Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη στο αεροδρόμιο που κρύβονται τα μικρόβια και δεν το γνωρίζαμε καν.
Πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο προκειμένου να προλάβουμε την πτήση μας, περνάμε στάδια, διαδρόμους και μέρη, μέχρι τελικά να επιβιβαστούμε. Κάπου εκεί ανάμεσα, κρύβονται τα μικρόβια. Που ακριβώς όμως;
Μπράτσα καρέκλας
Αν θέλουμε να μειώσουμε την έκθεση σε μικρόβια, η παρουσία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πύλη αναχώρησης δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.
«Τα μπράτσα στις καρέκλες είναι από τις επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια», λέει η καθηγήτρια και επικεφαλής στο τμήμα Community, Environment & Policy Department του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Κέλι Ρέινολντς.
Έρευνα που διενεργήθηκε το 2018, από το InsuranceQuotes.com διαπίστωσε ότι τα μπράτσα στις πύλες αναχώρησης ήταν από τα πιο βρώμικα σημεία στα αεροδρόμια.
Οπότε καλό είναι να τα καθαρίζουμε πριν καθίσουμε με αντισηπτικό.
Επίσης «αποφεύγουμε να καθόμαστε στο πάτωμα» λέει ο λοιμοξιωλόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Κάντι Μπαντζόκο.
Κουπαστές
«Οι κουπαστές σπάνια απολυμαίνονται», επισημαίνει η Λώρεν Μπράιαν. Αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις αγγίζουμε, καθώς το να πέσουμε από τις σκάλες δεν είναι κάτι που επιθυμούμε να μας συμβεί».
Φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να τα απολυμαίνουμε.
Οθόνες αφής
«Πιστεύω ότι οι οθόνες αυτόματου check-in είναι από τις επιφάνεις με τα περισσότερα μικρόβια», λέει ο Κάντι Μπαντζόκο. «Δεν ξέρω πόσο συχνά καθαρίζονται, αλλά πρέπει μετά από την χρήση τους να πλύνουμε τα χέρια μας». Σύμφωνα με τη μελέτη InsuranceQuotes.com, αυτές οι οθόνες κατέλαβαν την πρώτη θέση για τις πιο βρώμικες επιφάνειες αεροδρομίων.
Καλάθια στον έλεγχο ασφαλείας
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, διαπίστωσε ότι τα καλάθια που βάζουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα και ρούχα στον έλεγχο ασφαλείας «είναι από τα σημεία με τα περισσότερα μικρόβια».
Τέσσερα στα οκτώ δείγματα περιείχαν ρινοϊό ή αδενοϊό, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.
Ψύκτες νερού
Έρευνα που διενεργήθηκε το 2015 από την υπηρεσία Travel Math, σε πέντε αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι τα μπουτών στους ψύκτες νερού ήταν αππο τις επιφάνεις με τα περισσότερα μικρόβια, κάτι που επιβεβαίωσε και η έρευνα της InsuranceQuotes.com.
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και τα στοιχεία από δύο παλαιότερες έρευνες, αυτή του 2012 από τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Τσαρλς Γκέρμπα αλλά και του National Sanitation Foundation, που είχε γίνει σε ψύκτες σχολείων.
Επιφάνειες στις τουαλέτες
«Τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών καθημερινά, αυξάνοντας την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει και θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδώσει μια μολυσματική ασθένεια», λέει η Κέλι Ρέινολντς.
«Οι τουαλέτες των αεροδρομίων καθαρίζονται τακτικά, αλλά και χρησιμοποιούνται πολύ. Τα χερούλια, οι βρύσες και οι πόρτες φέρουν μεγάλο αριθμό μικροβίων που προκαλούν ασθένειες».
Δεν παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια μας, ειδικά αν σκοπεύουμε να φάμε μετά την επίσκεψη μας στην τουαλέτα και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας.