχάζοντας τους ή «φτιάχνοντας» το ηθικό τους, ενώ από την άλλη δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να σπάσουν όποιο κανόνα κρίνουν ότι στέκεται εμπόδιο στην πορεία τους, ακόμη κι αν αυτός στρέφεται εναντίον των ανθρώπων τους οποίους μόλις «καλόπιασαν».
Μήπως όλα αυτά σου φαίνονται πολύ θεωρητικά; Αν ναι, σκέψου τον μακαρίτη τον Frank Underwood από το House of Cards. Ή, ακόμη χειρότερα, έναν κοντό τύπο με αστείο μουστάκι και με απίστευτο ταλέντο στις δημόσιες ομιλίες που κατάφερε να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας πριν από καμιά ογδονταριά χρόνια…
Τέλος, αν το αφεντικό σου φαίνεται εντελώς «άχρωμο», τότε πιθανότατα είναι αξιόπιστος
Ναι, κι όμως, όταν κάποιος δείχνει βαρετός και προβλέψιμος, τότε μπορείς να τον εμπιστευτείς. Βλέπεις, και πάλι με βάση μια σειρά μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια, η Συναισθηματική Νοημοσύνη (ή αλλιώς “EQ”) σχετίζεται άμεσα με το πόσο ειλικρινής και «τίμιος» είναι κάποιος απέναντι στον κοινωνικό του περίγυρο. Τα άτομα που διαθέτουν υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη λοιπόν συνήθως είναι «ντόμπρα», απεχθάνονται το ρίσκο ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από τον μεγάλο αυτοέλεγχο. Με δύο λόγια, πρόκειται για άτομα που από τους τους περισσότερους, θεωρούνται «βαρετά».
Πώς «μεταφράζονται» όλα αυτά στην πράξη για το αφεντικό σου;
Ότι, στην περίπτωση που ο «μεγάλος» είναι άνθρωπος ήρεμος, ευγενικός και, ενδεχομένως, κομματάκι «άχρωμος», τότε είναι πολύ πιο πιθανό να διαθέτει υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη -και ως εκ τούτου, να εννοεί σχεδόν πάντα ό,τι σου λέει. Απλά και κατανοητά…
Πηγή: Ergasia.gr
Έχει συμβεί σε όλους: Οι 5 τύποι κακού αφεντικού και πώς να τους αντιμετωπίσετε
Aκολουθήστε μας στo Google News